of 59329 LinkedIn

'Karig kerstcadeau voelt als gebrek waardering'

Het kerst 'pakket' van de gemeente Amsterdam. Bron: Twitter
Het kerst 'pakket' van de gemeente Amsterdam. Bron: Twitter

‘Een gegeven paard kijk je niet in de bek, verwende ambtenaren, gezeur.’ De kritiek op de Amsterdamse gemeenteambtenaren die ontevreden zijn over hun kerstpakket, zijn niet mals. Alle 13 duizend ambtenaren kregen dit jaar ‘slechts’ een scheurkalender en sleutelhanger. Een aantal van hen deed hun beklag hierover. Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV toont begrip voor de teleurstelling. ‘Ze vatten het karige kerstcadeau toch op als gebrek aan waardering,’ aldus Bert de Haas van de vakbond.

Kerstpakket is belangrijk
De meeste ambtenaren kijken toch uit naar het kerstcadeau. Vorige week bleek uit een peiling van Binnenlands Bestuur dat een kleine driekwart van de ambtenaren hecht aan het jaarlijkse kerstpakket dat ze van de gemeenten ontvangen. Van de 263 mensen die hun mening gaven via de poll op de website binnenlandsbestuur.nl gaf 39 procent aan het kerstpakket belangrijk te vinden, een blijk van waardering voor een jaar hard werken. 34 procent gaf aan het jaarlijkse douceurtje van de werkgever een beetje belangrijk te vinden en het te zien als een leuk extraatje. Voor het antwoord: ‘stop er maar mee, flauwekul uit de vorige eeuw’ koos 27 procent. 


Afschaffen

De kerstpakketten voor ambtenaren staan ter discussie. Verschillende gemeenten, waaronder Enschede, Borne, Súdwest-Fryslân, Loon op Zand en Roermond, hebben ze als bezuinigingsmaatregel al afgeschaft. Andere gemeenten, zoals het Brabantse Alphen-Chaam, halveerde de waarde van het pakket. Ook In de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen de ambtenaren dit jaar voor het laatst een traditioneel kerstpakket, al wordt er nog wel gekeken naar een andere manier om de waardering voor de medewerkers in 2015 tot uiting te brengen.


Nutteloos

Tot vorig jaar kregen Amsterdamse ambtenaren verschillende kerstpakketten, leidinggevenden waren verantwoordelijk voor de cadeau’s. Maar dit jaar is dat systeem door bezuinigingen geschrapt. Voor een aantal ambtenaren was de scheurkalender met weetjes uit Amsterdam en een sleutelhanger een grote schok. Mario Soriano van de Centrale Ondernemingsraad Amsterdam zegt tegen AT5 talloze mails te hebben ontvangen van mensen die de scheurkalender maar een nutteloos cadeau vinden. Sommigen voelen zich serieus tekort gedaan en eisen uitleg van de burgemeester.

Altijd discussie
‘We zijn hier bezig met een interne reorganisatie,’ licht een gemeentewoordvoerder toe, daar past een bescheiden kerstattentie bij. Overigens is mijn ervaring dat kerstpakketten altijd tot discussie leiden, of je nu ambtenaar bent of niet.’ De woordvoerder kon nog niet vertellen hoeveel de maatregel oplevert.


Veel gevraagd

Maar ambtenarenbond Abvakabo FNV vindt het intrekken van het pakket een teken aan de wand. ‘Overal wordt gezocht naar manieren om te bezuinigen op het personeel. Er wordt beknibbeld op alle extraatjes zoals het persoonsgebonden budget, het fietsenplan etcetera,’ zegt vakbondsbestuurder Bert de Haas. ‘En dat in een tijd dat er juist veel van de gemeenteambtenaren wordt gevraagd. Het is spitsroeden lopen, de druk is enorm.’

Rottig
Hij vervolgt: ‘Het aantal ambtenaren neemt af, maar de verwachtingen van de overgebleven medewerkers zijn hoog gespannen met de decentralisaties. Dan is het wel wat raar dat je in plaats van dat je je waardering uit, de kerstpakketten gaat schrappen. Ik snap best dat dat voor een ambtenaar dan rottig voelt,’ aldus de vakbondsman.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart van de Hulsbeek (Zelfstandige) op
Ik lees in de reacties dat het kerstpakket onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden. Dan valt mijn mond open... Als iedereen die ontevreden is met zijn cadeau (!) eens zou bedenken dat er mensen in de wereld zijn die van minder al dolblij worden... Gewoon, één keer, omdat het kerst is en zo.
Door albert (jurist) op
Schaf dit toch af en als je toch de pakketten leveranciers wilt steunen, geef ze dan aan een voedselbank of een kringloopwinkel, mocht het niet eetbaar zijn. Daar belandt anders toch ook wel het meeste.. De waardering zit niet in materiele uitingen.
Door Een ander geluid op
Als je bezuinigd op kerstpakketten zegt dit iets over de kwaliteit van het college. Bij een kleine gemeente (begroting 50 Miljoen euro) gaat het over besparing 10.000 euro max. Een schijntje dus.....1 straatje niet of later bestraten levert al meer op. Amsterdam is dus op de goede weg :-)
Door Willem ((ambtenaar)) op
Schaf die dingen alsjeblieft af, ze geven alleen maar gezeik. Teveel, te weinig, verkeerde inhoud, ondankbaar, geen waardering. Stoppen dus.
Door Johanna (Ambtenaar) op
Kerstpakket is toch een onderdeel uit de arbeidsvoorwaarden, nl.. besteding van decentrale gelden!! Waar gaat dit uitgespaarde geld nu naar toe, toch wel waar het thuis hoort toch, naar de ambtenaar en niet in de algemene middelen, want dan is het bezuinigen over de rug van de ambtenaar, en dat is wel erg makkelijk. AbvaKabo, zoek dit eens uit!!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Geef dan niks.
Door henk op
De gemiddelde waarde van een kerstpakket was zo'n 70 euro. Met de nieuwe werkkostenregeling, btw en handig en creatief inkopen heeft de wergever ruimere fiscale mogelijkheden gekregen. Naast dit gebaar wordt vaak een royaal kerstfeestje in diverse theaters en schouwburgen gehouden. Deze zakelijke kosten zijn immers ook aftrekbaar. Wel lachen dus dat de ambtenaren in Amsterdam het dit jaar moet doen met een (be)scheurkalender van 10 euri :)

Moet je maar geen ambtenaar worden dus!
En laat de abva/kabo zich hier svp niet mee gaan bemoeien, want dan zal het nog minder worden gelet op hun geweldige onderhandelingsprestaties