of 60220 LinkedIn

'Kortingen op pensioenen bijna onvermijdelijk'

Ook ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW zijn somber. ‘Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar de pensioenen moeten verlagen en ook voor de jaren daarna ziet het er niet goed uit’, stelt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.
13 reacties

Pensioenverlaging voor miljoenen Nederlanders is onder de huidige pensioenregels bijna niet meer te voorkomen. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Hoewel ze afgelopen kwartaal fikse rendementen behaalden, ging hun financiële positie toch verder onderuit.

Pensioen ambtenaren
Metaalfonds PME noemt kortingen in 2020 ‘bijna onvermijdelijk’ en het andere metaalfonds PMT vreest al voor ‘onrust in de samenleving’ als de pensioenen straks omlaag moeten. Ook ambtenarenfonds ABP en zorgfonds PFZW zijn somber. ‘Het ziet ernaar uit dat we volgend jaar de pensioenen moeten verlagen en ook voor de jaren daarna ziet het er niet goed uit’, stelt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool.

Lage rente
Boosdoener is wederom de lage rente. Vooral de forse rentedaling in augustus was voor de fondsen een klap. Hierdoor moeten ze volgens de regels flink meer geld in kas houden. Bij ABP, het grootste fonds, stegen de verplichtingen zo tot meer dan 500 miljard euro.

Dekkingsgraden
Of er gekort moet worden, hangt voor ABP en PFZW af van hun zogeheten dekkingsgraden. Die moeten eind dit jaar boven een kritische grens zitten, maar ze zijn daar recent juist onder gezakt. PFZW scoorde 92,2 procent, terwijl de graadmeter bij ABP bleef steken op 91 procent. De situatie bij PME en PMT, met dekkingsgraden van 93,4 en 94,6 procent, is iets anders omdat voor hen binnenkort een meerjarige hersteltermijn afloopt. Als het ze niet lukt om orde op zaken te stellen, zijn ze verplicht in te grijpen.

Overgangsregeling
‘Om verlagingen af te wenden hebben we dringend hulp nodig van politiek Den Haag’, zegt directeur Peter Borgdorff van PFZW. De sector is al met het kabinet in gesprek over manieren om 'onnodige' kortingen te voorkomen. De fondsen hopen op een overgangsregeling in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.

Ingrijpen door de politiek
Inmiddels lijkt ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) open te staan voor ingrijpen door de politiek. ‘Als pensioenfondsen nu zouden moeten korten omdat ze een grote buffer moeten opbouwen, en er zou zekerheid zijn dat dat in het nieuwe stelsel niet het geval zou zijn, dan zou je kunnen overwegen om die kortingen achterwege te laten’, zei hij eerder deze week tegen de NOS. Knots uitspraak had overigens geen betrekking op de situatie bij de metaalfondsen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Na 10 jaar inleveren op:
-onterechte uitnamen (diefstal) uit pensioenfondsen
-gebruik pensioengelden voor inkomenspolitiek
-waardevast - niet waardevast
-eindloon/middelloon
-achterstand minimaal 15 - 20% door niet indexering
-BOS-belasting boven E 34.000 (extra belasting voor eigen AOW-uitkering)
-afschaffen ouderenkorting boven E 34.000
etc. etc.
moet de inzet voor het overgrote deel van de pensioenen zijn INDEXEREN met terugwerkende kracht.
Steun daarom de twee stichtingen die processen aangaan met de Staat en/of Europese Hof
1. Vereniging Pensioenverlies.ABP
2. Stichting Pensioenbehoud. Nadere gegevens te vinden op internet. Doe het voor uzelf!
Door doeterniettoe (-) op
@Broadcaster en Peter-Paul: de ECB staat behoorlijk los van de EU, maar niet van de nationale centrale banken. Dat de ECB een zeer dubieus beleid voert wordt waarschijnlijk duidelijk uit hun laatste besluit stug door te gaan, waarna verschillende nationale banken (waaronder de DNB) hierop openlijk kritiek hebben geuit.
Maar in Nederland kan besloten worden om andere regels te hanteren waardoor korten niet meer nodig is. Daar staat zelfs de DNB voor open (zie uitspraak van Knot hierover). Dan zijn de pensioen, voorlopig, veilig gesteld.
Door Peter-Paul (RUD) op
Nogmaals, het spel dat nu gespeeld wordt is een prelude voor de transferunie. Maak u geen illusie, zoals ABP gelden onder de kabinetten Lubbers naar Den Haag gingen, zullen pensioengelden dadelijk afgeroomd worden en naar Brussel cq verder zuidelijk afreizen.

Voor degene die abonnee zijn of digitaal toegang hebben tot Dagblad delimburger, een verhelderend artikel van Jacques Arntz en Nick Abrahamsen is op 16 oktober jl in editie Midden gepubliceerd. Daar staat het verhaal duidelijk uitgelegd. titel "Schandalig pensioenbeleid"

Politiek Den Haag gaat weer mee in de flow van Brussel en niemand doet er iets aan behalve een paar oppositiepartijen.

Bij deze ook een oproep aan de vakbonden:
Wordt wakker en kom in actie!
Door Drs J L H Roos (Bedrijfseconoom) op
En als al die brieven, artikelen, memo’s, analyses niet meer helpen om de minister en de president van de Nederlandse Bank (als adviseur) te overtuigen wordt dan lid van de vereniging Pensioenverlies. https://www.pensioenverlies.nl/

Welkom bij Pensioenverlies, de vereniging die zich inzet voor uw pensioen bij het ABP.
Donderdag 12 september 2019 is de site gestart en is inschrijving mogelijk geworden.
De vereniging gaat aan de slag om te bereiken dat ABP-pensioenrechten weer hersteld worden en door het pensioenfonds ABP gehonoreerd kunnen worden. Geef de vereniging het vertrouwen door aan te sluiten bij deze vereniging. Het lidmaatschap stimuleert de vereniging om te doen wat nodig is wat ooit is beloofd.
Door Drs Jan Roos (Bedrifseconoom) op
Ook Binnenlands Bestuur blijft brainwashen met de gekozen titel van het artikel.

'Schandalig pensioenbeleid' of 'toegepaste rekenrente onrechtmatig' zijn betere titels dan 'kortingen op pensioenen bijna onvermijdelijk'. Immers het wijzigen van de formule voor berekening dekkingsgraad is simpel te wijzigen. Lees memo van de 40 deskundigen en tientallen andere ingezonden artikelen over verduistering van pensioengelden en onrechtmatig toegepaste rekenrente.
Door Cor (financieel adviseur) op
Te belachelijk voor woorden. De pensioenpremie die je betaalt wordt jaarlijks wel geïndexeerd en je uitkering als je zover bent wordt gekort. Terwijl de lonen omhoog gaan! Misschien wordt het tijd dat de pensioenen voor de ministers ook eens worden ondergebracht bij het ABP. Dan gaat men in Den Haag daar wel anders mee om wellicht.
Door Broadcaster op
Met dank aan de Europese Unie en vooral aan de Europese Centrale bank.
In dit land hebben we zuinig gespaard voor onze pensioenen en kennelijk wil Europa (Dragi, Juncker en Timmermans) ons daarvoor straffen.
Door Peter-Paul (RUD) op
Titel artikel:
"Schandalig pensioenbeleid"
Door Peter-Paul (RUD) op
Korten is helemaal niet nodig. Pensioenfondsen hebben meer dan voldoende buffers en rendementen.
Er spelen andere krachten:

-De (reken)rente wordt door de ECB laag gehouden om de schulden van de zuidelijke EU partners te kunnen financieren. Door verplichte lage rekenrente "renderen de pensioenfondsen onvoldoende en moet er gekort worden". Onzin.
-De ECB heeft de afgelopen jaren 2600 miljard euro aan geld bijgedrukt om de schuldenlast Zuid te verminderen. Obligaties worden massaal opgekocht. Ooit moeten die afgelost worden maar kunnen landen als Griekenland dat?
- De EU heeft nog meer geld nodig, overwogen wordt om Sovereign Bond Backed Securities (obligaties voor de Eurozone) uit te geven. DNB kan de pensioenfondsen dwingen om deze - naast laagrentende staatsobligaties - aan te kopen. Hiermee wordt het failliet ECB beleid verder ondersteund.

Zoals eerder onder de kabinetten Lubbers miljarden ABP gelden "geleend" zijn zullen uiteindelijk ook miljarden pensioengelden naar Brussel en EU Zuid vloeien. De Nederlandse politici - uitgezonderd enkele oppositiepartijen - blijven hier in mee gaan.

Voor degene die abonnee zijn of digitaal toegang hebben tot Dagblad delimburger, een verhelderend artikel van Jacques Arntz en Nick Abrahamsen is op 16 oktober jl in editie Midden gepubliceerd. Daar staat het verhaal duidelijk uitgelegd.


Door Henk Daalder (Lid van FNV Ledenparlement) op
Kortingen zijn overbodig.
De minister wil ze, de politiek gaat er over.

Technisch zijn ze overbodig, omdat de beleggingsrendementen goed zijn, en langjarig 5 a 7% zijn. Op die beleggingsrendementen is de premie hoogte gebaseerd.
Niets mis mee, die heeft jarenlang zo goede pensioenen opgeleverd

Maar in 2006 nam de DNB de pensioen kamer over, die beheerde de rekenrente en dekkingsgraad.
De DNB ging echter vanaf 2006 de pensioenfondsen dezelfde normen opleggen als spaarbanken.
Maar pensioenfondsen zijn geen spaarbanken
Spaarbanken moeten morgen al het spaargeld kunnen ophoesten
Pensioenfondsen hebben ons geld 70, zeventig jaar in beheer. Eerst 45 jaar sparen, daarna 25 jaar uitbetalen, en al die tijd beleggingsrendement maken
Daarom kunnen we een goed pensioen hebben, met en rekenrente van 4%, vast, Op veilige afstand van de beleggingsrendementen.

De politiek moet af van de fictie van de risicovrije marktrente, want daarmee slopen ze ons pensioenstelsel.
Daar blijf zo veel meer geld achter dan nodig is voor pensioengerechtigden
Dat geld is natuurlijk aantrekkelijk voor politici die er straaljagers voor willen kopen, of sociale dingen voor de mensen.
Maar ons geld is niet van de politiek, maar van ons, het is uitgesteld loon.
Blijf er dus vanaf, Rob Jetten, Lodewijk Asscher, En CDA VVD D66 ministers, waaronder Wouter Koolmees

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!