of 65101 LinkedIn

Jonge ambtenaren krijgen te weinig betaald

Het is niet logisch dat jongere ambtenaren pas na 10 jaar aan de top van hun salarisschaal zitten. Ze zouden al veel eerder, veel meer moeten verdienen.

De beloning van ambtenaren is niet goed verdeeld. Oudere overheidsmedewerkers zouden wat minder moeten verdienen en de jongere veel meer. Dit zou veel beter passen in de huidige tijd. Dat zegt hoogleraar Arbeidsrecht, Evert Verhulp. 

Functioneert volledig
Terwijl de leeftijdsdiscussies over ons ambtenarenapparaat met name over de oudere collega’s gaan, wordt er ten onrechte een grote groep overheidsmedewerkers vergeten. Jongere ambtenaren, zeg; de dertigers en veertigers, verdienen in feite veel te weinig. Hoogleraar Verhulp vindt deze inschaling niet logisch. ‘Een ambtenaar zit pas na tien dienstjaren aan het maximum van zijn salarisschaal. Dat is eigenlijk ten onrechte want na twee jaar functioneert hij vaak al volledig.’

Seniorenregelingen 

Volgens de hoogleraar is de arbeidsmarkt voor ambtenaren überhaupt klaar voor een fikse modernisering. ‘Seniorenregelingen zijn absoluut niet meer van deze tijd, en leeftijdsdiscriminatie bovendien.’ Voor de oudere ambtenaar zou demotie best een goed alternatief kunnen zijn, al zou het wenselijk zijn dat het initiatief van de werknemer zelf komt vindt Verhulp. ‘Maar dan moet je dus ook kijken naar het salaris aan het begin van de loopbaan. Wat mij betreft kunnen we dus een  mooie overgangsregeling maken voor de ouderen, die als jonge ambtenaar dan te weinig hebben verdiend. En dan zouden we de jongere ambtenaren sneller meer salaris moeten geven.

