of 60220 LinkedIn

Jonge ambtenaren vinden onzekerheid niet 'flex'

Jonge werknemers, ook bij de overheid, krijgen vaak tijdelijke of flexcontracten aangeboden. De jongerenorganisatie van de FNV wil dat hier een einde aan komt omdat jongeren onder de 35 meer zekerheid willen.

Flexibele contracten voor jongere werknemers: ook bij de overheid lijkt dit fenomeen wijdverspreid en algemeen geaccepteerd te zijn. Bijna de helft van de werkenden onder de 35 jaar heeft een tijdelijk of onzeker contract en daarmee een onzeker inkomen. Vakbond FNV wil dat hier een einde aan komt. ‘Het is niet zo dat de kosten van hun levensonderhoud zich aanpassen aan hun inkomen. Uitgaven als huur, ziektekostenverzekering en boodschappen staan vast, maar hun inkomen schommelt. Daar kun je geen toekomst op bouwen’ aldus de jongerentak FNV Young & United. Ze voeren zaterdag actie in Utrecht.

Niet 'flex'

Ze willen het beeld keren dat jongeren het allemaal wel ‘flex’ vinden dat ze het moeten doen met een onzeker inkomen. Volgens hen bieden werkgevers tegenwoordig vooral driemaanden- of 0-urencontracten. Volgens de jongerenvakbond wil 90 procent van de jongeren wel degelijk een vast contract. ‘De rek is er uit,’ zegt Lotte (21), actief in FNV Young & United. ‘Je kunt geen toekomst bouwen op basis van af en toe een paar uur werk per week. Daar kan je niet van rondkomen, daar krijg je geen hypotheek mee, laat staan dat je daar bijvoorbeeld een kind van zou kunnen opvoeden’, benadrukt ze. ‘We willen meer zekerheid.’


Boot missen

Jonge ambtenarenorganisatie Futur waarschuwde onlangs al dat nu het economisch goed gaat, de overheid meer zijn best moet doen om jong talent te behouden. ‘Als de overheid niet snel iets doet om een nieuwe generatie ambtenaren te trekken en te behouden dan missen we de boot. Met de aantrekkende arbeidsmarkt leggen we het af tegen het bedrijfsleven en worden overheidsvacatures niet voldoende ingevuld. Getalenteerde jonge professionals die de overheid zo hard nodig heeft, zoeken dan hun heil elders’. Futur maakt zich met name zorgen over de aantrekkelijkheid van het werk en de manier waarop de nieuwe ambtenaren dit kunnen uitvoeren.


Stabiliteit

Andere deskundigen zien dat jonge ambtenaren eigenlijk hetzelfde willen als ervaren medewerkers. Zoals Cristel van de Ven, van HR-adviesbureau Factor Vijf.‘Twintigers en dertigers zijn in sommige opzichten anders dan hun oudere collega’s. Ze willen maatwerk in hun arbeidsrelatie, unieke afspraken maken over bijvoorbeeld hun ontwikkelkansen maar ook over de manier waarop ze hun werk mogen uitvoeren. Vijf dagen in de week op kantoor zitten willen ze niet meer’. Tegelijkertijd ziet ze ook weer niet een heel groot verschil tussen oudere en jongere ambtenaren. ‘Behalve dat ze zichzelf erg graag willen ontwikkelen, wil de jonge generatie ook gewoon stabiliteit en zekerheid. Een vaste baan bijvoorbeeld’, benadrukt ze.

Geen natuurkracht

Zaterdag  vragen de jonge FNV-ers aan Utrechtse raadsleden om de petitie als eerste te ondertekenen. ‘We moeten af van het idee dat de flexibilisering een onvermijdelijke natuurkracht is,’ zegt Marianne Jekkers, campagneleider Young & United. ‘Flex is een keuze van werkgevers, die het gebruiken om hun ondernemersrisico af te wentelen op hun personeel. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers elkaar voornamelijk kopiëren als het gaat om flexibele contracten. Het is een beetje “als m’n concurrent in de sloot springt, doe ik het ook’.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank op
Zolang de VVD aan de macht is gaat er ook niks veranderen, dus je hebt het zelf in de hand!
Door Martin op
Ik heb het niet specifiek over 'het grote geld', maar een stabiel salaris met een vast contract zodat je jezelf een woning kan permitteren zou geen overbodige luxe zijn, me dunkt.
Door doeterniettoe (-) op
@Martin: voor het geld moet je sowieso bij de markt zijn en niet bij de overheid.
Wat dit soort berichten laat zien is dat op de markt de meeste 'flex' zat, maar dat je die tegenwoordig steeds meer ook bij de overheid vindt.
En dit bericht specifiek laat zien dat een overgrote meerderheid van werknemers daar niet op zit te wachten. Er verandert echter niets, omdat de werkgevers (privaat en overheid) er niets aan doen.
Door Martin op
Volledig terecht. Hetzelfde is waar voor trainees. Het gemakzucht waarmee de grijze garde spreekt tegen het jonge talent over het kopen van huizen, auto's, et cetera, getuigt van een gebrek aan realiteitszin.

Wij hebben geen vaste contracten, wij krijgen niet zomaar een hypotheek, wij kopen niet zomaar een auto. Zodoende wonen wij ook niet zomaar dichtbij ons werk en zij we juist flexibel en mobiel.

Als de ambtenarij een stabiele toestroom wilt hebben van jong en ambitieus talent, dan zal de ambtenarij stabiele voorwaarden moeten creëren om deze toestroom te behouden. Anders vertrekken ze vanzelf naar de commerciële markt, waar ze voor een dubbel uurtarief beginnen om dezelfde problemen op te lossen, maar dan als consultant.