of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 9 JUNI

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
Reageer

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.20.16: 'Veiligheidsregio's vernemen vroegere opening sanitair via pers'
De veiligheidsregio's hebben het nieuws over de vervroegde opening van sanitair op campings via de media vernomen. Dat zei Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen en voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland, tegen BNR. ‘Wij vragen al een maand om een landelijke aanwijzing om de sanitaire voorzieningen te openen en nu krijgen wij het via de pers te horen. Wij hebben echter nog geen brief binnen en kunnen het dus niet voor waarheid aannemen’, aldus Lonink.

‘Wat we juist willen is dat mensen hun vakantie een beetje spreiden, en dan moeten die toiletgebouwen natuurlijk open zijn. Dus u kunt gaan boeken’, zei minister Hugo de Jonge dinsdagmiddag. Tot verbazing van de veiligheidsregio's, die het nieuws van de vervroegde opening op 15 juni nog niet bevestigd hebben gekregen.


‘Wij moeten de noodverordening aanpassen en weten wat we kunnen beloven aan de bedrijven. Het is jammer dat hij ervoor gekozen heeft het zo te doen. Dat is ook ongebruikelijk en onzuiver. Minister De Jonge is ook niet vies van een beetje publiciteit’, aldus Lonink tegen BNR.

 09.35: Jongerenclubs eisen inspraak in weg uit coronacrisis

Het kabinet moet structureel in gesprek met jongerenorganisaties over de positie van jonge Nederlanders en hun rol in de herstelperiode na de coronacrisis. Dat eisen althans jongerenclubs zelf, verenigd in Coalitie-Y. Organisaties als de Nationale Jeugdraad, studentenvertegenwoordigers en jongerenafdelingen van vakbonden en partijen willen dat het kabinet bijvoorbeeld luistert naar een jongerenexpertteam.
Zij presenteren een eisenpakket dinsdagmiddag aan premier Mark Rutte in het Catshuis. De minister-president praat met de organisaties in zijn ambtswoning nadat hij jongeren had opgeroepen zoveel mogelijk mee te denken over de coronamaatregelen.
‘Al voor de uitbraak van Covid-19, hadden jongeren een slechte uitgangspositie’, zeggen de jongerenorganisaties, wijzend naar hoge studieschulden, onzekerheid van jongeren op de arbeids- en woningmarkt en klimaatverandering. Ze vrezen dat ‘het coronavirus een situatie creëert’ waarin jongeren nog harder worden geraakt. De maatregelen in het onderwijs vergroten de kansenongelijkheid al, aldus jongeren. Ze vallen naar eigen zeggen bovendien vaak buiten de boot in de steunmaatregelen die het kabinet heeft getroffen voor inkomensondersteuning.
Daarom zou er een jongerenexpertteam moeten komen, vindt Coalitie-Y. Er bestaat immers al een Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over de uitbraak van het virus en een Denktank Coronavirus van de planbureaus en de polder. De jongeren willen al een denktank oprichten die hier mogelijk bij kan helpen: Denktank-Y. (ANP)

 


 

08.30: 'Meningen over wenselijkheid corona-app lopen erg uiteen'
Nederland is erg verdeeld over de corona-app die de overheid wil laten maken. Sommigen zouden de app het liefst direct installeren, terwijl anderen het juist kwalijk vinden dat zo'n app er komt. Ook is er een ’zwevende’ groep die meer informatie wil over de voorwaarden en eigenschappen van de app. Die groep twijfelaars is mogelijk doorslaggevend voor het streven van het kabinet om de gewenste dekkingsgraad van 60 procent te halen, stellen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.
De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Aan een willekeurig getrokken steekproef van 926 Nederlanders werden verschillende varianten van de app voorgelegd. Deelnemers werd vervolgens gevraagd welke app zij liever zouden installeren, en of zij de app waar hun voorkeur naar uitging ook daadwerkelijk zouden installeren.
‘De onderzoekers doen al jarenlang onderzoek naar voorkeuren van Nederlanders over overheidsbeleid in verschillende domeinen, maar zulke grote tegenstellingen hebben zij niet eerder gezien’, stellen de universiteiten. (ANP)

