Advertentie
carrière / Nieuws

Langzame afname loonkloof

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke ambtenaren neemt langzaam af. In 2008 verdiende een 50-jarige vrouw bij de overheid gemiddeld nog 20 procent minder dan een mannelijke collega van 50 jaar. In 2014 was dat loonverschil nog maar 13 procent.

02 december 2016

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. De loonkloof onder leidinggevenden bij de overheid is inmiddels zelfs bijna gedicht. Terwijl vrouwelijke managers in het bedrijfsleven aanzienlijk minder verdienen dan hun mannelijke collega’s, speelt dit probleem volgens het CBS-onderzoek niet langer bij de overheid. Daar doet het loon van vrouwen in leidinggevende posities tegenwoordig nauwelijks meer onder voor dat van mannen. Was dit verschil bij de overheid in 2008 nog 3 euro, inmiddels is het gedaald tot 1 euro.

Jonge ambtenaren
Anders liggen de verhoudingen bij jonge ambtenaren. Jonge vrouwen verdienen bij de overheid namelijk gemiddeld meer dan hun mannelijke collega’s. Het omslagpunt lag in 2008 nog op de leeftijd van 33 jaar, in 2012 op 39 jaar en in 2014 verdienen vrouwen bij de overheid vanaf 36 jaar minder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Veel vrouwen werken in deeltijd en deeltijdwerk neemt nog altijd toe, volgens het onderzoek van CBS. Bij de overheid werkt 24 procent van de mannen en 70 procent van de vrouwen in deeltijd. Deeltijdwerk neemt toe, dit geldt voor mannen en vrouwen en zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid. Voor het overige wordt uit het onderzoek duidelijk dat het beloningsniveau een sterke samenhang vertoont met het opleidingsniveau.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Sinds wanneer bepaalt bij de overheid je leeftijd je salaris? Die vrouwen van 50 doen blijkbaar werk waar een lagere schaal aan verbonden is dan mannen van die leeftijd. Net als blijkbaar meer jonge vrouwen dan jonge mannen een overheidsbaan hebben met een hogere schaal. Waarschijnlijk doordat meer meisjes dan jongens doorstuderen. Wat een flutartikel weer.
Advertentie