Advertentie
carrière / Nieuws

'Karig kerstcadeau voelt als gebrek waardering'

Een aantal ambtenaren van de gemeente Amsterdam is verbolgen over het sobere kerstpakket. Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV begrijpt de teleurstelling van de ambtenaren. Volgens de bond is het een blijk van waardering dat geschrapt wordt.

22 december 2014

‘Een gegeven paard kijk je niet in de bek, verwende ambtenaren, gezeur.’ De kritiek op de Amsterdamse gemeenteambtenaren die ontevreden zijn over hun kerstpakket, zijn niet mals. Alle 13 duizend ambtenaren kregen dit jaar ‘slechts’ een scheurkalender en sleutelhanger. Een aantal van hen deed hun beklag hierover. Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV toont begrip voor de teleurstelling. ‘Ze vatten het karige kerstcadeau toch op als gebrek aan waardering,’ aldus Bert de Haas van de vakbond.

Kerstpakket is belangrijk
De meeste ambtenaren kijken toch uit naar het kerstcadeau. Vorige week bleek uit een peiling van Binnenlands Bestuur dat een kleine driekwart van de ambtenaren hecht aan het jaarlijkse kerstpakket dat ze van de gemeenten ontvangen. Van de 263 mensen die hun mening gaven via de poll op de website binnenlandsbestuur.nl gaf 39 procent aan het kerstpakket belangrijk te vinden, een blijk van waardering voor een jaar hard werken. 34 procent gaf aan het jaarlijkse douceurtje van de werkgever een beetje belangrijk te vinden en het te zien als een leuk extraatje. Voor het antwoord: ‘stop er maar mee, flauwekul uit de vorige eeuw’ koos 27 procent. 


Afschaffen

De kerstpakketten voor ambtenaren staan ter discussie. Verschillende gemeenten, waaronder Enschede, Borne, Súdwest-Fryslân, Loon op Zand en Roermond, hebben ze als bezuinigingsmaatregel al afgeschaft. Andere gemeenten, zoals het Brabantse Alphen-Chaam, halveerde de waarde van het pakket. Ook In de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen de ambtenaren dit jaar voor het laatst een traditioneel kerstpakket, al wordt er nog wel gekeken naar een andere manier om de waardering voor de medewerkers in 2015 tot uiting te brengen.


Nutteloos

Tot vorig jaar kregen Amsterdamse ambtenaren verschillende kerstpakketten, leidinggevenden waren verantwoordelijk voor de cadeau’s. Maar dit jaar is dat systeem door bezuinigingen geschrapt. Voor een aantal ambtenaren was de scheurkalender met weetjes uit Amsterdam en een sleutelhanger een grote schok. Mario Soriano van de Centrale Ondernemingsraad Amsterdam zegt tegen AT5 talloze mails te hebben ontvangen van mensen die de scheurkalender maar een nutteloos cadeau vinden. Sommigen voelen zich serieus tekort gedaan en eisen uitleg van de burgemeester.

Altijd discussie
‘We zijn hier bezig met een interne reorganisatie,’ licht een gemeentewoordvoerder toe, daar past een bescheiden kerstattentie bij. Overigens is mijn ervaring dat kerstpakketten altijd tot discussie leiden, of je nu ambtenaar bent of niet.’ De woordvoerder kon nog niet vertellen hoeveel de maatregel oplevert.


Veel gevraagd

Maar ambtenarenbond Abvakabo FNV vindt het intrekken van het pakket een teken aan de wand. ‘Overal wordt gezocht naar manieren om te bezuinigen op het personeel. Er wordt beknibbeld op alle extraatjes zoals het persoonsgebonden budget, het fietsenplan etcetera,’ zegt vakbondsbestuurder Bert de Haas. ‘En dat in een tijd dat er juist veel van de gemeenteambtenaren wordt gevraagd. Het is spitsroeden lopen, de druk is enorm.’

Rottig
Hij vervolgt: ‘Het aantal ambtenaren neemt af, maar de verwachtingen van de overgebleven medewerkers zijn hoog gespannen met de decentralisaties. Dan is het wel wat raar dat je in plaats van dat je je waardering uit, de kerstpakketten gaat schrappen. Ik snap best dat dat voor een ambtenaar dan rottig voelt,’ aldus de vakbondsman.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De gemiddelde waarde van een kerstpakket was zo'n 70 euro. Met de nieuwe werkkostenregeling, btw en handig en creatief inkopen heeft de wergever ruimere fiscale mogelijkheden gekregen. Naast dit gebaar wordt vaak een royaal kerstfeestje in diverse theaters en schouwburgen gehouden. Deze zakelijke kosten zijn immers ook aftrekbaar. Wel lachen dus dat de ambtenaren in Amsterdam het dit jaar moet doen met een (be)scheurkalender van 10 euri :)



Moet je maar geen ambtenaar worden dus!

En laat de abva/kabo zich hier svp niet mee gaan bemoeien, want dan zal het nog minder worden gelet op hun geweldige onderhandelingsprestaties







K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Geef dan niks.
johanna / sp-stemmer
Kerstpakket is toch een onderdeel uit de arbeidsvoorwaarden, nl.. besteding van decentrale gelden!! Waar gaat dit uitgespaarde geld nu naar toe, toch wel waar het thuis hoort toch, naar de ambtenaar en niet in de algemene middelen, want dan is het bezuinigen over de rug van de ambtenaar, en dat is wel erg makkelijk. AbvaKabo, zoek dit eens uit!!
Willem Kamps
Schaf die dingen alsjeblieft af, ze geven alleen maar gezeik. Teveel, te weinig, verkeerde inhoud, ondankbaar, geen waardering. Stoppen dus.
Nico / zzp
Als je bezuinigd op kerstpakketten zegt dit iets over de kwaliteit van het college. Bij een kleine gemeente (begroting 50 Miljoen euro) gaat het over besparing 10.000 euro max. Een schijntje dus.....1 straatje niet of later bestraten levert al meer op. Amsterdam is dus op de goede weg :-)
a. middelveld / senior adviseur
Schaf dit toch af en als je toch de pakketten leveranciers wilt steunen, geef ze dan aan een voedselbank of een kringloopwinkel, mocht het niet eetbaar zijn. Daar belandt anders toch ook wel het meeste.. De waardering zit niet in materiele uitingen.
Bart van de Hulsbeek / issue manager
Ik lees in de reacties dat het kerstpakket onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden. Dan valt mijn mond open... Als iedereen die ontevreden is met zijn cadeau (!) eens zou bedenken dat er mensen in de wereld zijn die van minder al dolblij worden... Gewoon, één keer, omdat het kerst is en zo.
Jan
Het kerstpakket dateert uit de tijd dat de arbeider geen geld had voor een fatsoenlijk kerstdiner. Volkomen achterhaald dus, behalve voor degenen die van de Voedselbank moeten eten. Maar daar zorgen bedrijven gelukkig voor. Afschaffen dus die kerstpakketten, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven.
Andy
Ben altijd opgegroeid met de gedachte dat je loon kreeg voor je werk..

al het extra is extra. Weinig te maken met waardering.

Maar goed ambtenaren he.. werken al weinig, dus meer tijd om te zeiken
Hans Jacobs
Snel mee stoppen. Spaart belastinggeld. Laten de ambtenaren maar lekker hun eigen kerstgeschenken kopen, want het is niet goed of het deugt niet.
G.C. Scholtens / Ex ambtenaar
Ik ben van mening dat de ambtenaren tevreden moeten zijn met hetgeen ze krijgen! Vele Nederlanders krijgen geen kerstpakket. Ik ben zelf werkzaam geweest bij een Nederlandse gemeente en wij kregen elk jaar met de kerst hetzelfde nl. Het GAT van de kerstkrans........ En toen was er nog geen sprake van crisis.
Pim Smit / Vakbondsbestuurder
En alweer gaan de vooroordelen over ambtenaren weer lustig in het rond. Een beroepsgroep die al jaren, verdeeld over de sectoren, nog steeds achterop loopt in de loonontwikkeling. Terwijl de dienstverlening van het ambtelijk apparaat voor de gemiddelde burger niet veel minder is geworden gaan de reorganisaties bij de verschillende diensten onverminderd door. En dat legt bij veel ambtenaren een extra druk op hun inzet. Een kerstpakket mag in die context best van enige inhoud of waarde zijn. Maar ook hier zie je de invloed, of de effecten, van decentralisatie en verdeeld bestuur. Waar een ambtenaar zijn verbinding met het vak en de organisatie, net als in private sectoren, kwijtraakt kan een blijk van waardering een hart onder de riem zijn. Maar een scheurkalender en een sleutelhanger, zij het op lokaal besluitniveau, zou ik persoonlijk ook niet kunnen waarderen.
henk
Ik ben voor marktconform:

- kerstpakket minimaal 70 euro

- een volwaardige 13 maand

- een bonus met kerst (opties of geld)



Hans / ambtenaar
'Voor de ambtenaren was het een grote schok' , ' De ambtenaren' eisen uitleg van de burgemeester' . Mijn hemel, waar gaat dit over? Veel gemeenten hebben al niet eens een kerstpakket meer.
Eric Immink
In de commentaren wordt gesproken over marktconform. In de dienstverlening is er vaak geen sprake van een 13de maand, bonus, ook wordt pensioen niet door de werkgever betaald. Ja ik krijg wel een kerstpakket. Deze is ieder jaar hetzelfde en toch vind ik het leuk. Het is een cadeau, een extraatje. Nee het is geen cadeau van vele tientallen euro's, maar een smakelijke kerststol. Dat een aantal ambtenaren een extraatje inmiddels opvatten als recht (gebeurt ook in het bedrijfsleven)....dan gaat er wel iets fout.



Misschien maar afschaffen dan. Iedereen (on)tevreden.
kritische noot / geen
Dit jaar is het 7 jaar geleden dat mijn vrouw een ernstig ongeluk heeft gehad. Ja ze heeft geluk gehad, het had nog veel erger kunnen zijn. Onlangs heeft ze weer een onderzoek gehad waarbij, met een ander onderzoek, een rapport wordt opgesteld dat eindelijk moet lijden dat de verzekeringsmaatschappij overgaat tot het uitbetalen van de letselschade etc. Haar toenmalige werkgever heeft haar de laan uit gestuurd, reorganistie, maar dat dan alleen voor haar?! Zelf was ik ook net mijn baan kwijt, gelukkig allebij weer een baan. Helaas voor mij van korte duur, na een jaar door een faillissement weer zonder. Twee keer nog een tijdelijke klus gehad, maar inmiddels al weer 1 1/2 jr. zonder, heb mij ww rechten gebruikt en ben nu een nugger, of hoe het ook mag heten. Zij heeft gelukkig nog haar part time baan, en met 2 jonge kinderen zitten we net boven het bijstandsniveau. Het klinkt misschien allemaal heel erg droevig en oh wat vervelend of wat erg toch allemaal, ja, zo volet het ook wel eens. Maar wij geven niet op en proberen er het beste van te maken. En dan lees en hoor je het geklaag over een kerstpakket. Of al die andere mensen die alleen maar kunnen klagen, waarschijnlijk hebben ze nog niet veel ellende mee gemaakt. Het zullen waarschijnlijk mensen zijn die alleen maar aan zichzelf denken, zich niet kunnen inleven in een ander en in die zin al helemaal niet een ander willen helpen. Want oh wat hebben ze het toch slecht. Voor deze groep mensen zou ik willen zeggen, als je iets minder krijgt ( een kerstpakket ) en je zet dit tegenover de grote groep mensen die nauwelijks een fatsoenlijk kerstdiner op tafel kunnen zetten, schaam je !
t. faber / gepensioneerd
Een kalender en sleutelhanger als blijk van waardering. Hoe grof kun je zijn in het schofferen van je personeel. Maar wat wil je met politiek Den Haag als treurig voorbeeld.
Advertentie