Advertentie
carrière / Nieuws

Lager overheidsloon niet de oplossing

Volgens de onderzoekers beïnvloeden de ontwikkelingen in de marktsector die bij de overheid. Werknemers wisselen van sector en werkgevers beconcurreren elkaar om goed personeel, zeker als het gaat om pas afgestudeerden.

19 december 2014

Een bezuiniging op de ambtenarensalarissen zorgt maar tijdelijk voor besparingen op de overheidsuitgaven. De overheidslonen zullen uiteindelijk weer stijgen. Ze volgen op termijn de lonen in de marktsector. Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een vrijdag verschenen studie.

Marktsector
Volgens de onderzoekers beïnvloeden de ontwikkelingen in de marktsector die bij de overheid. Werknemers wisselen van sector en werkgevers beconcurreren elkaar om goed personeel, zeker als het gaat om pas afgestudeerden. Bovendien wordt bij het vaststellen van de loonruimte bij de overheid in beginsel de marktsector gevolgd.

Inhaalslag
De snelheid waarmee overheidslonen een achterstand op de marktlonen inhalen, hangt volgens het CPB af van de arbeidsmarkt. Heerst daar krapte, dan gaat de inhaalslag sneller. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Richard / op persoonlijke titel
Wat is dit nu weer voor een onzinnige publicatie. Nieuwswaarde nul. Ken uw klassieken zou ik zeggen. Alternatief; hef het CPB op. Dat scheelt een stevige begrotingspost die wel structureel is!
Gerrit
Inhaalslag? Sinds 2008 zijn de gemeenteambtenaren elk spoor met de markt en de andere overheden kwijt geraakt. En dat (Bert de Haas /FNV) is niet eenmalig!
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Ik heb onder meer 44 jaar in overheidsdienst gewerkt en zeker 36 jaar daarvan (vanaf Bestek'81) is er op de arbeidsvoorwaarden in het algemeen en de salarissen in het bijzonder van ambtenaren bezuinigd. In de jaren dertig gebeurde hetzelfde.. Niets nieuws onder de zon dus.
alexander / ambtenaar
Inderdaad de sluitpost en inmiddels fors achterlopend op de markt. De politiek is niet de beste werkgever. Maar met de Appa gaat het goed.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit lijkt meer op een inkoppertje in opdracht van het Kabinet om het ambtenarenapparaat in slaap te sussen en rustig te houden.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Het is als altijd de sluitpost in Goede Tijden (en)Slechte Tijden maar alle tijden het meest.
Advertentie