of 63966 LinkedIn

Limburg ontdoet zich van bijklussende oud-politici

‘Het totaal aantal opdrachten aan oud-bestuurders in 2019 afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren’, schrijft de Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) in een brief aan Provinciale Staten. Afscheid als ‘Limburg ambassadeur’ is genomen van CDA-kopstukken Maxime Verhagen en René van der Linden en als adviseur van oud-gedeputeerde Antoine Janssen (PVV).

‘Het totaal aantal opdrachten aan oud-bestuurders is in 2019 afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren’, schrijft de Limburgse gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) in een brief aan Provinciale Staten. Afscheid als ‘Limburg ambassadeur’ is genomen van CDA-kopstukken Maxime Verhagen en René van der Linden en als adviseur van oud-gedeputeerde Antoine Janssen (PVV).

'Klusjesmannen van Limburg'
De provincie Limburg lag vorig jaar onder vuur na onderzoek van NRC Handelsblad en De Limburger over bijklussende oud-politici in de provincie: de klusjesmannen van Limburg. Vergeleken met andere provincies kregen oud-politici in het Limburgse een overmatig aantal opdrachten van de provincie. Daarbij zouden niet alleen afspraken over beloning geheim en procedures niet transparant zijn, maar ook de gedragscode en aanbestedingsregels worden geschonden. De Zuidelijke Rekenkamer doet er nog onderzoek naar. Naar verwachting wordt het rapport half maart aangeboden. Intussen heeft de provincie dus al de contracten met de genoemde  Limburgse ‘ambassadeurs’ en adviseur beëindigd.

‘Strikter naar inhuur kijken’
Volgens Koopmans staat de beleidswijziging los van publicaties in De Limburger en NRC Handelsblad, zegt hij tegen de laatste. Volgens hem is de provincie met de komst van een nieuwe directie strikter gaan kijken naar alles wat met inhuur te maken heeft. ‘Dus niet alleen naar de benoemingen. Het besluit om Janssen te ontslaan was van de directie, om de inhuur te beperken. Ik wil voorkomen dat het beeld ontstaat dat hij na politieke druk is ontslagen.’ Koopmans wijst er verder op dat er nieuw economisch beleid komt. ‘Welke plek ambassadeurs daar wel of niet in krijgen, weet ik niet.’

Meerdere offertes vragen
De provincie Limburg zou zoveel mogelijk uit moeten gaan van het vragen van meerdere offertes, juist bij de opdrachtverlening aan oud-bestuurders, om vragen over belangenverstrengeling te vermijden, schreef minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in oktober 2019 aan het Limburgse college. Ook zou ze met drie bestuurlijke koepels kijken of de modelgedragscode voor oud-volksvertegenwoordigers en oud-bestuurders aanscherping behoefte. In zijn ambtsbericht benadrukte CvdK Theo Bovens dat de provincie geen interne en Europese aanbestedingsregels had geschonden. Volgens Ollongren was het aan de provincie om passende maatregelen te nemen. ‘De commissaris van de Koning heeft daarbij een bijzondere verantwoordelijkheid.’ Op dat moment had het provinciebestuur al aangekondigd het beleid te willen herzien.

Klussen voor oud-politici
Onderzoek van de twee kranten wees vorig jaar uit dat geen enkele andere provincie tussen 2015 en 2018 zo veel oud-politici inschakelde. In Limburg kregen 31 voormalig ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders 46 opdrachten als adviseur, lobbyist of ambassadeur. Daar was 2 miljoen euro mee gemoeid. Janssen zou na zijn vertrek als gedeputeerde in Limburg voor driekwart miljoen euro aan adviesklussen hebben gekregen, schrijft NRC. Verhagen zou duizenden euro’s hebben gerekend voor ‘gesprekken’ met VDL, terwijl hij het bedrijf hem al betaalde voor zijn advies. Van der Linden zou een ton hebben gekregen om vooral banden met Azerbeidzjan aan te halen, aangezien hij bevriend was met de omstreden president Aliyev, en zes Limburgse handelsmissies naar het land hebben geleid. ‘Vier extra vrachtvluchten per week op vliegveld Beek is het enige tastbare resultaat’, aldus de krant. Ger Koopmans zou hebben meebeslist over een opdracht aan oud-staatssecretaris Joop Atsma en daarmee de eigen gedragscode hebben geschonden.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Een aantal vrienden onder politici kent weinig grenzen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers