of 59345 LinkedIn

Langdurig ziekteverzuim komt door oudere ambtenaren

Opnieuw is de gemiddelde leeftijd van de ambtenaar gestegen. Als de stijging in dit tempo doorgaat zal de leeftijd in 2020 op 50 jaar liggen. Tegelijkertijd is het aantal langdurige ziektemeldingen ook toegenomen, meer dan in het bedrijfsleven.

Het aantal ambtenaren dat zich langdurig ziek meldt is weer gestegen. De belangrijkste oorzaak is vergrijzende overheidsmedewerker; de gemiddelde leeftijd van de ambtenaar is opnieuw flink gestegen. Dat staat in de Personeelsmonitor 2014  van het A en O-fonds.  Ambtenaren melden zich overigens ook vaker ziek dan de gemiddelde werknemer; zo’n 1,3 procent meer.

Bijna vijftig

De gemiddelde leeftijd van ambtenaren schiet omhoog. Was dat in 2010 nog gemiddeld 45,8 jaar, in 2014 steeg het naar 48,1 jaar. Dit komt onder andere doordat het aandeel personen jonger dan 35 jaar in de bezetting afneemt. Als deze trend zo doorzet, dan passeert de gemiddelde leeftijd nog voor 2020 de grens van 50 jaar. 


Gevoelig onderwerp
Ambtenaren en hun (hoge) leeftijd is een gevoelig onderwerp. Veel gemeenten zitten met het vergrijzende personeelsbestand in hun maag en verzinnen manieren om de gemiddelde leeftijd naar beneden te krijgen. Zo deed de provincie Zeeland een 'geslaagde' poging door iedereen van boven de 57 jaar met een regeling naar huis te sturen. Voor 160 ambtenaren is dat al een peperduur project. Met een een fiscale strafboete van 16 miljoen euro daar bovenop, drukt dat zwaar op de provinciekas.

Meer zieken in G4
Opvallend is dat ambtenaren uit de vier grote steden zich veel vaker ziek melden, 5,9 procent tegen 3,8 procent gemiddeld bij gemeenten. Het goede nieuws is dat oudere werknemers zich minder vaak ziek melden. Maar als ze dit wel doen, dan is het wel vaak voor een langere tijd. Gezien de almaar stijgende gemiddelde leeftijd van de gemeentelijke bezetting betekent dat voor gemeenten dat zij relatief gezien vaker te maken hebben met langdurig zieken en dat maakt het moeilijker om het ziekteverzuimpercentage te verlagen.

Geen instroombeleid
Een andere manier om de gemiddelde ambtenarenleeftijd naar beneden te krijgen, is door jongeren in te laten stromen. Maar juist daar gaat het mis. Weliswaar steeg het aandeel 25- tot 35-jarigen in de instroom in 2014 licht, het aandeel personen jonger dan 25 jaar in de instroom nam juist af. 41 procent van de instroom in 2014 was 45 jaar of ouder. Een groot deel van de gemeenten, 39 procent, heeft geen specifiek beleid om meer jongeren te trekken. Bovendien zijn er vrijwel geen vacatures voor starters.  Ook is er een gebrek aan interesse onder jongeren, een gebrek aan werkervaring/kennis en te weinig inwerkcapaciteit. Verder heeft slechts 28 procent van de gemeenten trainees in dienst.
 
Seniorendagen 

Het vergrijzende ambtenarenapparaat wordt door de rijksoverheid als een probleem gezien. Niet alleen het langdurig ziekteverzuim is problematisch. Minister Blok wil de Partiële Arbeidsparticipatie Senioren-regeling (PAS-regeling), oftewel de seniorendagen, afschaffen omdat het te duur wordt. Ook haalde de inmiddels vertrokken directeur-generaal van de Belastingdienst onlangs nog flink uit naar alle vijftigers die werkzaam zijn bij zijn dienst. Door de vele opgenomen seniorendagen komt de belastingdienst amper nog aan werken toe, zo was de strekking van zijn (interne) blog. Maar liefst 800 ambtenaren moeten een jaar werken om die dagen op te vangen, klaagde hij.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet Pfaff (voorzitter interprovinciaal overleg hondenuitlaatstroken) op
<>Minister Blok wil de Partiële Arbeidsparticipatie Senioren-regeling (PAS-regeling), oftewel de seniorendagen, afschaffen omdat het te duur wordt.<>
De Pas-regeling is juist hard nodig om de ambetanren gezond de 67+ pensioenleeftijd te laten halen. Vergeet ook niet dat die regling voor een deel een sigaar uit eigen doos is, er wordt immers salaris voor ingeleverd.
Door Jan Rycken (Organisatieadviseur) op
De redenering onder het kopje 'instroombeleid' houdt geen steek. Lange jaren van onderzoek heeft uitgewezen dat je (grijs) ziekteverzuim onder oudere werknemers kunt bestrijden door taakverrijking. Zet oudere werknemers in bij het ervaren maken en inwerken van jonge talenten (mentorschap) en je slaat twee vliegen in één klap. Gemotiveerde en productieve 50-plussers, gegarandeerde instroom van jongeren en verjonging van het personeelsbestand. Bij een dergelijk aanbod aan jonge instromers zal de interesse toenemen. Aanvullende maatregelen zijn inderdaad de seniorendagen afschaffen maar het geld daarvan kapitaliseren in een vitaliserings- en scholingsbudget. Bovendien helpt het waneer er minder extern wordt ingehuurd en meer beroep wordt gedaan op realisatie van de ervaring bij ouderen.
Door henk op
De VVD en PVDA versoepelen de regels voor de plezier jacht. En het jachtseizoen op ouderen is bij deze ook geopend!
Een grof schandaal. Bijna een reden om me morgen ziek te melden, want hier word ik echt ziek van
Door jan (zelfstandig) op
Elke werknemer in overheids dienst die boven de 50 jaar is en zich onnodig ziek meld, onmiddellijk ontslaan.
Moet je eens kijken als je deze haalbare wet introduceert
Geen onnodige zieken meer, bij het leger is de pensioen datum ook veel te vroeg ook wat aan doen
Door Herman op
Het is een enorme miskleun om de pensioenleeftijd omhoog te gooien en de VUT af te schaffen!!! Oudere werknemers worden niet vitaler! We worden misschien wel ouder maar wel met veel meer gebreken! Zet de WW voor de jongere om naar VUT regelingen voor de oudere zodat de jongeren weer aan het werk kunnen!!!
Door Djengis op
Schandalig en hoogst tendentieus, andere woorden heb ik niet voor deze kletskoek. De ouderen hebben het gedaan, de jongeren komen niet, de pensioenleeftijd moet omhoog, de seniorendagen ingeleverd... het is één grote leugen van 'hoogwaardigheidsbekleders' die allang geen benul meer hebben van waar zij mee bezig zijn. Als zij tenminste nog ergens mee bezig zijn. Volgens de onzin die zij uitkramen is er dus alleen nog werk voor de middenmoot van 30 tot 45 jaar. Mooi, da's een duidelijke conclusie die tot gevolg heeft dat de rest dus naar huis kan. Nu alleen nog even bedenken wat die thuiszitters dan zouden moeten gaan doen en waar dat van betaald gaat worden? Appeltje, eitje voor de gemiddelde politicus.
Maar nu even serieus: dit is toch om te janken!
Door W. Kroon (Medewerker Rijk) op
Het is wel heel makkelijk om alleen ouderen aan te wijzen terwijl er bijna geen jonge instroom is. Kennelijk heeft de politiek het leuke werk uitbesteed en het minder leuke werk behouden.
De zeeuwse methode is zo slecht nog niet. Geef de ouderen hun pensioen (in Griekenland al bij 55 jaar of zo) Verzoek al deze mensen hulp te bieden door naar georganiseerd vrijwilligerswerk op te pakken. Dit vrijwiligershulp te bieden bij wat dat ook voor de tijd die je anders nog moet doorweken. Hier is de samenleving ook mee gediend en kunnen er weer jongeren instromen . Zij weten dan dat zij al jong met pensioen kunnen als zij ook een bijdrage leveren aan de samenleving.
Door Yvonne Hendriks (Financieel beleidsmedewerker medewerker) op
Lekker voor de beeldvorming. De oudere ambtenaar als kostenpost. Liever eens iets positiever. Bij de provincies zijn er geen senioren dagen. Die zijn allang ingeleverd bij de invoering van de 36 urige werkweek.
Door Henk op
De VVD heeft het nu gemunt op de ouderen. De seniorendagen moeten eraf is het credo. De rechtste rovers zijn nog niet klaar. En tegelijk roepen dat de ouderen te vaak ziek zijn
Door Ambtenaar (ambtenaar) op
Ach, ben bijna 62, verneem net dat ik nog 8 maanden na mijn 66e door mag gaan, het CPB vindt dat dat ouderen meer geprikkeld moeten worden, de jongeren vinden dat de ouderen te lang hun banen blijven houden, mijn pensioen steeds minder wordt, de politieke waan van de dag moet uitvoeren, me een soort paria begin te voelen, vanaf mijn 18e aan het werk ben, nooit een uitkering heb hoeven aanvragen. Eigenlijk ben ik wel een saaie ambtenaar. Helaas ben ik het geloof in Nederlandse politiek aan het verliezen. Toch weer een revolutie gaan beginnen?