 08.20 Nieuwe beweging roept op burgers boven bedrijven te stellen
Een groep burgers, activisten en wetenschappers heeft de krachten gebundeld in de burgerbeweging #samenuitdecrisis. De nieuwe beweging roept politici op om bij de weg uit de coronacrisis te kiezen voor mensen boven bedrijven en voor groen en eerlijk boven ‘business as usual’.
De groep bestaat bij de start uit ongeveer vijftig mensen. Zij komen naar buiten met een manifest en de website samenuitdecrisis.nl. Belangstellenden kunnen het manifest en acties van de beweging ondersteunen of zelf met acties en ideeën komen voor een weg uit de coronacrisis.
De beweging roept op om de vele miljarden die de overheid nu uittrekt vanwege de coronacrisis in te zetten voor een sterkere publieke sector, een fatsoenlijk inkomen voor iedereen en verduurzaming van de economie. Ook het beschermen van de rechtsstaat, tegengaan van institutioneel racisme en het stellen van eisen aan de steun die bedrijven ontvangen zijn volgens de nieuwe beweging ‘onmisbare pijlers’ om tot een rechtvaardige weg uit de crisis te komen.
‘Na een goede start, waarin budget werd vrijgemaakt om bijvoorbeeld kleine zelfstandigen te steunen, gaat het geld nu toch weer de zakken van de multinationals in’, stelt Jurjen van den Bergh van DeGoedeZaak, een progressieve beweging die #samenuitdecrisis ondersteunt. ‘Ondertussen wordt de CO2-belasting opgeschort, dreigen ontslag en armoede en groeit de verdeeldheid in de samenleving. Wij eisen van onze politici dat zij het beter doen, en verzamelen ideeën en acties daarvoor.’ (ANP)

 07.30: Nog geen besmettingen bekend door demonstratie op de Dam

Bij de GGD in Amsterdam zijn vooralsnog geen besmettingen met het coronavirus bekend die zijn veroorzaakt door de antiracismedemonstratie van een week geleden op de Dam. Dat laten de gemeente en de veiligheidsregio maandag weten na vragen van de Amsterdamse gemeenteraad.
Het college van burgemeester en wethouders wijst er wel op dat de incubatietijd van Covid-19 maximaal 14 dagen bedraagt. Die periode is nog niet verstreken. Ook geeft het college aan dat de ‘GGD geen mogelijkheid heeft om vast te stellen wie bij de demonstratie aanwezig is geweest’. Mensen moeten zelf aangeven dat ze op de Dam zijn geweest. ‘Ook kan iemand in een andere regio getest worden. Dan kan het langer duren voordat die informatie ook bij GGD Amsterdam bekend is.’
‘Over mogelijke gezondheidsgevolgen of de mate van besmettingsgevaar kan geen inschatting worden gemaakt’, meldt de gemeente verder over de demonstratie. Ook omdat niet bekend is hoeveel besmette personen op de Dam aanwezig waren. Toch verwacht de gemeente dat de meeste mensen een ‘laag risico’ liepen op besmetting, omdat zij ‘hooguit vluchtige blootstelling hebben gehad’ als er al besmette personen aanwezig waren.
Op de demonstratie vorige week maandag kwamen veel meer mensen af, dan van tevoren werd ingeschat. Volgens de gemeente lopen de schattingen uiteen van 5000 tot 14.000 deelnemers. Door de massale opkomst, hielden de mensen geen 1,5 meter afstand. Burgemeester Femke Halsema kreeg veel kritiek, omdat ze de demonstratie niet beëindigde.
Halsema meldt aan de gemeenteraad dat ze een onafhankelijk onderzoek gaat instellen naar de ontwikkelingen rond de demonstratie. ‘Achteraf moeten we helaas vaststellen dat het aantal deelnemers veel te laag is ingeschat. Had de driehoek een realistische inschatting gehad dan was er een alternatief plan gemaakt, bijvoorbeeld door een andere locatie aan te wijzen’, schrijft ze. (ANP)

 Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers