of 64204 LinkedIn

Kamermeerderheid voor schrappen ambtenarenstatus

De wijziging gaat niet voor alle ambtenaren gelden. Uitzonderingen zijn gemaakt voor de politie, defensie, de rechterlijke macht, hoge colleges van Staat en bestuurders van zelfstandige bestuursorganen (zbo).
55 reacties

De meeste ambtenaren raken hun speciale status kwijt. Voortaan krijgen ze een gewoon arbeidscontract, zoals werknemers in andere sectoren, zodat ze bijvoorbeeld niet meer extra beschermd zijn tegen ontslag. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer van in ieder geval VVD, PvdA, CDA en D66 steunt een initiatiefwetsvoorstel vanuit CDA en D66 om de rechtspositie van ambtenaren en gewone werknemers gelijk te trekken.

Griffier geen uitzondering

Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer, waar een debat over de kwestie was heropend. De wijziging gaat niet voor alle ambtenaren gelden. Uitzonderingen zijn gemaakt voor de politie, defensie, de rechterlijke macht, hoge colleges van Staat en bestuurders van zelfstandige bestuursorganen (zbo). Sommige partijen willen ook de positie van griffiers, opsporingsbeambten en het gevangeniswezen ongemoeid laten. Maar de initiatiefnemers zelf vinden dat niet nodig.


Overleg met bonden
De vakbonden zijn fel tegen de wijziging en vinden dat de minister van Binnenlandse Zaken volgens de wet verplicht is om hierover eerst te overleggen met de bonden. Ook de ChristenUnie en SP drongen daar donderdag nogmaals op aan. Maar CDA, D66 en minister Ronald Plasterk zelf vinden dat staatsrechtelijk niet juist. ,,We moeten wetgeving niet afhankelijk maken van overleg met de bonden'', aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Een woordvoerster van AbvaKabo FNV herhaalde in een reactie dat de bonden naar de rechter zullen stappen als Plasterk zich niet aan de wet houdt. Dinsdag stemt de Kamer over het voorstel en eventuele wijzigingen daarop.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bor (onderzoeker) op
Hoe zou het toch komen dat niemand een ambtenaar meer vertrouwd?
Door Ballenbak (Tijdloos) op
@Cinar.Juist ambtenaren hebben nu teveel macht dit door falende politici de laatste decennia. Bij fouten zijn ze niet aansprakelijk te stellen, een zeer kwalijke zaak. Dus AMBTENAAR = BURGER juichen veel burgers toe. Bovendien zijn er maar enkele ambtenaren die ambtelijke misstanden melden ondanks dat dit wettelijk verplicht is. Nee dan liever een lokettist die je juridisch bij de ballen kan pakken.
Door Cinar (burger) op
Wordt eens wakker! Het afschaffen van ambtenarenpositie is een stap in de richting van dicta-macht! Nederland heeft de beste infrastructuur voor een dictatoriaal staat. Er onbtrak nog net de macht over ambtenaren die bepaalde beslissingen ten gunste van de politici werden genomen, tegen te werken. Vergelijkbare stappen herken ik uit junta-regimes zoals nu en in het verleden in Turkije. Mond dichtsnoeien van de ambtenaar tegen elke beslissing kan niet ten gunste zijn van het volk, alleen ten gunste van de regerende dictators!!!!!
Door Jan jansen op
Bij de eerstvolgende verkiezingen niet stemmen op cda, d66, vvd en pvda. Verder iedreen afraden om ambtenaar te worden. En je gewoon vaker laten uitbetalen in ziekteverlof......
Door Henk op
@boersma is een beetje zielig...... Een soort gefrustreerde ambtenarenhater....
Door Fiscalist op
@ Boersma. U duikt mijn (impliciete) vraag. Graag verneem ik van u of ik, naar uw mening, door het afschaffen van de ambtenarenstatus meer mogelijkheden krijg (of zou moeten krijgen) om met behoud van mijn huidige baan wat geld bij te verdienen door, bijvoorbeeld, tegen betaling aangiften inkomstenbelasting voor derden in te vullen.
Door dw. dr. Boersma (Dir) op
@fiscalist. Tja dat hebben burgers ook vaak, dat iets niet kan. Zoek je gewoon andere neveninkomsten die wel toegestaan zijn. Denk altijd maar zo, wil het linksom niet, dan gaan we rechtsom.

Als je fiscaal goed bent (je wil werken voor derden) is het toch ook mogelijk om voor een bedrijf te werken! Verdien je meer, auto van de zaak, telefoon, laptop, 13e en vaak 14e maand, etc. Wat is het probleem om dat niet te doen? Tot ziens ambtenaar, welkom fiscalist. Bedrijven zijn gek op goede ex fiscus ambtenaren.
Door Fiscalist op
@ Boersma. Onder het huidige regime mag ik bijvoorbeeld voor derden, tegen betaling, geen aangiften inkomstenbelasting invullen. Ik kan daardoor in mijn vakgebied niet bijverdienen: mijn leidinggevende en de afdeling personeelszaken van het MvF zullen dat niet goedkeuren. Als mijn rechtspositie gelijk wordt gesteld aan die van "normale" werknemers" (niet-ambtenaren), zou ik door het afschaffen van de ambtenarenstatus wat meer mogelijkheden moeten krijgen om in deze voor ambtenaren barre tijden, al vanaf 2009 op de nullijn, mijn inkomen aan te vullen.
Door dw. dr. Boersma (Dir) op
@HENK. Combinatie dw. dr. is geen titel. Zo slim die ambtenaren. En maak je geen zorgen over de schrijver en zijn titels.

@Fiscalist. U mag al jaren bijklussen als ambtenaar, u dient dit slechts te melden bij uw leidinggevende en personeelszaken. Zo slim die ambtenaren.

Punten en komma's daar hoor je ze over, die 100 miljard euro, eigen verantwoordelijkheid, misstanden conform ambtenarenwet melden en andere zaken niet. Typisch ambtenaar. Bukken en sssshhhht. Zo slim die ambtenaren.

Maar zo weinig eerlijk naar zichzelf, de burger en wettelijk verplicht te melden misstanden!!! Zo slim die ambtenaren.

Daar verdien je geen respect mee. Begrijp je de burgers nu beter? Zo slim die ambtenaren.

En ga ook eens voor ons een aantal weken per jaar gratis werken om een beetje van die 100 miljard terug te betalen. Participatie en maatschappij weet je nog?
Moet je trouwens vooral aan de burger gaan opleggen die 30 jaar jaar jullie salaris, vakantie, auto, eten voor je kinderen heeft betaald. Gaat veel schrijfwerk voor jullie worden. Zo slim die ambtenaren.


Door henk op
@ boersma. De dr titel mag je alleen gebruiken als je deze hebt

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers