of 60715 LinkedIn

Justitie 'vergeet' 105 miljoen aan externe inhuur

Het ministerie van Justitie heeft vorig jaar 105 miljoen euro meer uitgegeven aan extern personeel dan het departement in het jaarverslag heeft gemeld. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd rapport bij dat jaarverslag.
5 reacties
Het ministerie van Justitie heeft vorig jaar 105 miljoen euro meer uitgegeven aan extern personeel dan het departement in het jaarverslag heeft gemeld. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerd rapport bij dat jaarverslag.

Hoogste bedrag
Het ministerie van Justitie had aangegeven bijna 320 miljoen euro te hebben uitgegeven aan de inhuur van externe medewerkers. Dat was al het hoogste bedrag van alle ministeries. De Rekenkamer komt bij Justitie uit op een totaalbedrag van zeker 425 miljoen euro, tegen 373,5 miljoen in 2007. De Rekenkamer stelt verder vast dat behalve Justitie nog drie ministeries (Financiën, Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid) er niet in slagen het bedrag voor de inhuur van organisatieadviseurs, interim-managers, uitzendkrachten en automatiseringsadviseurs te verlagen.

 

Omlaag
Het Rijk gaf vorig jaar in totaal 1,3 miljard euro uit aan extern personeel. Het kabinet wil dat bedrag, mede onder druk van de Tweede Kamer, omlaag krijgen. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor dat beleid. De Rekenkamer vindt dat elk ministerie een procedure moet hebben die managers dwingt aan te tonen dat er geen haalbare alternatieven zijn voor inhuur van buitenstaanders.

 

Hardnekkige problemen
De bedrijfsvoering van het ministerie van Justitie kent nog altijd enkele 'hardnekkige problemen', constateert de Rekenkamer verder. Vooral in het inkoopbeheer, dat al jaren hapert, is sprake van een 'ernstige onvolkomenheid', vooral doordat het ministerie de Europese aanbestedingsregels niet goed naleeft. De Rekenkamer begint een zogeheten bezwaaronderzoek om te achterhalen waarom de fouten niet worden opgelost. Het ministerie van Justitie heeft vorig jaar al met al waarschijnlijk 96,8 miljoen euro onrechtmatig besteed.

 

Extra maatregelen
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zegt extra maatregelen te hebben genomen om het inkoopbeheer te verbeteren. Hij is het verder niet eens met de kritiek van de Rekenkamer op de inhuur van externen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. van Doorn (Zelfstandig organisatieadviseur) op
Het is een feit dat steeds meer mensen hun beroep als zelfstandige gaan uitoefenen en niet meer in loondienst. De inhuur van externen kan daarom ook vanuit een ander perspectief gezien worden: kennelijk is er een verschuiving op de arbeidsmarkt aan de gang en kan het als een logisch gevolg worden gezien dat organisaties hun 'normale werk' steeds meer met behulp van inhuur gaan uitvoeren.
Inhuur van externen heeft vaak een goede reden: in de organisatie is bepaalde expertise niet aanwezig, of de eigen kwantitatieve menskracht is niet toereikend. Kortom: een hoog bedrag dat aan inhuur van externen wordt besteed kent over het algemeen meer geldige dan ongeldige redenen.
Door m bruel (pensionado) op
Er worden nog steeds onnodige mensen ingehuurd, de ambtenaren verschuilen zich achter deze interim managers zodat zij verantwoording e.t.c. kunnen afschuiven. helaas dat ondanks veel regelingen om dit terug te dringen men hier niet in slaagt......
( politieke vriendjes??)
Door M. de Vries (Communicatieadviseur) op
Zolang managers en leidinggevenden een groeiend takenpakket hebben en intussen worden afgerekend op hun fte's, kun je dit verwachten. Het werk moet - om welke reden dan ook - toch gedaan worden en voor externe inhuur is altijd wel een potje...
Door D. v. Beelen (Tech. ambtenaar) op
Dit is weer een verschrikkelijk bericht. Blijft het zo dan in Nederland. Misschien moeten we bepaalde werkzaamheden gewoon niet meer uitvoeren, is het allemaal wel nodig?
Heb je de uurlonen die al die externen hanteren, wel eens gezien? Zo kan je belasting blijven innen. Kortom wij moeten onze werkzaamheden afslanken en het met al die duizenden eigen mensen doen, want hier zit de burger niet op te wachten deze geldverkwisting. DIt is absurd.
Door W. Wilkens op
Wetsovertreding en het bezighouden van managers blijfven kennelijk de voornaamste zorg voor justitie.
Overigens begrijp ik het probleem niet, want dit geld kan toch eenvoudig op d.m.v. boetes a.g.v. snelheidsovertredingen worden opgebracht?

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!