Advertentie
carrière / Nieuws

Kans op verlaging ambtenarenpensioen steeds groter

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen zit nog steeds op een kritiek punt. De kans is groot dat de pensioenen daarom volgend jaar verlaagd moeten worden.

22 april 2016

Ambtenaren moeten er rekening mee houden dat hun pensioen vanaf volgend jaar verlaagd wordt. Volgens pensioenfonds ABP is haar financiële positie ‘zorgelijk’. Momenteel is de dekkingsgraad 90,4 procent. De kritische grens is 90 procent, wanneer dat eind dit jaar het geval is worden de pensioenen inderdaad verlaagd. Maatregelen zoals niet indexeren en de premie verhogen, heeft ABP al ingezet.

Lage rentestand
De pensioenfondsen riepen vorige maand al de hulp in van de overheid nu er wel heel veel korting dreigt voor de pensioenspaarders. Boosdoener is de lage rentestand die onlangs opnieuw daalde. De pensioensector vindt dat politiek Den Haag de burgers moeten compenseren omdat zij slachtoffer zijn van het agressieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Gevarenzone

 ‘We verkeren in de gevarenzone en dat betekent dat de kans op een verlaging in 2017 nadrukkelijk aanwezig blijft,’ aldus bestuursvoorzitter van het ABP Corien Wortmann-Kool. ‘Een verlaging in 2017 zou vervelend zijn. Zeker omdat we de pensioenen de afgelopen jaren niet hebben kunnen indexeren. ABP zet zich in voor vernieuwing van het pensioenstelsel. Niet omdat het de financiële problemen oplost, maar omdat het nodig is om ook in de toekomst een goed pensioen te kunnen bieden.’

Ingrijpen overheid
Eerder pleitte Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen er al voor dat de overheid mee moet helpen het probleem op te lossen. ‘Er moet iets gebeuren. De lage rente is problematisch voor de Nederlandse pensioenen,’ zegt hij tegen het FD. ‘De politiek moet gaan kijken hoe ze mensen op één of andere manier kunnen compenseren.’ Riemen noemt als voorbeeld het verhogen van de AOW of het verlagen van de belasting. ‘De overheid kan nu door de lage rente goedkoop aan geld komen. Laat ze daarmee op één of andere manier iets teruggeven aan de pensioenspaarder die juist de rekening van de lage rente betaalt.’

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Maatregel 1: de eerder gestolen miljarden terugstorten

Maatregel 2: die idiote reken rente aanpassen aan normale percentages

Maatregel 3: gebruik maken van het enorme in kas zijnde overschot

Maatregel 4: deze minister en regering laten ophoepelen





veestapel
Zolang mijn Griekse collega's er met hun vijftigste uit kunnen hoor je mij niet klagen.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Klopt niet:

1. vanaf 1 jan 2000 slechts 0,98% welvaartsvaste aanpassing genoten op oensioen.

2.Voorstellen Henk overnemen in omgekeerde volgorde.
john jansen / toezichthouder
Terwijl de overheid voor zich zelf 4% rendementheffing wel redeijk acht.
Heel de rekenrente berekening is fictief.
er is maar een winnaar en dat is de overheid. Daarom lopen nu de pensioenpotten over. En dat is weer gunstig voor de e.u.
Hans / afdelingsmanager
Volgens ABP zelf bedroeg het rendement over de afgelopen 20 jaar 7% per jaar. Dat moet - politiek bepaald - buiten beschouwing blijven; er wordt alleen gekeken naar de - politiek bepaalde - rekenrente die gebaseerd is op de ECB rente. In werkelijkheid is de dekkingsgraad dus heel anders en niet problematisch. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de politiek bewust elders grote spaarpotten kweekt die t.z.t. door dezelfde politiek weer afgeroomd gaat worden, bijvoorbeeld door een parallel te trekken naar het erfrecht waar het vermogen van een sterveling ook aan de staat vervalt wanneer er geen erfgenamen of laatste wil is. Mark my words...
M. de Boer / gepensioneerde
Helemaal eens met Henk. Uitvoeren kan ook in omgekeerde volgorde.
john jansen / toezichthouder
Een mij bekende ingewijde heeft mij onlangs uitgelegd wat er gaat gebeuren met onze pensioen potten als het weer mis gaat.
1 we hebben geen euro's in potten zitten,
enkel een claim.
2 Wanneer de staat haar garantstelling op bv griekenland niet waar kan maken zullen zij de pensioen potten aanspreken. ze hebben namelijk ook een claim a 52% op deze pot.
3 het laat zich raden wat er dan gaat gebeuren,
als iedereen tegelijk gaat claimen.
4 bankroet
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Gisteren een programma van de VPRO gezien over de Europese munt unie (de Euro). Die pakt niet alleen slecht uit voor ons maar ook voor de arme(re) zuidelijke landen. Het pakt alleen goed uit voor heel rijke mensen. Die worden nog rijker.

Willem / AS
Eens met Henk. En daarnaast: laat iedereen voor zichzelf bijsparen als ie dat wil, en blijf er dan met je Belastingdienstpoten vanaf! Over die zuur verdiende gelden is namelijk al lang en breed belasting betaald.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Eens met Henk volgorde 4/1/2/3 . pensioen leeftijd naar beneden . kunnen jongeren nu in een uitkering aan de slag ipv dat ouderen die plaatsen blijven innemen . en waar zijn al die VUT premies gebleven waar geen gebruik meer van wordt gemaakt en ook niet meer zijn uitgekeerd maar nog wel jaren na de afschaffing premie voor moest worden betaald . en niet met verhaal komen is naar diegene gegaan die in de regeling zaten nooit boven water kunnen krijgen wat werd ingelegd en uitgekeerd sinds afschaffing VUT regelingen . nee mensen we worden niet alleen genaaid door de regering maar ook door de pensioenfondsen en door onze bonden zeker deze laatsten kunnen zorgen en gaan procederen dat de gestolen miljarden terug komen
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Ze hadden indertijd de lijfrente niet moeten begrenzen tot een pensioengat. Dan waren de a.s. pensionado's zelf blijven doorstorten voor hun pensioen en was er wellicht voor velen geen pensioentekort ontstaan.
Jan
De politieke partijen die nu niets willen doen aan die rekenrente zullen het bij de eerstvolgende verkiezingen merken!
P.Pluim
Schandalig die zakkenvullende bestuurders bij ABP-bestuurders met hun schijnheilige zielige verhalen om zichzelf in te dekken tegen hun eigen wanbeleid. Wat krijgt zo'n zakkenvuller daar zo per maand voor zijn crimineel gedrag? Zeker, de overheid moet ingrijpen en de huidige hoogte en verdere natuurlijke toename van de ABP-pensioenen garanderen door de wettelijke belemmeringen af te schaffen. Er zitten miljarden in kas, dus slim beleggen, maar wel met slimme ABP-bestuurders. Exit met de huidige ABP-bestuurders zonder wachtgeldregeling graag.
ed / projectleider
Henk for MP ! Grootste hoax verhaal na WOII dat er niet genoeg dekking zou zijn voor toekomstige pensioenen. Dekking is er wel. Als vergrijzing over hoogtepunt heen is (en die valt trouwens gedeeltelijk mee, maar daar hoor je natuurlijk ook weer niemand over) dan is er weer voldoende aan werkende bevolking. Het belazeren is nu op een hoogtepunt aangekomen.
John Doe / Kritische John
Ambtenaren beseffen helemaal niet hoe goed zij het van andermans geld hebben.
Ron / abtenaar
Inderdaad , lariekoek!!!

Er is een overschoot van 1400 miljard!!!

Zie wat de SP hierover schrijft:

https://www.sp.nl/nieuws/2016/02/pensioenfondsen …

Er komt 33 miljard euro per jaar binnen en er gaat 28 miljard per jaar uit........Hoezo te kort!
Maarten Mulder / Gepensioneerd rijksambtenaar
Het lijkt mij de hoogste tijd, dat politici nog eens nakijken hoeveel geld ze destijds uit het ABP gehaald hebben. De dekkingsgraad was toen zo hoog, dat de heer Lubbers en totaal geen probleem in zag om enkele miljarden aan het ABP te onttrekken. Daarmee eigende de Staat der Nederlanden zich geld toe, waarvan hij geen eigenaar was. Hoog tijd, dat de Staat deze 'vergissing' recht zet! Afspraak was toch, dat ambtenaren een welvaartsvast pensioen zouden krijgen?
M. Dobma / Gepensioneerd eb gepassioneerd vrijwilligster!
Alle gepensioneerde vrijwilligers moeten minstens twee weken hun vrijwillige taken staken. Dan ligt Nederland plat en ziet men eens wat al die nutteloze kosten verspillende gepensioneerden nog doen in dit land. En volgend jaar in het stemhokje vooral niet vergeten de partijen die zich stil houden en hielden in deze kweste geen stem te geven.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Lijkt me een leuk vooruitzicht. In het zicht van de verkiezingen de pensioenen verlagen. Ik ben benieuwd welke partij daar op inspringt en tracht met (loze) beloftes het leger gepensioneerden stemmers binnen te halen. Een tweede teleursteling ligt dan in het verschiet.

Voor mij staat nu al wel vast dat mijn stem niet gaat naar de huidige coalitie van VVD en de Partij van de Afbraak. Maar naar welke partij dan? Uiterst links en rechts? Nicht im Frage! De ouderenpartij? Da's toch die club van Krol. Die heeft toch ook iets gehad met pensioenen? Of juist niet? Misschien maar emigreren? Want hoe sympathiek de oplossing van Henk klinkt, ik gellof niet dat die zal worden overgenomen. Helaas!
babyboomer / pensionado
Eindelijk. Al jaren geleden had er gekort moeten worden!
henk
Ik ben ook voor korten! Maar dan op het aantal zetels van de VVD en PVDA.
Jan Fonhof / Werkende
Als we samen er voor zorgen dat VVD; PvdA en D66 worden afgestraft en juist een partij als 50PLUS groot maken, dan is er nog enige hoop.

Één ding is zeker. de eerste drie genoemde partijen dienen straks te voelen hoe de kiezer over hun denkt!
Advertentie