Advertentie
carrière / Nieuws

Kamermeerderheid voor schrappen ambtenarenstatus

De wijziging gaat niet voor alle ambtenaren gelden. Uitzonderingen zijn gemaakt voor de politie, defensie, de rechterlijke macht, hoge colleges van Staat en bestuurders van zelfstandige bestuursorganen (zbo).

30 januari 2014

De meeste ambtenaren raken hun speciale status kwijt. Voortaan krijgen ze een gewoon arbeidscontract, zoals werknemers in andere sectoren, zodat ze bijvoorbeeld niet meer extra beschermd zijn tegen ontslag. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer van in ieder geval VVD, PvdA, CDA en D66 steunt een initiatiefwetsvoorstel vanuit CDA en D66 om de rechtspositie van ambtenaren en gewone werknemers gelijk te trekken.

Griffier geen uitzondering

Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer, waar een debat over de kwestie was heropend. De wijziging gaat niet voor alle ambtenaren gelden. Uitzonderingen zijn gemaakt voor de politie, defensie, de rechterlijke macht, hoge colleges van Staat en bestuurders van zelfstandige bestuursorganen (zbo). Sommige partijen willen ook de positie van griffiers, opsporingsbeambten en het gevangeniswezen ongemoeid laten. Maar de initiatiefnemers zelf vinden dat niet nodig.


Overleg met bonden
De vakbonden zijn fel tegen de wijziging en vinden dat de minister van Binnenlandse Zaken volgens de wet verplicht is om hierover eerst te overleggen met de bonden. Ook de ChristenUnie en SP drongen daar donderdag nogmaals op aan. Maar CDA, D66 en minister Ronald Plasterk zelf vinden dat staatsrechtelijk niet juist. ,,We moeten wetgeving niet afhankelijk maken van overleg met de bonden'', aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Een woordvoerster van AbvaKabo FNV herhaalde in een reactie dat de bonden naar de rechter zullen stappen als Plasterk zich niet aan de wet houdt. Dinsdag stemt de Kamer over het voorstel en eventuele wijzigingen daarop.

Reacties: 50

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rare Nuchtere Kwibus / Eerlijk.
@klaas. Volgens mij hebben ze het hier niet iedere keer over alle ambtenaren, maar over ambtenaren waar men slechte ervaringen mee heeft. Maar als vuilspuiterij waarheid is, misschien niet leuk te horen, maar dan spreken we over een feit(en)! Wat ik niet begrijp is dat ambtenaren zo slecht kunnen bevatten dat er ook veel slechte/gemene/luie ambtenaren zijn. Hoe komt de ombudsman anders zo druk? Etc, etc? Blijven geloven in een sprookje? Face it.
Chris / fiscalist
Het afschaffen van de status heeft wel als voordeel dat ik me niet meer 24 uur per dag als een goed ambtenaar hoef te gedragen. Kan ik eindelijk eens wat lekker bijklussen.
Arjan
Er is heel wat keren door wethouders en burgemeesters druk op mij (zowel als beleidsmedewerker als leidinggevende) uitgeoefend om ambtelijke adviezen die hun (deels) niet aanstonden aan te passen. Iedere keer heb ik die druk weten te 'doorstaan' en is het ambtelijk advies gehandhaafd; ambtenaren adviseren, colleges en raden beslissen. Nu zijn wethouders meer projectmanagers dan bestuurders geworden en durven gemeentesecretarissen nauwelijks meer hun rol te pakken.

Het wordt lastig om een tegen politieke dwang beschutte werkplek bij de overheid te houden.

Opvallend is dat het CDA vooral zich keert tegen de status van en het aantal ambtenaren (de kleinere overheid). Die partij weet prima aan te geven dat de overheid i.c. de gemeente kleiner moet zijn, tegelijkertijd geeft die partij niet aan welke taken niet meer uitgevoerd moeten worden.

True
Begrijpelijk, zolang benoemde bestuurders buiten schot blijven is er voor het CDA geen vuiltje aan de lucht.
gerrie
Ze flikkeren je net zoals in andere sectoren gewoon als oud vuil buiten. Dat is de mentaliteit van tegenwoordig. De graaiers aan de top zorgen wel dat hun zak goed gevuld is. Kun je lekker tussen de buitenlanders aardbeien gaan plukken. Dat zijn van die lui die met zijn twintigen illegaal in een schuur wonen en vast veel minder hypotheek hebben dan de gemiddelde autochtoon. Dat komt omdat handhavend Nederland zo geweldig handhavend optreedt. Krijgen ze nog extra zorgtoeslag ook. Wat een derderangs land zijn we aan het worden. Met dank aan dat geweldige corrupte Europa. Het bolwerk van graaiers.
gerrie
Hier hebben ze iets mee voor. RUD hangers maakt je borst maar nat. Over enkele jaren staan jullie allemaal werkeloos op straat met dank aan een falende visieloze landelijke overheid
Jan E / AdviZeur
Gezien de namen waarmee sommige stukjes worden getekend zitten er een aantal figuren tussen die kennelijk niet zo hoog timmeren.

Ik zie heel veel ambtenaren om me heen die ondanks alle idiote besluiten van politieke nitwits (waar het echte probleem ligt) met heel veel moeite proberen de zaak draaiende te houden. Als dank daarvoor worden ze door kwibussen en duivels afgezeken. Ik voorspel (en uiteindelijk krijg ik altijd gelijk) dat er over een poosje niemand meer ambtenaar wil worden. Dan hebben dit soort figuren ook geen groep meer die ze kunnen afzijken. Probleem ambtenaar dan opgelost? Ik zit me er nu al op te verheugen.
Willem Kamps
Oh, is de PvdA weer bijgedraaid? Het is ook elke keer hetzelfde met die badgasten. Bespaar me dit keer graag die gefronste kop van Samsom om het recht te praten. Overigens zeer benieuwd naar de uitkomst als de bonden naar de rechter stappen (wel net een van de partijen die buiten schot blijven ;-)
roelof bosma / griffier
Een historisch besef van 0!!
Jurriën Kemmink / HR adviseur
Wat is er mis met het private arbeidsrecht. Zijn we straks rechtenloos geworden?
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Waarom blijven bestuurders zelf buiten schot? Och ja, zij hebben, naar eigen zeggen, een "baan" die van de ene op de andere dag kan ophouden als gevolg van eigen gedragingen. Zij hebben zo weinig zekerheid. De wachtgeldregeling voor politici moet vooral gehandhaalfd worden.

De politiek wil blijkbaar alleen ja-knikkers als ondersteuning in plaats van medewerkers die krtitisch het door politici gewenste beleid tegen het licht houden en er voor xorg dragen dat wet- en regelgeving niet aan politieke willekeur ten prooi valt.
Frank / opperadviseur
Gaat dan ook eindelijk ons salaris aangepast worden, marktconform.
Hennie Toonen / teamleider vth
Ach, kunnen we ons misschien eindelijk ook gaan opstellen als gewone werknemers. We zitten al jaren op de nullijn. In actie komen dus voor eenzelfde salarisverhoging als in het bedrijfsleven, alleen al om de koopkracht te behouden (en in te halen). Niet alleen de lusten maar ook de lasten dan.
spiedend oogje
Wat mij zeer verbaast is dat de mensen waar het om gaat niets, maar dan ook niets van zich laten horen.

Geen aktie, geen demonstraties, geen stakingen.

Als makke schapen laten ze dit allemaal over zich heen komen. Kom op mensen, de beuk erin!!!!
Janet / beleidsadviseur
Ach nee, het gaat niet om gelijkstelling met de private sector, maar alleen maar om uitkleden van een stukje rechtszekerheid. Niemand zal toch de illusie hebben dat het salaris aangepast gaat worden? Het lijkt er inderdaad op dat de politiek slechts behoefte heeft aan jaknikkers. Als je dat niet doet, word je ontslagen. En een reden hoeft daar dan nauwelijks voor gevonden te worden. Dus laten we met ons allen maar heel voorzichtig worden en vooral onze nek niet meer uitsteken. Wat een grandioze verslechtering van ons werk. En wat een kortzichtig idee. Je wordt toch altijd beter van mensen die je wijzen op de nadelen van een besluit. Maar dat zal ik toch niet meer gauw gaan doen.
Pierre / ambtenaar
Bent u ook al lid van een vakbond, zodat er echt een vuist gemaakt kan worden en een rechtsbijstandverzekering voor Werk en Arbeid?

Janneke
Alweer allemaal zure reacties. Ik ben zelf ook ambtenaar en ben voor afschaffen speciale status. Die is helemaal niet nodig. Een gekozen bestuurder kan echt niet zo maar iemand ontslaan, hij is niet de werkgever. Als je het niet eens bent met zijn of haar beleid, is het aan de ambtenaar op pas op de plaats te maken. De bestuurder moet het beleid waarvoor hij is gekozen kunnen uitvoeren. De eerste regel die ik leerde was de wethouder zegt wat hij wil en de ambtenaar zegt hoe het dan moet.



Dat kan natuurlijk leiden tot conflicten. En er zullen altijd mallotige wethouders zijn. Dat is het gevolg van ons democratisch stelsel. En dat gebeurt in het bedrijfsleven ook.



En overigens iedereen die denkt dat men in het bedrijfsleven meer kan verdienen ga eens kijken. Maak de overstap, je zult zien dat de meeste salarissen niet veel hoger liggen. Wel is er een grote kans dat je veel harder moet werken.



Anoniem
Wat mij zorgen baart, is de integriteitskwestie dat in dit geval WERKgever en WETgever dezelfde zijn. Als de bonden hier niet tussen mogen komen, dan betekent dat per saldo dat ambtenaren vogelvrij zijn...
Verlost van kwelgeesten / Re-integratie consulente
Wij zijn er blij mee. Jarenlange onkunde, onwil, terreur van ambtenaren is nu aan te pakken. Gaan we ook zeker doen. Zal ze tegen vallen, om volledig verantwoordelijk en aansprakelijk te zijn. laten we het proces maar "natuurlijke afvloeiing" noemen.
J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Wie een beetje inzicht heeft in het waarom van de status van ambtenaar, kan niet voor 'gelijktrekking' zijn. Er zijn geen voordelen. En de regulering neemt toe. Dat parlementariërs zo'n bok kunnen schieten.
De rijdende engineer / Drilling Fluids Engineer
Het oog kijkt altijd van zich. Ambtenaren hebben jarenlang burgers hun wil opgelegd (nee, niet alleen wet), ben bij uitspraken geweest als, "als ik die burger naai, dan naai ik hem", etc. Spijtig voor de correcte werkers maar er zijn evenzoveel onwillige ambtenaren en die hebben het voor de goeden kapot gemaakt. Geheel vrijuit gaan de goeden ook niet, daar velen nimmer melding hebben gedaan van allerlei misstanden, terwijl ze de wettelijke plicht hebben dit te melden. En zo stapelen zaken zich, met uiteindelijk de komende jaren ontslag voor vele huidige ambtenaren.
Pierre / ambtenaar
Ook al lid van een vakbond?
Jan
Laten alle ambtenaren zo verstandig zijn niet meer te stemmen op de partijen die voor deze afschaffing zijn.
criticus
@ Janneke,

helaas zijn er teveel ambtenaren zoals u.

Een goede adviseur is geen ja-knikker, zegt niet "u beveelt ik doe", geeft juist tegengas indien nodig en raadt dingen af.

Een beetje ambtenaar hoort zelf na te denken en corretc te adviseren, ook als dat onwelgevallig advies is.

En juist dat komt nu onder druk te staan.
dw. dr. Boersma, met beiden benen op de grond. / Dir
De laagtimmerts, hebben weer beet, ambtenaren zeuren weer over punten en komma's. ha, ha. Maar hullie, de laagtimmerts, hebben wel degelijk gelijk!



100 miljard euro, belastinggeld verknald sinds 1996 door ambtenaren, 50 miljoen euro, per jaar verknald door slecht inkopen, vierkante rotondes per dozijn, etc. Onderzoek UvA en UT Twente).



Kijk daar hoor je ze niet over en daar velen ook geen misstanden melden, bang voor eigen baantje dan liever de burger weken extra laten werken en extra laten betalen! Zo is het toch lokettisten?



Moeten wij jullie eens vragen, weken per jaar voor nop en voor burgers werken! Een keer extra naar de kast lopen is voor velen al een probleem.



Misstanden melden is de wettelijk plicht voor ambtenaren, doe je dit niet met zijn allen, dan mag de burger terecht zeuren en azijn pissen!



Tot dan eerst misstanden melden dan zeuren. En nu aan je werk, is nl. mijn geld!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als deze gelijkschakeling al zou moeten plaatsvinden dan toch zeker wel onder de volgende voorwaarden:

1. mogelijk een enkeling uitgezonderd: allemaal of niemand. Nu worden alweer onnodig grote groepen door deze wetgeving uitgezonderd.

2. politiek geëntameerde ontslagen dienen te worden uitgezonderd.

3. alle wettelijke rechten en verplichtingen zijn verder voor alle Nederlandse werknemers gelijk.

Deze wetgeving lijkt echter meer een voorbode te zijn voor het komende ontslag van ca. 60.000 rijks- ambtenaren en de rechtspositionele gevolgen daarvan, vooral in financieel opzicht. Kennelijk denkt men ook daar nog op te bezuinigen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
En ..... vergeet vooral niet om de APPA-regeling voor politieke ambtsdragers ook even aan te passen.
100 miljard euro verbrand door ambtenaren sinds 1995 (onderzoek UvA) / Heerser
Ook hier en nu eenzijdig denken vanuit eigen kadertje. Landelijk hebben ambtenaren het vernaggelen en plukken nu de wrange vruchten. De burgers zijn het meer dan zat en hebben dit kenbaar gemaakt. De nat. ombudsman kwam om in de klachte, 100 miljard euro verbrand door ambtenaren sinds 1995 (onderzoek UvA) maar hier hoor je geen ambtenaar over. Bakken boventallige ambtenaren die de aanstellingsovereenkomst al jaren niet na komen, etc, etc. Misstanden en verkwisting dienen wettelijk gemeld te worden, dit is niet geschied. Wat verwacht een ambtenaar dan? Dat burgers per jaar, weken extra gaan werken voor ambtenaren? Dacht het niet, jullie verhaal is gelukkig ten einde, geen houden meer aan!
Criticus - NL
Ik ben niet 'de ambtenaar of de ambtenaren', ik ben een ambtenaar en vind het vreselijk te moeten lezen dat er zo generaliserend over één doelgroep wordt gesproken.

Wat nu wordt voorgesteld is goed voor de rotte appels, maar de vele mondige ambtenaren die hart hebben voor de overheid en tegengas durven te geven richting de bestuurders, moeten na het afschaffen hiervan wel erg op hun tellen gaan letten. Wiens brood men eet...

Ik vrees dat de burgers zonder deze kritische noten in het ambtelijk apparaat, overgeleverd zijn aan de grillen van de politiek. Ik vrees voor het korte termijn denken en de snelle winsten en die vrees is niet ongegrond, het komt steeds sneller en steeds groter op ons af.



Alles wordt uitgehold, wegbezuinigd en komt alleen maar ten goede aan de top. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.

NL holt (achter)uit
Hans / afdelingsmanager
Kom op, mensen, een beetje meer zelfvertrouwen! Een rechtspositie is ook maar een vangnet waar je niet in terecht hoeft te komen Werk zelf al 35 jaar bij gemeenten en heb er bewust voor gekozen nooit langer dan 5 jaar in dezelfde baan te blijven werken. Heeft mij altijd goed geholpen en - afgaande op hun reacties - deze werkgevers ook. En ik wil voor mijn 60e nog een keer een switch maken, hopelijk in de vakinhoudelijke opleiding van jonge, nieuwe collega's.

De Rolling Stones staan met dik 70 ook nog op het podium!
E Snauwden / Volhouder, winnaar en veelschrijver
@criticus.

NL is al kapot, maar u dient wat lager op de maatschappelijke ladder (het gaat vanzelf omhoog) te kijken, zonder respectloos te zijn. Triest hoe men (ook veel ambtenaren) over deze mensen denkt.



Generaliserend spreken raakt u, echter vergeet niet dat burgers ook altijd zo behandelt zijn door de meeste ambtenaren.



“Tegengas durven te geven “ is ook zo’n term uit de mond van ambtenaren. Neemt u maar van mij aan dat er niet een ambtenaar is die zijn baan in de waagschaal stelt voor de waarheid, nee dan moet de burger het maar even uitzoeken, ook al is het duidelijk dat er gelogen en bedrogen door de ambtenarij. En als de burger niet opgeeft? De oplossing? Een geheim financieel contract, ambtenaren de kont gered, zaak is uit de wereld en belastingbetaler betaald toch. (En ja deze jongen heeft 2x zijn baan opgezegd omdat hij het niet eens was met het beleid en hoe men de mensen behandelde).



Lees nu alle kritiek en u begrijpt donders goed waarom de burger zo fel is op ambtenaren!

5 beroeps opleidingen / Wat een onzin verteld die man
"Werk zelf al 35 jaar bij gemeenten en heb er bewust voor gekozen nooit langer dan 5 jaar in dezelfde baan te blijven werken" .... En probeer nu eens iedere vijf jaar een ander beroep buiten de gemeente? Gaat je niet lukken vriend. Solliciteren binnen gemeenten is gemakkelijk, ons kent ons. Verbeeld je nu niets.
henk
@ boersma. De dr titel mag je alleen gebruiken als je deze hebt
Hans / afdelingsmanager
@ Reageerder 15.11: Ik heb ook nog 2 nevenfuncties in het particuliere bedrijfsleven. Kan het iedereen aanraden. Je ziet en hoort nog eens wat. En wat de toekomst betreft: we zien wel. Mijn motto: ga uit van je eigen kracht en dromen. Ik heb te veel mensen, vooral in de ambtelijke wereld, gezien en gesproken die, achteraf gezien, te lang in hun baan en werkgever zijn gebleven. Dan hoor je: had ik toen maar dit, toen maar dat... etc.

En nu (b)lijken ze geen regie meer te hebben over hun eigen toekomst. Ik wil alleen maar zeggen: wacht niet af. Shit, ik lijk wel een cursusleider...
dw. dr. Boersma / Dir
@HENK. Combinatie dw. dr. is geen titel. Zo slim die ambtenaren. En maak je geen zorgen over de schrijver en zijn titels.



@Fiscalist. U mag al jaren bijklussen als ambtenaar, u dient dit slechts te melden bij uw leidinggevende en personeelszaken. Zo slim die ambtenaren.



Punten en komma's daar hoor je ze over, die 100 miljard euro, eigen verantwoordelijkheid, misstanden conform ambtenarenwet melden en andere zaken niet. Typisch ambtenaar. Bukken en sssshhhht. Zo slim die ambtenaren.



Maar zo weinig eerlijk naar zichzelf, de burger en wettelijk verplicht te melden misstanden!!! Zo slim die ambtenaren.



Daar verdien je geen respect mee. Begrijp je de burgers nu beter? Zo slim die ambtenaren.



En ga ook eens voor ons een aantal weken per jaar gratis werken om een beetje van die 100 miljard terug te betalen. Participatie en maatschappij weet je nog?

