of 59794 LinkedIn

Leerplatform voor Statenleden en waterschapsbestuurders

Er is een nieuw e-learningplatform gelanceerd, waar de honderden nieuwe Statenleden en waterschapsbestuurders die deze week zijn geïnstalleerd zich kunnen laten bijscholen op kosten van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het platform biedt modules aan over complexe dossiers, zoals de Omgevingswet en financiën.

De honderden nieuwe Statenleden en waterschapsbestuurders die deze week, op die van Flevoland na, zijn geïnstalleerd kunnen zich laten bijscholen op een nieuw e-learningplatform, betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het platform biedt modules aan over complexe dossiers, zoals de Omgevingswet en financiën.

Op vlieghoogte komen
Statenleden kunnen terecht op www.leerplatformstatenleden.nl en waterschapsbestuurders op leeromgeving.uvw.nl. ‘Een goed initiatief’, aldus minister Ollongren op de website van het ministerie. ‘Zo komen ook nieuwe Statenleden en waterschapsbestuurders beslagen ten ijs. Ze spelen een belangrijke rol in dit tijdperk van de energietransitie tot de krappe woningmarkt. Snel op vlieghoogte komen, is belangrijk. Met dit platform kun je bijleren wanneer het jou zelf uitkomt.’

Later meer modules
De leerplatforms voor Statenleden en waterschapsbestuurders zijn ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Statenlidnu, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Griffiers, in samenwerking met het IPO. De bedoeling is dat er in juni meer e-learning modules beschikbaar komen voor Statenleden, zoals op het gebied van energietransitie, integriteit en infrastructuur & mobiliteit. Het opleidingsaanbod wordt dit jaar nog verder aangevuld en geactualiseerd.

Beter rol volksvertegenwoordiger invullen
Harold van de Velde (SGP), Statenlid in de provincie Zeeland en voorzitter van beroepsvereniging Statenlidnu, vindt het belangrijk dat alle 570 Statenleden in Nederland op een goed voorbereide manier hun werk kunnen doen, zegt hij op de website van Binnenlands Zaken. ‘Dat geldt niet alleen voor nieuwgekozen volksvertegenwoordigers maar ook voor de zittende. Het digitaal leerplatform brengt een schat van kennis met zich mee en tips vanuit de praktijk. Hierdoor word je als Statenlid nog beter in staat gesteld om je belangrijke rol als kadersteller, controleur en volksvertegenwoordiger in te vullen.’

Continu professionaliseren
Ook Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen reageert er ook positief op in hetzelfde medium. ‘Voor bestuursleden van waterschappen is het van belang goed op de hoogte te zijn en te blijven van nieuwe ontwikkelingen, nieuwe wetgeving en wat die betekent voor het waterschap. Met deze interactieve e-learning bieden we onze bestuurders de mogelijkheid om continu te professionaliseren en zich te verdiepen in onderwerpen waarvoor ze aan de lat staan. Op deze manier zijn ze nog meer voorbereid om hun rol goed uit te voeren en waar ze kunnen werken aan een krachtig waterschapsbestuur.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door PvT (Burger) op
Geheel eens met Westerhof.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Dit leerplatform is betaald met belastinggeld. Het zou dus voor het generieke deel ook kostenloos beschikbaar moeten zijn voor de burger.

De overheid heeft de mond vol over het deelnemen door de burger aan het democratisch proces, over 'inclusion', over 'betrokkenheid'. En BZK werkt mee aan een MOOC 'Digitalisering doet ertoe'.

Wat klopt her niet?

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!