of 64621 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 4 juni 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.
21.10: Grapperhaus: Niet voor karretje Halsema gespannen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema had het volste recht om haar besluit de overvolle Dam niet te ontruimen aan justitieminister Ferd Grapperhaus voor te leggen, vindt hij. De minister voelt zich niet door Halsema meegetrokken in de rel die ze zag opdoemen, verklaarde hij donderdag in de Tweede Kamer. 'Ik heb niet de indruk dat mensen opzettelijk fouten hebben gemaakt.'
'Er zijn burgemeesters die weleens bellen om iets tegen mij aan te houden', zei Grapperhaus. 'Dat vind ik volstrekt bij de bestuurlijke verhoudingen horen.' Mits het niet als ruggespraak wordt aangemerkt, zoals Halsema aanvankelijk wilde doen, onderstreepte de minister nog maar eens. 'Dat heeft de burgemeester ook ingezien.' De burgemeester blijft zelf verantwoordelijk en kan eventuele schuld niet de minister in de schoenen schuiven, stelt Grapperhaus.

De Kamer wilde tekst en uitleg van Grapperhaus over de stekelige woordenwisseling tussen Halsema en hem over de demonstratie tegen racisme maandag op het hoofdstedelijke plein. Hij maakte de uitgewisselde whatsappjes eerder op de dag openbaar. Toen de verontwaardiging over de uit de hand gelopen betoging snel groeide, wilde Halsema naar buiten brengen dat ze 'ruggespraak' met Grapperhaus had gevoerd. Maar die paste daarvoor.
De bewindsman herhaalde dat hij het 'terecht' vindt dat de Dam niet is ontruimd omdat een escalatie tussen politie en demonstranten dan dreigde. Hij zei altijd goed te hebben samengewerkt met Halsema en 'dat gaat in de toekomst ook zo'. Over de toon van het app-verkeer verklaarde hij dat 'in lastige situaties de communicatie wel eens hoekig is. Ik lig daar niet zo wakker van.'(ANP)
19.35: Marcouch hoeft niet in te grijpen bij betoging Arnhem

Ruim duizend voornamelijk jonge mensen hebben donderdag in Arnhem geprotesteerd tegen racisme en geweld. Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, die bij de betoging was, constateerde dat er veel meer demonstranten waren dan de afgesproken vijfhonderd, maar omdat de bijeenkomst rustig verliep greep hij niet in. Hij was tevreden over de organisatie, zei hij.
De demonstratie begon in de stromende regen met enkele honderden betogers. Toen het droog werd nam het aantal demonstranten op de Markt snel toe. Er is enkele keren gewaarschuwd dat mensen onderling voldoende afstand moesten houden. Daar werd meteen gehoor aan gegeven. De actievoerders droegen allemaal een mondkapje, want de organisatie stuurde deelnemers zonder mondkapje weg van het plein.

Op het plein waren bijna 3000 stippen gezet om 1,5 meter afstand aan te geven. Marcouch vond dat belangrijk 'omdat het doel van deze demonstratie belangrijk is, maar de gezondheid en veiligheid van de mensen die hier komen ook.' Rond de Markt was veel politie op de been, maar die hoefde niet in actie te komen. Een flink aantal sprekers vertelde in Arnhem over eigen ervaringen met racisme. Nadat de bijeenkomst was afgelopen, verliet de mensenmassa zonder gedrang het plein. (ANP)
17.35: Bruls: Bestuurders moeten elkaar niet zo de maat nemen

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is geschrokken dat het geruzie via de app tussen zijn Amsterdamse collega Femke Halsema en justitieminister Ferd Grapperhaus op straat is komen te liggen. Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei tegen de Gelderlander dat hij zowel met Halsema als Grapperhaus over de kwestie heeft gesproken. 'Beiden zijn er niet gelukkig mee. Dit doet ook wat voor het vertrouwen', aldus Bruls. 'Ik snap dat er discussie is. Maar dit vind ik ver gaan. Het is niet fijn als bestuurders elkaar zo de maat nemen. Dat moet je niet doen.' Bruls liet weten dat hij Grapperhaus had gevraagd of er nog wel geappt kon worden met de minister. 'Want dan staat alles straks in een brief aan de Tweede Kamer. Moet ik nou zo'n encrypted telefoon gaan nemen?' In Nijmegen is vrijdag een demonstratie tegen racisme. Als burgemeester houdt Bruls daar geen ruggespraak over met de minister. 'Dat heb ik nog nooit gedaan. En dat zal ik ook nooit doen. Daar is ook geen enkele reden voor.' Hij zei dat driehoek (burgemeester, politiechef en officier van justitie) beslist of een demonstratie doorgaat en niet de minister. (ANP)
16.26: Corona kost gemeente Den Haag minstens 81 miljoen euro
De gemeente Den Haag loopt dit jaar waarschijnlijk 81 tot 131 miljoen euro schade op door de coronacrisis. De schade volgend jaar zal vermoedelijk uitkomen tussen de 39 en 71 miljoen euro. Dat schat het stadsbestuur. De Rijksoverheid stelt ruim een half miljard euro beschikbaar om gemeenten, provincies en waterschappen te helpen. Den Haag noemt dat ‘een goede eerste stap’ maar wil dat er meer stappen volgen.
Volgens de hofstad moeten de komende tijd waarschijnlijk ‘ingrijpende beslissingen’ worden genomen. De gemeente komt namelijk al geld tekort op jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. (ANP)

 14.30: Amsterdam stelt verkoop AEB wegens corona opnieuw uit
Amsterdam moet, mede vanwege het coronavirus, de verkoop van afvalcentrale AEB opnieuw uitstellen. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Om de afvalverbranding te verkopen, is er eerst een onderzoek van de boekhouding nodig. Doordat het operationele proces van AEB een stuk complexer is geworden door het coronavirus, is er geen tijd voor een voorbereiding op de verkoop.

Sinds de vuilverbranding vorig jaar deels stil kwam te liggen door achterstallig onderhoud, wil de gemeente van AEB af. Maar nu vraagt het stadsbestuur zich af of dit wel de juiste tijd is voor de verkoop. Ze verwachten dat potentiële kopers door het coronavirus minder geïnteresseerd zijn in het doen van overnames.
08.36: Denktank coronacrisis: blijf thuiswerken stimuleren
Om te voorkomen dat na de zomer iedereen weer tegelijk het openbaar vervoer of de auto gaat gebruiken, moeten werknemers gestimuleerd blijven om thuis te werken. In het onderwijs moet er een combinatie gevonden worden van online en fysiek onderwijs. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER).
De denktank bekeek, op verzoek van het kabinet, hoe het overheidsbeleid ten aanzien van de coronacrisis vanaf 1 september ondersteund kan worden. Gepleit wordt ‘het grootste thuiswerkexperiment dat ooit gestart is’ te onderzoeken. Gezond thuiswerken moet gestimuleerd worden, werkgevers kunnen satellietkantoren op centrale plekken in steden of dorpen creëren. Ook moet er geïnvesteerd worden in kinderopvang, zodat thuiswerken mogelijk gemaakt wordt, aldus de denktank. Ook zouden werkenden hun werktijden meer moeten spreiden over de dag.
Ook in het onderwijs zou het 'tijdsslot' voor het fysieke onderwijs verruimd moeten worden en het gebruik van fietsen gestimuleerd, aldus de SER-werkgroep.
Om pieken in de spits van het openbaar vervoer te voorkomen worden verder 'positieve prijsprikkels' geadviseerd, ofwel kortingen voor reizigers buiten de spitstijden. (ANP)

 08.15: Korpschef: fouten gemaakt bij inschatten aantal betogers
De Amsterdamse korpschef Frank Paauw heeft gezegd dat er bij politie en gemeente fouten zijn gemaakt bij het inschatten van het aantal bezoekers maandag bij de betoging op de Dam tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten.
Volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris waren er ‘echt geen aanwijzingen dat er meer dan 250 tot 500 mensen zouden deelnemen’. Paauw zei dat de politie gaat evalueren hoe men de grote toeloop van duizenden mensen heeft kunnen onderschatten. ‘We moeten hier van leren’, zei de korpschef bij Op1.
Er is volgens Paauw besloten om niet in te grijpen ‘omdat de emoties bij de demonstratie dusdanig hoog lagen dat we als politie niet hebben overwogen om de demonstratie voortijdig te beëindigen en mogelijk een lont in het kruitvat te steken.’ Rellen of onrust bleven maandag uit.
Door de onverwacht grote opkomst konden de deelnemers tegen de coronaregels onvoldoende afstand van elkaar houden. Burgemeester Femke Halsema besloot uit vrees voor rellen niet in te grijpen en dat leverde haar flinke kritiek op. Ze moet zich volgende week verantwoorden in de gemeenteraad over haar optreden rond de betoging. (ANP)

 


 Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers