Advertentie
carrière / Nieuws

'Kabinet moet zich niet met ABP bemoeien'

FNV Overheid vindt dat het kabinet zich niet moet bemoeien met het ambtenarenpensioenfonds ABP. Die kondigde aan een eventuele opsplitsing in sectoren te overwegen.

05 februari 2016

‘Het kabinet is wetgever maar probeert via de rol van werkgever haar doel te bereiken. Die pettenverwarring komen we de laatste jaren iets te vaak tegen,’ aldus Jan-Willem Dieten van FNV Overheid. Hij reageert op de plannen van het kabinet om het ambtenarenpensioenfonds ABP op te splitsen in deelsectoren. ‘Bovendien vragen we ons af waar het kabinet zich mee bemoeit, het ABP is al sinds 1996 geprivatiseerd en wordt beheerd door de sociale partners.’

Complex
Volgens een interdepartementaal onderzoek zijn de huidige onderhandelingen over cao en pensioen bij de overheid te complex. Dat is onder meer een gevolg van het feit dat de pensioenpremie voor ambtenaren centraal wordt vastgesteld, terwijl over de cao's voor de veertien overheidssectoren telkens apart wordt onderhandeld.


Weinig grip

Jaarlijks dragen de overheidswerkgevers in die sectoren ruim 7 miljard euro aan pensioenpremie af, maar ze hebben – zo klagen ze in het rapport – weinig grip op de ontwikkeling van die pensioenpremie. Het in stukken knippen van het grootste pensioenfonds van ons land zou een oplossing voor dat probleem kunnen zijn. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft aangekondigde deze mogelijkheid te onderzoeken. Vakbond FNV zit dus, net als het CNV, vooralsnog niet te wachten op een ingrijpende verandering van de pensioenregeling. 

Meer nadelen
‘Deze optie is tien jaar geleden al bekeken door de sociale partners,’ aldus Dieten van de FNV.  ‘Toen zaten er al meer nadelen dan voordelen aan.’ Ook twijfelt de vakbondman sterk aan de motieven van het kabinet. Volgens hem wordt er in het rapport nergens gesproken over verbetering van de ambtenarenpensioenen. ‘Het argument is nu om de macht van werknemers te breken, dat is het doel.’
 
Onzuivere argumenten 

Overigens kapt Dieten de dialoog niet helemaal af. ‘Het kan best dat er eens een discussie komt over een constructie als het sectoraliseren. Met maatwerk is in beginsel niet zoveel mis. Maar dan moet het niet alleen maar gaan om bezuinigen en de macht wegnemen van de vakbonden. Dat zijn onzuivere argumenten.’

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Thijs (ambtenaar, 12 laar lid CNV) / Projectleider
In plaats van het opknippen van het ABP kunnen ze ook gaan voor één CAO als dat het probleem uit de wereld helpt.
alexander / ambtenaar
Na de grote pensioenroof waarma werd afgesproken dat ABP zonder invloed van de overheid zijn bestaan verder kon voortzetten, nu dit. Via de achterdeur toch weer overheidsbemoeienis. Schande.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ reiziger (ambtenaar)



Wat een eenzijdige opmerking over de hoogste ambtenaren. Die betalen ook veel meer AOW- en ZVW-premie dan de lagere en bovendien wordt de nivelleringsstapel in Nederland hoger en hoger. Het valt reuze mee met de inkomensverhoudingen in Nederland en zeker bij de overheid in vergelijking met het bedrijfsleven en in het bijzonder de angel-saksische landen.
Joep Schulten
Helemaal eens met de heer van Dielen. Als werkgever handen af van 'ons' pensioen en onze pensioenregeling. Er zijn al genoeg gedwongen ja-knikkers in N, lijkt mij.
P. Raaphorst / applicatiebeheerder
Weer een slecht idee? De regering heeft in het verleden al vaker laten blijken een slecht e beheerder te zijn:

Op het moment van privatiseren bleken er vele miljarden te weinig in het fonds te zitten. Niet zo lang geleden zijn alle pensioenfondsen dus ook het ABP 'afgeroomd' vanwege overwinsten. Niet verwonderlijk dat er nu te korten zijn.
Arnold / gemeentemabtenaar
De struikrovers in Den Haag moeten eens met hun fikken afblijven van zaken die niet van hen zijn. Privatiseren betekent geen zeggenschap meer. Decentraliseren betekent ook niet meer mee bemoeien. Ze gedragen zich als een stel betweterige kleuters. Aanpakken die proleten, desnoods via de rechter.
Wil de Groot / Pensioen
De overheid deed in de jaren '80 een flinke greep uit de pensioenpot. Die privatisering zou ons daar verder tegen beschermen.

Henk / gemeenteambtenaar
Het kabinet werkt met een verborgen agenda. Eerst werd de opbouwpremie verlaagd van 2,25 naar 1,85. Nu wil het ABP in stukken knippen. Want de werkgevers willen graag het werkgeversaandeel van de pensioenpremie verlagen. Daarvan worden alle werknemers de dupe. Hun aanspraak op de pensioen zal sterk dalen. Als je ziet dat het onderhandelen over de CAO's voor ambtenaren na overplaatsing naar sectoren ertoe heeft geleid dat het elk jaar een gevecht is in de sector gemeenten om de inflatie in het loon gecompenseerd te krijgen dan ziet de toekomst voor een ABP naar sector er heel slecht uit. Het kabinet en werkgevers in de sectoren zijn dan de grote winnaars en de werknemers de grote verliezers. Nu ook al de rechtspositie van de ambtenaar in overeenstemming wordt gebracht van het bedrijfsleven en de pensioenvooruitzichten verslechterd worden zullen de werkgevers over een aantal jaren gaan klagen dat ze haast geen goed (jong) personeel meer kunnen krijgen. Ja, ja hoe is dat toch mogelijk ????
G.H. Ickelsheimer / gepensioneerd
Het gaat slecht met het ABP. Breng die dekkingsgraad iets omlaag en er is geen probleem meer met de uitkering van de pensioenen. Toen het ABP in de tijd van oud-premier Lubbers het geld van het pensioenfonds afroomde of in gewone volkstaal gesproken gestolen heeft is het de Overheid zelf die alle ellende nu heeft veroorzaakt. Nu het wat minder gaat met het ABP zou het Rijk o.l.v. premier Rutte het gestolen geld weer terug moeten geven. Dan is het probleem opgelost en kan alle heibel rond het ABP tot het verleden behoren. Daarentegen moet het ABP zich beter laten adviseren door deskundigen op beleggingsgebied. Want hoe kan het anders dat andere pensioenfondsen wel floreren? Dat moet er toch is mis zijn in de top van het ABP
JJMoes
Alles waar dit kabinet zijn vingers achter kreeg, is naar de filistijnen. Laat Plasterk de Politieclub overnemen van die zonnige kroegtijger: kan die vrolijk verder blunderen. PS: Plasterks plannen herindeling provincies, herindeling gemeentes, paspoortkwesties etc munten ook uit door faillissementvanbestuur
Post
Er is maar één bemoeienis en prioriteit voor Plasterk en dat is per direct de gestolen 20 miljard terug storten naar het ABP en verder zich niet er mee te bemoeien.

henk
Zouden er advocaten zijn die brood zien in een schadeclaim naar regering en bestuur abp? En tegelijk die 20 miljoenen terugvorderen (+rente)?
henk
Hetstel: 20 miljard!



En een vraag: is er een club die Namens de abp spaarders voor de belangen van de spaarders op komt?







Wiline
De rijksoverheid moet zorgen voor goede wetgeving.

Dat begint met meer eenvoud en minder uitzondering in wetgeving op alle terreinen van de samenleving.

Van pensioenen hebben ambtenaren geen spat verstand. Met het adviseren aan de regering over die eenvoudigere wetgeving hebben ze de handen meer dan vol.
Michiel van Hoof / Financieel Adviseur
Afschaffen dat ABP, het is een geldverslindend orgaan en ze weten niet hoe ze met mijn geld om te gaan, waardoor wij continue interen op ons pensioen(rechten). Twee ideeen:laat werknemers zelf sparen of beleggen op een geblokkeerde rekening of laat de ABP op pensioenbeheerdersles gaan bij het pensioenfonds van de Rabobank..daar zijn nooit problemen met de dekkingsgraad of met indexering van pensioenen. Afschaffen is eigenlijk nog het beste, want dan kan het Rijk geen trucs meer uithalen om onze lonen ten koste van onze pensioenen te verhogen.
henk
Oprichten abp-claim! Doel: terugvorderen gestolen miljarden en schade agv wanbeheer bestuurders
Petra / Gemeenteambtenaar
@ Michiel van Hoof:

Ik kan me in uw reactie vinden maar deze 3x plaatsen vind ik wel wat overdreven......
Henk Bongers / ABP pensionado
Voor heel veel van de voorgaande reacties is iets te zeggen.

Donc:

1. De regering heeft geen enkele zeggenschap over al dan niet afsplitsen naar kleinere eenheden.



2. ABP-ers wees je bewust dat de grote massa=één ABP met veel deelnemers kracht vertegenwoordigd en dat de overheid die macht graag wil breken.



3. Duidelijk dient te zijn dat de regering op geen enkele wijze mag en kan plukken uit de ABP-ruif. Daarin is immers een tegoed opgebouwd om nu en in de toekomst pensioenen te kunnen uitbetalen die door ABP-ers zijn opgebouwd.



4. De onterecht ontvreemde gelden dient de overheid terug te storten met rente, zodat de dekkingsgraad weer stabiel is en kan blijven.



5. ABP-ers laat je niet door een bestuur allerhande onzin op je mouw spelden.



6. Kom gezamenlijk met alle ABP-ers tot actie met als doel de pot weer sterk en groot te maken, zodat alle deelnemers nu en in de toekomst een fatsoenlijk Nederlands pensioen hebben.



7. Nederlandse deelnemers hebben de pot opgebouwd en sterk gemaakt. Laat die pot niet inpikken door Europa.



Conclusie: KOM IN ACTIE!











jeannette schoone / beleidsadviseur sociaal domein
Het wordt inderdaad tijd voor actie. We hebben al veel te lang gezwegen.
Annemarie / Handhaver
Inderdaad beste mensen, het is tijd voor actie! Maar hoe gaan we dit aanpakken? Wie heeft tijd om te starten? Misschien contact opnemen met de meneer die bezig is om de staatsloterij aan te pakken?
M. van der Stelt / adviseur
als voormalig ambtenaar ben ik van mening dat een actieclub de enige oplossing is en al eerder werd de pensioenpot geplunderd toen Mw. Dales minister van Binnenlandse Zaken was toen werd het fonds van overheid overgeheveld naar privaat, de Staat der Nederlanden heeft toen een forse greep uit de pot gedaan, dus richt een belangenvereniging op van huidige en voormalige ambtenaren.

De Bonden hebben altijd Ja en amen geknikt maar niets gedaan....
Edward / burger
"Weinig grip op premies" - gelukkig maar! Het is duidelijk dat de overheid de ABP-premie beschouwt als een soort belasting die aan de schatkist ten goede zou moeten komen. Heel slecht voorstel, kennelijk alleen gericht op d.m.v. verdeel-en-heerspolitiek gemakkelijker geld uit pensioenreserves te kunnen halen (voor de zoveelste keer) ten bate van de overheid. Doe nu eens serieus iets met de mogelijkheid om (een deel van) je premie in te zetten voor zelfsparen of aflossen van hypotheekschulden! Ben overigens benieuwd naar de reactie van ABP zelf (zie op de website niets), of is men daar te druk met het beheren van ons geld tegen dikke salarissen?
Rekenaar / medewerker
Zoals Annemarie al schrijft: de belangrijkste vraag is nu "hoe gaan we dit aanpakken".

Want wie is we, wie heeft de mogelijkheid om hier veel tijd en energie in te steken, wie financiert?

In geval van de woekerpolissen kon je je tegen betaling inschrijven voor een claim en alleen dan bij een positieve uitkomst profiteren maar bij de ABP-pensioenpot ligt dat toch wat anders.

Hoe ga je de nog werkende en betalende ABP-leden én de gepensioneerden benaderen, hoe zorg je voor goede voorlichting zodat iedereen gaat beseffen dat de diverse groepen binnen de ABP niet tegen elkaar maar met elkaar moeten strijden!

Is het verstandig een dergelijke zaak onder de vleugels van bijvoorbeeld Radar of de Consumentenbond aanhangig te maken? Heel veel vragen die bij me opkomen en waar ik echt nog niet direct een antwoord op heb!

henk
Mijn voorstel is dat maar eens een groepje bijelkaar moet komen. Dan een plan de campagne maken, een vereniging oprichten, e.d. Ergens afspreken in centraal nederland ? Utrecht, arnhem, apeldoorn?
ambtenaar / gemeenteambtenaar
niks in stukken knippen met als gevolg dat de ambtenaren met de hoogste inkomens er weer het beste afkomen . en laten de bonden zich een hard gaan maken desnoods met rechtzaken om het afgeroomde gestolen pensioengeld van de leden van de regering terug te krijgen . je hoort en leest erover maar er gebeurt niks . of ligt het te gevoelig bij het bevriende cda en de pvda bij de bonden
Advertentie