Moet je trouwens vooral aan de burger gaan opleggen die 30 jaar jaar jullie salaris, vakantie, auto, eten voor je kinderen heeft betaald. Gaat veel schrijfwerk voor jullie worden. Zo slim die ambtenaren.





Jwj / gepensioneerd
@Janneke, helemaal met je eens. ben zelf ambtenaar en binnen het bedrijfsleven werkzaam geweest en weet dus dat er geen praktische verschillen bestaan. En die rechtspositie staat nu voor iedereen op de tocht in deze crisistijd, dus gedeelde smart is halve smart.
Boris
In de Van Dale staat achter de woorden visieloos en korte termijn denken: de Tweede Kamer. Ze bevestigen mijn beeld van een zich repeterend 4 jaars incompetent circus.

We hebben het er maar mee te doen. Ben wel nieuwsgierig of dit voorstel gaat gelden voor al aangestelde ambtenaren. Zo ja, hoe verhoud zich dat tot de gemaakte afspraken en aanstellingen.....ik zie wat gerechtelijke procedures en bijkomende kosten opdoemen.....
Chris / fiscalist
@ Boersma. Onder het huidige regime mag ik bijvoorbeeld voor derden, tegen betaling, geen aangiften inkomstenbelasting invullen. Ik kan daardoor in mijn vakgebied niet bijverdienen: mijn leidinggevende en de afdeling personeelszaken van het MvF zullen dat niet goedkeuren. Als mijn rechtspositie gelijk wordt gesteld aan die van "normale" werknemers" (niet-ambtenaren), zou ik door het afschaffen van de ambtenarenstatus wat meer mogelijkheden moeten krijgen om in deze voor ambtenaren barre tijden, al vanaf 2009 op de nullijn, mijn inkomen aan te vullen.
dw. dr. Boersma / Dir
@fiscalist. Tja dat hebben burgers ook vaak, dat iets niet kan. Zoek je gewoon andere neveninkomsten die wel toegestaan zijn. Denk altijd maar zo, wil het linksom niet, dan gaan we rechtsom.



Als je fiscaal goed bent (je wil werken voor derden) is het toch ook mogelijk om voor een bedrijf te werken! Verdien je meer, auto van de zaak, telefoon, laptop, 13e en vaak 14e maand, etc. Wat is het probleem om dat niet te doen? Tot ziens ambtenaar, welkom fiscalist. Bedrijven zijn gek op goede ex fiscus ambtenaren.
Chris / fiscalist
@ Boersma. U duikt mijn (impliciete) vraag. Graag verneem ik van u of ik, naar uw mening, door het afschaffen van de ambtenarenstatus meer mogelijkheden krijg (of zou moeten krijgen) om met behoud van mijn huidige baan wat geld bij te verdienen door, bijvoorbeeld, tegen betaling aangiften inkomstenbelasting voor derden in te vullen.
henk
@boersma is een beetje zielig...... Een soort gefrustreerde ambtenarenhater....
herman jansen
Bij de eerstvolgende verkiezingen niet stemmen op cda, d66, vvd en pvda. Verder iedreen afraden om ambtenaar te worden. En je gewoon vaker laten uitbetalen in ziekteverlof......
Klaas
Ik werk nu ruim 30 jaar in de publieke sector en ik kan me voorstellen dat er argumenten zijn voor het afschaffen van een aparte status voor ambtenaren. Echter, deze status, met relatief grote werkzekerheid, is er al eenlange reeks van jaren de grondslag van dat de loonontwikkeling bij de overheid sterk wordt gematigd of zelfs stilgezet.p, waardoor de ambtenaar qua koopkracht al jaren inlevert.

Ik ga er dan ook vanuit dat de eenzijdige afschaffing van de extra zekerheden ruimhartig zal worden gecompenseerd in de financiële sfeer...
Klaasvaak / In slaap susser
Wat een idée fixe dat ambtenaren slecht verdienen.

Lokettist mbo-er bij sociale zaken en enkele dienstjaren heeft een inkomen van 2.000 euro netto en werkt 36 uur p.w!!



Gemiddelde NL-er verdient 1.600 a 1.700 euro netto en werkt 40 uur p.w. Bah ambtenaren stelletje jankers, nog erger dan kleine kinderen. Ga aan je werk man vooddat je weer medeschuldig bent aan de 100 miljard die jullie al verknalt hebben, zonder enige tegenwaarde, sinds 1995 (onderzoek UvA en UT Twente) !!!!!!!!!!!!
Fred Sevriens
Als ik alle hatelijke en beledigende commentaren hier lees, vraag ik me af waarom ik mij nog ergens druk over zou maken. De Nederlandse burger gedraagt zich meer en meer als een verwend kind. Steeds hogere eisen en alleen nog maar klagen. Als ambtenaar kun je het toch nooit meer goed doen bij die burger. Ik heb steeds meer zin om te zeggen: bekijk het maar.
Waarheid boven ambtenaren. / Heftig klagende burger en ze doet direct en om niets.
Als die opmerkingen en ervaringen van burgers nu eens waar blijken te zijn? Wat dan? Mijn ervaring met ambtenaren is dat ze erg vaak erg gevoelige karaktertjes en lange tenen hebben. Bovendien wat een handigheidje (antedateren, enz.) voor ambtenaren is is fraude voor burgers! En zo zijn er bakken voorbeelden die de opmerkingen hier staven.
Blacky / Bankier van de duivel
@Fred Sevriens. Maak je niet druk meer om burgers, dat doen wij al decennia niet meer om jullie.
Cinar / burger
Wordt eens wakker! Het afschaffen van ambtenarenpositie is een stap in de richting van dicta-macht! Nederland heeft de beste infrastructuur voor een dictatoriaal staat. Er onbtrak nog net de macht over ambtenaren die bepaalde beslissingen ten gunste van de politici werden genomen, tegen te werken. Vergelijkbare stappen herken ik uit junta-regimes zoals nu en in het verleden in Turkije. Mond dichtsnoeien van de ambtenaar tegen elke beslissing kan niet ten gunste zijn van het volk, alleen ten gunste van de regerende dictators!!!!!
fransen / manager gemeente
Raar dat de reeds bijna helemaal uitgeklede ambtenarenstatus voor deze regering van belang is.

Wat voor de ambtenaren zelf van belang is dat de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden dan ook gelijk worden getrokken met de reguliere (arbeids) markt. Jarenlang hebben verschillende regeringen op de salarissen en de secundaire arbeidsvoorwaarden van ambtenbaren bezuinigd. Zo werden nullijnen of kortingen op salarisvoorwaarden altijd eerder ingezet en langer volgehouden dan bij de "markt". Dat financiële verschil met de "markt" moet moreel gezien eerst rechtgezet worden, voor de regering het laatste stukje rechtsbescherming ook nog wegneemt bij de ambtenaar, die qua loon wel duidelijk op achterstand staat t.o.v. de overige werknemers.
Lokettisten gevraagd. / Intercedent
Leuk deze stukkies, echter zodra het negatief is duiken de ambtenaren en is het stil. Dit doen ze in de dagelijkse praktijk ook. Shhhht, stil misschien waait het over. Niet dus. Bovendien is het erg vreemd dat iedere ambtenaar de mening is toegedaan, dat men met zijn allen correct werkt. Hoe is het dan toch mogelijk dat burgers omkomen in de procedures tegen ambtenaren en beslissingen en ook de Nationale Ombudsman kasten tekort komt en zelfs bij bepaalde overheids onderdelen de handdoek in de ring heeft gegooid! Zo zat is die man ervan! Dus kom nu niet langer met dat koffiegeleuter, we worden miskent, slecht behandelt, slecht betaald, jullie hebben het goed, hadden het bijzonder goed en gemakkelijk, en krijgen het nu wat minder. Erg? Nee. Get a live. Zoek een nieuwe baan in het bedrijfsleven, betaald toch zo goed.
Advertentie