of 59318 LinkedIn

Kans op verlaging ambtenarenpensioen steeds groter

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen zit nog steeds op een kritiek punt. De kans is groot dat de pensioenen daarom volgend jaar verlaagd moeten worden.

Ambtenaren moeten er rekening mee houden dat hun pensioen vanaf volgend jaar verlaagd wordt. Volgens pensioenfonds ABP is haar financiële positie ‘zorgelijk’. Momenteel is de dekkingsgraad 90,4 procent. De kritische grens is 90 procent, wanneer dat eind dit jaar het geval is worden de pensioenen inderdaad verlaagd. Maatregelen zoals niet indexeren en de premie verhogen, heeft ABP al ingezet.

Lage rentestand
De pensioenfondsen riepen vorige maand al de hulp in van de overheid nu er wel heel veel korting dreigt voor de pensioenspaarders. Boosdoener is de lage rentestand die onlangs opnieuw daalde. De pensioensector vindt dat politiek Den Haag de burgers moeten compenseren omdat zij slachtoffer zijn van het agressieve rentebeleid van de Europese Centrale Bank.

Gevarenzone

 ‘We verkeren in de gevarenzone en dat betekent dat de kans op een verlaging in 2017 nadrukkelijk aanwezig blijft,’ aldus bestuursvoorzitter van het ABP Corien Wortmann-Kool. ‘Een verlaging in 2017 zou vervelend zijn. Zeker omdat we de pensioenen de afgelopen jaren niet hebben kunnen indexeren. ABP zet zich in voor vernieuwing van het pensioenstelsel. Niet omdat het de financiële problemen oplost, maar omdat het nodig is om ook in de toekomst een goed pensioen te kunnen bieden.’

Ingrijpen overheid
Eerder pleitte Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen er al voor dat de overheid mee moet helpen het probleem op te lossen. ‘Er moet iets gebeuren. De lage rente is problematisch voor de Nederlandse pensioenen,’ zegt hij tegen het FD. ‘De politiek moet gaan kijken hoe ze mensen op één of andere manier kunnen compenseren.’ Riemen noemt als voorbeeld het verhogen van de AOW of het verlagen van de belasting. ‘De overheid kan nu door de lage rente goedkoop aan geld komen. Laat ze daarmee op één of andere manier iets teruggeven aan de pensioenspaarder die juist de rekening van de lage rente betaalt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan Fonhof (Werkende) op
Als we samen er voor zorgen dat VVD; PvdA en D66 worden afgestraft en juist een partij als 50PLUS groot maken, dan is er nog enige hoop.
Één ding is zeker. de eerste drie genoemde partijen dienen straks te voelen hoe de kiezer over hun denkt!
Door ABP belangengroep op
Ik ben ook voor korten! Maar dan op het aantal zetels van de VVD en PVDA.
Door babyboomer (pensionado) op
Eindelijk. Al jaren geleden had er gekort moeten worden!
Door Ad (Interim manager) op
Lijkt me een leuk vooruitzicht. In het zicht van de verkiezingen de pensioenen verlagen. Ik ben benieuwd welke partij daar op inspringt en tracht met (loze) beloftes het leger gepensioneerden stemmers binnen te halen. Een tweede teleursteling ligt dan in het verschiet.
Voor mij staat nu al wel vast dat mijn stem niet gaat naar de huidige coalitie van VVD en de Partij van de Afbraak. Maar naar welke partij dan? Uiterst links en rechts? Nicht im Frage! De ouderenpartij? Da's toch die club van Krol. Die heeft toch ook iets gehad met pensioenen? Of juist niet? Misschien maar emigreren? Want hoe sympathiek de oplossing van Henk klinkt, ik gellof niet dat die zal worden overgenomen. Helaas!
Door M. Dobma (Gepensioneerd eb gepassioneerd vrijwilligster!) op
Alle gepensioneerde vrijwilligers moeten minstens twee weken hun vrijwillige taken staken. Dan ligt Nederland plat en ziet men eens wat al die nutteloze kosten verspillende gepensioneerden nog doen in dit land. En volgend jaar in het stemhokje vooral niet vergeten de partijen die zich stil houden en hielden in deze kweste geen stem te geven.
Door Maarten Mulder (Gepensioneerd rijksambtenaar) op
Het lijkt mij de hoogste tijd, dat politici nog eens nakijken hoeveel geld ze destijds uit het ABP gehaald hebben. De dekkingsgraad was toen zo hoog, dat de heer Lubbers en totaal geen probleem in zag om enkele miljarden aan het ABP te onttrekken. Daarmee eigende de Staat der Nederlanden zich geld toe, waarvan hij geen eigenaar was. Hoog tijd, dat de Staat deze 'vergissing' recht zet! Afspraak was toch, dat ambtenaren een welvaartsvast pensioen zouden krijgen?
Door Ron (abtenaar) op
Inderdaad , lariekoek!!!
Er is een overschoot van 1400 miljard!!!
Zie wat de SP hierover schrijft:
https://www.sp.nl/nieuws/2016/02/pensioenfondsen …
Er komt 33 miljard euro per jaar binnen en er gaat 28 miljard per jaar uit........Hoezo te kort!
Door John Doe (Kritische John) op
Ambtenaren beseffen helemaal niet hoe goed zij het van andermans geld hebben.
Door ed klavertje (projectleider) op
Henk for MP ! Grootste hoax verhaal na WOII dat er niet genoeg dekking zou zijn voor toekomstige pensioenen. Dekking is er wel. Als vergrijzing over hoogtepunt heen is (en die valt trouwens gedeeltelijk mee, maar daar hoor je natuurlijk ook weer niemand over) dan is er weer voldoende aan werkende bevolking. Het belazeren is nu op een hoogtepunt aangekomen.
Door P. Pluim op
Schandalig die zakkenvullende bestuurders bij ABP-bestuurders met hun schijnheilige zielige verhalen om zichzelf in te dekken tegen hun eigen wanbeleid. Wat krijgt zo'n zakkenvuller daar zo per maand voor zijn crimineel gedrag? Zeker, de overheid moet ingrijpen en de huidige hoogte en verdere natuurlijke toename van de ABP-pensioenen garanderen door de wettelijke belemmeringen af te schaffen. Er zitten miljarden in kas, dus slim beleggen, maar wel met slimme ABP-bestuurders. Exit met de huidige ABP-bestuurders zonder wachtgeldregeling graag.

Relevante Parlementaire Dossiers