of 63998 LinkedIn

Lager overheidsloon niet de oplossing

Volgens de onderzoekers beïnvloeden de ontwikkelingen in de marktsector die bij de overheid. Werknemers wisselen van sector en werkgevers beconcurreren elkaar om goed personeel, zeker als het gaat om pas afgestudeerden.
6 reacties

Een bezuiniging op de ambtenarensalarissen zorgt maar tijdelijk voor besparingen op de overheidsuitgaven. De overheidslonen zullen uiteindelijk weer stijgen. Ze volgen op termijn de lonen in de marktsector. Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een vrijdag verschenen studie.

Marktsector
Volgens de onderzoekers beïnvloeden de ontwikkelingen in de marktsector die bij de overheid. Werknemers wisselen van sector en werkgevers beconcurreren elkaar om goed personeel, zeker als het gaat om pas afgestudeerden. Bovendien wordt bij het vaststellen van de loonruimte bij de overheid in beginsel de marktsector gevolgd.

Inhaalslag
De snelheid waarmee overheidslonen een achterstand op de marktlonen inhalen, hangt volgens het CPB af van de arbeidsmarkt. Heerst daar krapte, dan gaat de inhaalslag sneller. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit lijkt meer op een inkoppertje in opdracht van het Kabinet om het ambtenarenapparaat in slaap te sussen en rustig te houden.
Door Alex (oud-ambtenaar) op
Inderdaad de sluitpost en inmiddels fors achterlopend op de markt. De politiek is niet de beste werkgever. Maar met de Appa gaat het goed.
Door Ed van Ooijen (emeritus docent staats- en bestuursrecht, alsmede kaderlid ABVAKABO FNV) op
Ik heb onder meer 44 jaar in overheidsdienst gewerkt en zeker 36 jaar daarvan (vanaf Bestek'81) is er op de arbeidsvoorwaarden in het algemeen en de salarissen in het bijzonder van ambtenaren bezuinigd. In de jaren dertig gebeurde hetzelfde.. Niets nieuws onder de zon dus.
Door Gerben op
Inhaalslag? Sinds 2008 zijn de gemeenteambtenaren elk spoor met de markt en de andere overheden kwijt geraakt. En dat (Bert de Haas /FNV) is niet eenmalig!
Door richard (ambtenaar) op
Wat is dit nu weer voor een onzinnige publicatie. Nieuwswaarde nul. Ken uw klassieken zou ik zeggen. Alternatief; hef het CPB op. Dat scheelt een stevige begrotingspost die wel structureel is!
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere (BD) op
Het is als altijd de sluitpost in Goede Tijden (en)Slechte Tijden maar alle tijden het meest.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers