of 59794 LinkedIn

Kerstpakket niet meer heilig

De gemeente Borne heeft het ondenkbare gedaan om de begroting sluitend te krijgen; het afschaffen van de kerstpakketten.

De gemeente Borne gaat ver om de begroting sluitend te krijgen. De ambtenaren moeten afscheid moeten de jaarlijkse doos met lekkernijen opofferen. De keiharde ingreep levert 13 duizend euro op.

 

 Bezuinigen op verlof

 Het afschaffen van het traditionele kerstpakket is onderdeel van een versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden die 100 duizend euro oplevert. Van de meeste ingrepen, behalve het kerstpakket, merken de gemeenteambtenaren volgens de woordvoerder niet veel. ‘Zo is de 'bijzondere beloning', voor uitzonderlijke prestaties, gehalveerd. Ook is er bezuinigd op bijzonder verlof bij vrijwilligerswerk en op het opleidingsbudget,’ aldus de woordvoerder.


4,5 miljoen bezuinigen

Bij de gemeente  Borne zijn 140 ambtenaren in dienst. De secundaire arbeidsvoorwaarden kosten de gemeente zo’n 4 ton per jaar. Volgens de woordvoerder reden genoeg om die lijst eens tegen het licht te houden. ‘We moeten structureel 4,5 miljoen bezuinigen op een begroting van 60 miljoen. Uiteindelijk is er van de secundaire arbeidsvoorwaarden nog 300 duizend euro overgebleven. Overigens streven we er in Twente ook naar om meer uniforme secundaire arbeidsvoorwaarden te creëren.’

Krimpende organisatie

De gemeente denkt overigens niet dat de ambtenaren veel te kort komen. ‘We hadden eerder bijvoorbeeld een relatief hoog opleidingsbudget voor het personeel, maar we zijn een krimpende organisatie. Dan is het ook logisch dat er in deze tijd wat ingeleverd wordt.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frits op
In de ruim 25 jaar dat ik nu bij de gemeentelijke overheid werk, heb ik, naar ik meen, tweemaal een fles wijn gekregen. Een kerstpakket heb ik in al die jaren niet gezien.
Door Joop op
Als dit ze dit binnen mijn gemeente zouden doen is het goede doel de dupe, ik geef het te besteden bedrag (€ 45,00) via een keuze menu namelijk al jaren weg aan het goede doel (net als ongeveer 10% van mijn collega's)
Door Peter op
Helemaal eens dat wij het zat zijn. Weer een voorbeeld dat allerlei bezuinigingen maar over de rug van de ambtenaren moeten worden binnengehaald. Goh, waarom zijn onze ambtenaren zou veel ziek en geven zij ons in onderzoeken een onvoldoende. De grootmetaal krijgt er over 22 mnd. ca 4% bij, daar kunnen wij alleen maar over dromen. Nullijn, en dus achteruitgang. Nog even, en we moeten zelf een thermosfles koffie meenemen en zelf een pak printerpapier kopen. Als ik, met ruim 45 dienstjaar, met de kennis van nu opnieuw zou moeten beginnen, dan dus geen gemeenteambtenaar.
Door Anoniem (Projectleider (bij gemeente)) op
We zijn het zat...

http://www.nu.nl/economie/3610460/gemeenteambten …

Aan de ene kant veel verwachten van je personeel (transities bv.) en ambtenarenstatus willen afschaffen, maar aan de andere kant de secundaire voorwaarden systematisch afbreken.

Dan houd je op termijn de besten echt niet binnen je deuren. Gemeenteambtenaren hebben geen leaseauto's, laptop van de zaak, woon-werkverkeer etc. Sinds enige tijd ook geen pc-privé meer en over een jaar ook geen fietsregeling meer. De hypotheekregeling is ter ziele en ook de uitloopschalen staan ter discussie.

Wat blijft over? Puur het eenvoudige ambtenarensalaris. De werkgarantie die hierbij enige verzachting teweeg bracht blijkt in de praktijk ook niet waterdicht.

We zijn het zat!!!

Bonden: zet hem op!!!
Door Pierre op
Uhh, dat is die keutergemeente waar wethouders gebruik mogen maken van een dienstauto en waar de griffie voor bestuurlijke vernieling recent nog extra geld vrij maakte?

Tja, dan is het wel nodig dat er bezuinigd wordt op bestedingen bij de lokale middenstand!

Pennywise, poundfoolish
Door Henk op
Gewoon je eigen kado regelen....... Een weekje ziekmelden of zo :)
Door kerstman (ICT-er) op
Keiharde ingreep? HAHAHAHA!!! In de gemeente (G4) waarvoor ik werkzaam ben is het kerstpakket 5 jaar geleten al afgeschaft.
Door Flipper op
Maar onzinnige prestige objecten overal, die pas echt goudgeld kosten, moeten natuurlijk wel blijven kunnen.
Flipper

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!