of 61441 LinkedIn

Limburgse ambtenaar moet blussen

Vrijwillege brandweer doet beroep op ambtenaren.

‘Even een brandje blussen’, een uitdrukking die nogal eens voorbijkomt op de werkvloer als iets in de soep is gelopen of ergens een conflict uitbrak. Maar voor zestig ambtenaren van de Limburgse gemeente Mook en Middelaar kan het straks letterlijk worden, want bij de vrijwillige brandweer dreigt een tekort. Burgemeester Willem Gradissen doet een nadrukkelijk beroep op ambtenaren om in te springen. ‘Waarom niet? We moeten creatief zijn’, zegt hij tegen De Gelderlander.

Problemen doemen vooral op tijdens kantooruren, want veel brandweerlieden werken buiten de gemeente en zijn overdag dus niet inzetbaar. Momenteel telt de Mookse brandweer twintig brandweerlieden. De laatste jaren gingen er vijf met pensioen. ‘Overdag moeten we er toch drie bij hebben’, aldus Gradissen die ook intensievere samenwerking zoekt met de korpsen van de buurgemeenten.

Out of the box
De situatie is nog niet zo erg als in Midden- Limburg, waar het onlangs achttien minuten duurde voor een eerste brandweerwagen bij een uitslaande woningbrand arriveerde, terwijl de norm tien minuten is. En dan ging deze ook nog met vier man in plaats van de vereiste bezetting van zes man. De tweede kwam pas na 26 minuten. De Veiligheidsregio Noord-Limburg wil deze eis al loslaten voor bepaalde gevallen en specialisten inzetten in plaats van ‘alleskunners’. Gradissen denkt nog verder out of the box: bij enkele lokale grote bedrijven komt driekwart van het personeel uit Oost-Europa. ‘Misschien willen sommigen daarvan wel bij de brandweer.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gerrit (Ex brandweer) op
De afgelopen 20 jaar zijn veel posten opgeheven en de kosten verdrievoudigd. Vandaar een tekort
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
"Er is een tekort aan vrijwilligers". Waarom zijn er geen brandweermannen in dienst. Het is toch te gek dat dit op vrijwillige basis is.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!