of 64120 LinkedIn

LIVEBLOG CORONA 3 juni 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

19.30: Anti-racisme betoging Rotterdam afgebroken

De demonstratie op en rond de Erasmusbrug in Rotterdam tegen racistisch politiegeweld is afgebroken omdat het te druk werd. De politie had de actievoerders opgeroepen te vertrekken. De meeste demonstranten geven gehoor aan die oproep. Een politiewoordvoerder zegt dat zal worden geprobeerd de betogers "gecontroleerd" weg te leiden. "We hebben onze uiterste best gedaan om de betogers op anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar dat is helaas niet gelukt", zegt Caitlin Schaap, medeorganisator van de betoging. De actievoerders hadden aanvankelijk toestemming gekregen om van 17.00 tot 18.30 uur te demonstreren op en rond de Erasmusbrug. Aanleiding voor het protest was de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in de VS door politiegeweld.

De ME heeft op het Schouwburgplein in Rotterdam ingegrepen toen groepen vernielingen aanrichtten. Op sommige plekken in Rotterdam was het onrustig. Groepen mensen bleven hangen en er werden ruiten, hekken en terrasstoelen vernield. De politie twittert dat twee mensen zijn aangehouden. Dat is onder meer voor gooien van vuurwerk naar een agent.

Demonstraties in Den Haag en Groningen verliepen dinsdag rustig. Mensen konden voldoende afstand houden conform de coronaregels. Maandag kwamen onverwacht duizenden mensen af op de manifestatie op de Dam in Amsterdam. Toen lukte dat niet.(ANP)
16.58: Amsterdamse jeugd kan hele zomer corona-achterstanden inhalen
Amsterdam organiseert in de zomervakantie (van 4 juli tot en met 16 augustus) een uitgebreid programma voor kinderen en jongeren tot 23 jaar. Het moet tegenwicht bieden voor de narigheid en achterstanden die zijn veroorzaakt door de coronacrisis, meldt het stadsbestuur. In de hele stad kunnen kinderen meedoen aan sportactiviteiten en aan verschillende workshops op het gebied van cultuur. Ook kunnen ze zich laten bijspijkeren op de zomerscholen die het onderwijs organiseert.
De gemeente ontwikkelt het programma samen met scholen, sportverenigingen, musea en de openbare bibliotheek. Het is bedoeld voor alle jeugd, maar is in het bijzonder gericht op degenen die achterop zijn geraakt doordat ze lange tijd niet naar school konden en thuis niet altijd goed zijn begeleid bij het onderwijs op afstand. Het stadsbestuur steekt extra in op activiteiten voor kinderen uit gezinnen met een te laag inkomen om sportieve of culturele activiteiten te kunnen betalen, en voor jonge Amsterdammers die deze zomer in de stad blijven omdat hun vakantie vanwege de corona-uitbraak is uitgesteld of afgelast.
De drie betrokken wethouders Marjolein Moorman (onderwijs), Touria Meliani (kunst en cultuur) en Simone Kukenheim (sport en jeugd) zeggen het belangrijk te vinden dat kinderen en jongeren deze zomer samen kunnen sporten en spelen ‘omdat ze lang thuis hebben gezeten en dit enorm hebben gemist’ en ze bovendien dan weer energie opdoen voor het nieuwe schooljaar. (ANP) 

16.13: 'Digitale burgerrechten juist in coronatijd van groot belang'
Juist in tijden van corona moeten de digitale burgerrechten worden gegarandeerd. Dat staat in een verklaring van vijftig steden, waaronder Amsterdam, New York en Barcelona. Ze hebben richtlijnen uitgevaardigd waaraan ze zich beloven te houden.
In deze tijd wordt er veel gebruikgemaakt van apps om contacten te traceren, om per video te vergaderen, onderwijs op afstand te geven en te krijgen, en apps die in de gaten houden waar mensen zich bevinden. Deze toepassingen mogen slechts worden gebruikt voor het publieke belang, zeggen de opstellers van de richtlijnen.
Die houden onder meer in: steden moeten de data-rechten van inwoners respecteren, zoals anonimiteit, transparantie en zeggenschap over data. Ook moeten ze te allen tijde voorkomen dat ongelijkheid door de inzet van technologie wordt vergroot. De publieke gezondheid mag niet ten koste gaan van de mensenrechten.
‘Digitale rechten liggen ten grondslag aan de digitale stad. Corona laat zien dat we nog steeds moeten vechten voor zaken als internettoegang en democratische controle van technologie en datagebruik, die we eerder als vanzelfsprekend beschouwden. Wij als stadsbestuurders moeten zeker stellen dat ethische vragen, vrijheid, inclusie en gelijkheid zijn gegarandeerd’, meldt de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad). (ANP)


 

12.01: Nertsenfokkerijen met coronabesmettingen worden geruimd
Een aantal nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, wordt geruimd. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het gaat om acht fokkerijen waar de besmetting bevestigd is. Op een boerderij in Venray is de besmetting nog onzeker, dus de dieren daar worden vooralsnog niet geruimd.
Het gaat om acht locaties in Brabant waar het virus is vastgesteld, bij zes bedrijven in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Naar aanleiding van de besmettingen heeft het kabinet advies gevraagd van het Outbreak Management Team over de uitbraak onder nertsen. Het kabinet vreest dat op boerderijen brandhaarden ontstaan. Inmiddels zijn ook twee gevallen bekend waarbij een nerts hoogstwaarschijnlijk een mens heeft besmet.
Bronnen zeggen verder dat het kabinet broedt op een extra regeling voor nertsenhouders die willen stoppen. Nertsenhouders moeten uiterlijk in 2024 sowieso definitief stoppen met hun bedrijf. (ANP)

 11.45: Politie Amsterdam maakt eind aan feest met 100 jongeren
De Amsterdamse politie heeft dinsdagavond een eind gemaakt aan een feest op het strand van IJburg. Er waren zeker honderd jongeren op afgekomen na een oproep op sociale media, bevestigt de politie na berichtgeving van AT5. Omwonenden hadden geklaagd over overlast.
De politie riep per megafoon op het strand te verlaten, waarna de jongeren richting de bussen dromden. Er is niemand aangehouden. (ANP)

 


Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers