Advertentie
carrière / Nieuws

Lagere functies bij gemeenten verdwijnen

Voor ambtenaren met een mbo-diploma is er in het gemeentehuis van de toekomst amper nog plaats. Volgens arbeidsmarktdeskundigen ziet het er triest voor ze uit. Directeur Jeroen Pepers van het A+O fonds Gemeenten stelt dat er vanwege steeds hoger wordende functie-eisen voor (v)mbo’ers straks nauwelijks nog administratieve functies op dat niveau te vinden zullen zijn.

28 maart 2014

Voor ambtenaren met een mbo-diploma is er in het gemeentehuis van de toekomst amper nog plaats. Volgens arbeidsmarktdeskundigen ziet het er triest voor ze uit.

Een gemeenteambtenaar moet meer en meer competenties en vaardigheden in huis hebben. Directeur Jeroen Pepers van het A+O fonds Gemeenten dat er om die reden voor (v)mbo’ers straks nauwelijks nog administratieve functies op dat niveau te vinden zullen zijn in de Nederlandse gemeentehuizen, ‘vooral niet op het niveau van mbo3 en mbo4’.

Tendens richting hoogwaardige functies

Marieke de Feyter, programmamanager Meester in je Werk bij hetzelfde A+O fonds, onderschrijft de woorden van haar directeur: ‘De lagere functies zullen verdwijnen.’ Ook Bart Verhaagen, als specialist in strategische personeels-planning verbonden aan De Crux ziet het somber in voor de mbo’ers. ‘Taken die gemeenten nu doen op het gebied van jeugd, zorg en welzijn zijn toch vooral protocollaire taken: het aflopen van lijstjes of iemand recht heeft op een bepaalde subsidie of gehandicaptenparkeerplaats bijvoorbeeld. De zorg van gemeenten op die terreinen wordt direct veel breder. De opdracht wordt straks om aan de slag te gaan met multiprobleemgezinnen, er in keukentafelgesprekken met ze uit te komen. Dat lukt niet aan de hand van lijstjes. Dat is toch de scheidslijn tussen mbo- en hbo-­niveau. Steeds meer omlijnde uitvoerende, protocollaire taken zullen worden afgestoten. Wat blijft zijn regie-achtige procesachtige functies. Echt, alle tendensen gaan naar hoogwaardige functies.’

Vakbond Abvakabo minder somber

Bert de Haas, behalve voorman van ambtenarenvakbond Abvakabo FNV ook
bestuurslid bij A+O fonds Gemeenten, probeert een iets minder somber en genuanceerder beeld te schetsen. ‘Voor mensen in de laagste salarisschalen 5 en 6 zie ik niet veel veranderen. Die taken blijven wel. Je ziet sommige gemeenten eerder uitbestede taken op het gebied van catering en schoonmaak weer gaan inbesteden. Dat zijn doorgaans functies voor lager geschoold personeel. Maar veel van het werk dat daar boven zit, zeg maar de schalen 7 en 8, zal naar mijn inschatting op termijn wel verdwijnen’, zegt De
Haas.

 

Gemeente als regie- of beheerorganisatie

In welke mate dat dan gebeurt, zal sterk afhangen van de keuzes die gemeenten maken over wat voor soort organisatie ze willen zijn. Regie-organisaties zullen eerder behoefte hebben aan voornamelijk hoger opgeleide ambtenaren dan zogeheten beheerorganisaties. Probleem is nu volgens De Haas vooral dat de meeste gemeenten het niet hebben over de keuze waar ze over vier jaar willen staan. ‘Dat vinden ze héél lastig’, zegt De Haas. ‘Maar als je die discussie niet van de grond krijgt over welke taken je wil gaan doen, dan heeft het geen zin om het over de rest te hebben. Die stap moet vooraf gaan aan de volgende, die van strategisch personeelsbeleid – wat voor mensen heb je nodig? – en de daaropvolgende stap van de individuele behoefte aan begeleiding.’

Lees het hele verhaal in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ad Weijters / Loopbaan Coach
In dit soort discussies is het de uitdaging even door te denken. Mijns inziens zijn het niet de MBO'ers die risico lopen, maar de HBO (en ment name HEAO) 'ers die zich zorgen moeten maken. Als je de decentralisaties serieus neemt zul je hoger opgeleide professionals moeten aannemen in de richting SPW/SPH/Pedagogiek.Professionals die nu in dienst zijn van welzijnsorganisaties etc. Die MBO'ers kunnen hen prima ondersteunen. Als ik directeur van A+O fonds was zou ik insteken op het mobiel krijgen van algemeen opgeleide HBO'ers. Laten we niet onnodig salariskosten gaan maken die het budget van de hulp "aan de keukentafel" zal aantasten.
Edward / burger
Eens met Tom 28/3. Het 'lagere' werk zal blijven, alleen worden dito vaste functies afgestoten of vervangen door tijdelijke contracten. Dat vergroot de arbeidsonzekerheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt, terwijl hogeropgeleiden zekerheid krijgen met vaste aanstellngen en hoge salarissen. M.i. zou het beter zijn voor de samenleving om hogere functies veel vaker op basis van tijdelijke contracten in te vullen en lagere vaker op basis van vaste contracten - dit geeft ook meer stabiliteit en continuïteit op het niveau van uitvoering en meer flexibiliteit op het niveau van coördinatoren, regisseurs, senioren en wat dies meer zij.
gerrie
Flikker vandaag nog al die zogenaamde managers buiten. Die zorgen alleen maar voor onrust en blijven zelf lekker in de luwte met hun idiote ideeën. Die vergaderen om te vergaderen. Van al die bla bla verhalen komt nooit iets terecht. Stelletje luie lastpakken die klauwen met geld kosten. Ga bijvoorbeeld asperges steken. Dan ben je eindelijk eens nuttig voor onze economie.
Bert van der Sluis
Hardnekkig probleem dat niet alleen in de gemeente speelt, ook in provincie en private bedrijven zien we dit. Er van uitgaande dat 65 tot 70 % van Nederland geen hogere opleiding dan mbo heeft gaat dit ook maatschappelijk veel betekenen.
Marjolein Hins / Directeur
Wat een bijzondere conclusie, de functies die bij gemeenten vervuld gaan worden krijgen volgens mij juist een grotere mate van menselijkheid in zich en werkelijk klaar staan voor een ander en elkaar. En ik heb tot nu toe gezien dat menselijkheid samen hangt met bewustzijn van jezelf en dat dit niet via een opleidingsniveau is te meten.



Volgens mij gaan we mensen anders 'beoordelen'. Veel meer op hun E-Q dan op hun I-Q. En daar doen MBO-ers 't soms nog beter dan HBO-ers.

E-Q is namelijk afhankelijk van andere zaken dan je op school en opleidingen leert, E-Q leer je op de school die leven heet!
Ambtenaar / ambtenaar
"QUOTE" Dat lukt niet aan de hand van lijstjes. Dat is toch de scheidslijn tussen mbo- en hbo-­niveau. Steeds meer omlijnde uitvoerende, protocollaire taken zullen worden afgestoten. Wat blijft zijn regie-achtige procesachtige functies. Echt, alle tendensen gaan naar hoogwaardige functies.’



Tja, en de kredietcrisis, is zeker ook veroorzaakt door een MBO'er.... Verkeerd gevinkt????? Bijzonder!!!!
E.Rvaringsdeskundige / beleidsadviseur
Tsja, is dit geen logisch gevolg van de diplomainflatie? Vroeger kon je met een MULO opdleiding foutloos Nederlands schrijven. Laatst begeleidde ik een HBO-stagiaire die zonder blikken of blozen een scriptie inleverde waar consequent 'gebeurt' met een t werd geschreven.
Ton / teamleider
Het verhaal is niet volledig denk ik. De functies verdwijnen bij de (regie) gemeente en worden uitgevoerd door medewerkers die zijn overgegaan naar samenwerkingsverbanden etc. De MBO functies zijn er dan nog wel, alleen ergens anders.
O. ten Hove
Veel hoger opgeleiden managers maken er een rotzooi van waarvan de hardwerkende Nederlander met een mooie MBO functie de dupe wordt. Voor veel functies worden veel te hoge eisen gesteld maar daar horen we deze arbeidsdeskundigen niet over. Het lijken wel UWV-arbeidsdeskundigen die een gehandicapte in staat achten de marathon te lopen. Ook de gemeente blijft werk houden voor eenvoudig en minder eenvoudig werk dat door ongeschoolden en MBOérs gedaan kan worden. En het zou goed zijn indien de overheid eens wat van die over het paard getilde managers die iedere keer er een rotzooi van maken eruit te gooien. Nederland zou dan een stuk leuker worden.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
De gemeenten zijn uitvoeringsorganisaties die beleid uit dienen te voeren die Den Haag maakt. Ik begrijp totaal niet wat die hoeveelheid zgn. "hoogopgeleiden" binnen gemeenten te zoeken hebben, immers welke uitdaging ligt daar?!?! Wel heb ik in de gaten dat voor steeds meer vroegere MBO-functies, een HBO-niveau/diploma gevraagd wordt al begrijp ik totaal de reden niet aangezien het werk niet complexer wordt, hooguit meer en meer digitaal, maar daar kan een MBO'er ook prima mee omgaan. Waar vindt de hooggeschoolde de uitdaging nog of moet ik de vraag anders stellen; vinden zij wellicht ook het comfort wel comfortabel binnen de gemeente? De burger is gebaat bij een goede afhandeling en een klantvriendelijke benadering; kan me niet voorstellen dat MBO'ers hier niet aan kunnen voldoen, de regels zouden althans binnen de ene of de andere gemeente niet mogen afwijken. Kwestie van goede en juiste informatieverschaffing.
criticus
@ TIP!:

Deels klopt uw verhaal, deels ook niet.

Gemeenten hebben op sommige vlakken een zelfstandige en autonome taak.

Bovendien is uitvoeren ook niet altijd tot in detail geregeld en zit ook daar de nodige vrijheid voor het handelen van gemeenten.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@Jan: klopt, echter ben ik voorstander van MBO-werk voor MBO'ers en niet, omdat de arbeidsmarkt dit toelaat, het nu plotseling graderen op HBO-niveau. Voorzien van de juiste informatie en goed begeleid is deze groep echt in staat om ook uitvoering te geven daar waar niet altijd alles tot in detail is geregeld, het zijn geen (vh) LBO'ers en dan nog zitten er hele goede tussen! HBO'ers hebben daarentegen de neiging om zaken onnodig complex te maken om zo maar de sjeu erin te houden. Mijn ervaring is zelfs dat deze zich t.o.v. de klant, bij lager geschoold werk, zich een ongewenste attitude aanmeten wat niet bijdraagt tot de klantvriendelijkheid.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Kijk, elke gemeente krijgt straks een schrijnend tekort aan vakbekwaam personeel, waaronder MBO-ers. Men denkt nu alles op de markt te kunnen inhuren, maar het is noodzakelijk dat een wegbeheerder, boomverzorger of andere vakman (of vakvrouw) kennis van zaken en de buurt heeft. Al die hoog opgeleide ambtenaren met hun vage beleidsverhalen gaan niet voor warme gevoelens bij de burger zorgen. Dat hebben we wel bij de laatste verkiezingen kunnen zien. Gemeentes zijn hun 'hart' kwijt en dat zal er met de overname van het zorgbeleid niet beter op worden.





Advertentie