Niet 40 jaar ambtenaar
Bij dit soort ontwikkelingen is er een andere zienswijze op de carrière nodig,’ benadrukt de hoogleraar. ‘Je moet er aan het begin van je loopbaan rekening mee houden dat je later wat minder zou kunnen gaan verdienen. Dan is er de mogelijkheid om in een vroeg stadium alvast te gaan sparen. Dat zou collectief geregeld kunnen worden, maar het past wat meer in deze tijd om dat individueel te doen. Daarbij geldt dat je er niet meer vanuit mag gaan dat je 40 jaar dezelfde baan houdt, of altijd maar ambtenaar blijft.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door rpvanbrussel (salarisadministrateur) op
Heel goed, af en toe iets roepen waarvan je weet dat er "gehapt" wordt. Daarna zeg je gewoon dat je een discussie wilde uitlokken.
Door henk op
Het kopje moet zijn: Ambtenaar krijgt slecht betaald!
Door Een ander geluid op
Prima artikel, maar volgens mij niet conform onderzoek. Alleen bij start carrière kan overheid nog concurreren met de markt, daarna legt ze het snel af. Het HRM instrumentarium van de overheid is al jaren dood in de pot. 90% van ambtenaren zit in einde schaal, dus de discussie over de jaarlijkse periodiek is een farce, net zoals POP gesprekken, Als het toch niet uitmaakt of je functioneert, je krijgt er toch niets meer bij. Waarom deze gesprekken? Ze motiveren niet, sterker nog voor de meesten zijn het demotivatie gesprekken... Maar er is hoop, de markt trekt aan, dus dan onstaat er weer ruimte om over HRM na te denken. Als je geen mensen meer kunt krijgen wordt alles vloeibaar :-)
Door R. M. Dalmijn op
Het "kenniscentrum" overheid behoeft enige revisie en creatieve impulsen.
Weer respect voor inhoudelijk toppers - mag wat kosten- meer zij-instromers met gezag. Ook hier niet op een dubbeltje kijken. En, met name bij de toezichthouders, de top uit het te beziene domein aantrekken.
Bijvoorbeeld veel meer veterinairen bij de nvwa.
Daarnaast is eenduidige consistente wet en regelgeving een must . De overheid moet rappelings gedepolitiseerd worden!
Wordt weer leuk in 2016. Veel moois.
Door Mark op
Teneerste ga eerst de ambtenaren eens marktgericht betalen.
Daarbij is een beetje ambitie bij jongere mensen niet slecht. Van functie wisselen is goed om een salarissprong te maken, goed voor hun ontwikkelingen en goed voor de doorstroming in een organisatie.
Door Marco op
als je toch "moderniseert"...waarom dat automatische salarisverhoging (hogere schaal) omdat je een aantal "jaren" zogenaamd functioneert.
dan zou ik zeggen, niks automatisch meer salaris omdat je toevallig langer op dezelfde stoel zit, maar afhankelijk van óf en hoe je functioneert (zoals in het bedrijfsleven) dát past beter in deze tijd!!
Door Vincent Thunnissen (strategisch adviseur) op
Dat sommige oudere medewerkers ook financieel een stap terug moeten doen, lijkt mij gesneden koek. Dat alle jongere medewerkers veel meer moeten verdienen, lijkt mij onzin. Betaal iedereen naar zijn of haar kunnen + functie. Ik ken te veel onbekwame of te bescheiden of te aanmatigende jonkies en oude sokken. Blijf weg bij het leeftijdsargument. Houdt het bij kwaliteit en inzetbaarheid. Wees onbevooroordeeld. Sommige jonge honden zijn ingeslapen sukkels, sommige oude sokken zitten net 1 stap voor de actualiteit,
Door PetCas (Ex Directeur eigen bedrijf) op
Ja, best wel een aardig idee van deze hoogleraar.....of toch niet.... Laten we eens kijken: de jonge ambtenaar begint gewoon met een (veel te) hoog salaris en bouwt dat in een carrière (waarin het werk steeds moeilijker wordt) langzamerhand af zodat hij tegen zijn 70e op het treurige nivo van zijn toekomstige pensioen is gekomen.

Misschien is het wel wat, zo'n gewenningsperiode. Het overwegen waard. Of toch maar niet...?
Nee, natuurlijk niet. Inkomen bouw je op. Je moet ervoor werken. En naarmate jouw ervaring groter en jouw visie breder worden, kom je op posities terecht die (vanzelfsprekend) hoger beloond worden dan je voorheen gewenst was. Opklimmen op de ladder en niet meteen een sprong naar de bovenste trede willen maken. Misschien dat een hoogleraar het wel meteen hoog in de bol heeft en dus hoog op de ladder wil beginnen, maar de gemiddelde werknemer (en dat zijn toch de mensen die het echte werk doen ipv anderen vertellen hoe ze het moeten doen) bouwt zijn carrière (en dus zijn honorering) op.

Kortom: artikel is flauwekul. Onzin. Weggooien.
Peter.


Door Jeroen op
Hoogleraar Arbeidsrecht, Evert Verhulp is een echte theoreticus wat een onzin verhaal.
Om de salarissen te bereiken die vele oudere medewerkers hebben weten te bereiken zijn ze misschien wel 25 a 30 jaar bezig geweest met het doorlopen van meerdere functies waarbij in de meeste gevallen iedere functie weer zwaarder was waarbij er logisch een hogere schaal van toepassing is (carrière maken), hierdoor beschikken de meeste oudere werknemers dan ook over een zeer brede kennis/ervaring die door een jongere werknemer ook alleen in 25 a 30 jaar te bereiken is buiten dat zijn oudere werknemers loyaler aan hun werkgever en zoals in een eerdere reactie al aangegeven minder vaak ziek en/of om andere redenen afwezig (gemiddeld genomen zijn senioren vaker aanwezig zelfs als we onze senioren dagen opnemen). Dit alles beziend is het niet meer dan terecht dat oudere werknemers meer verdienen dan jongere werknemers (dit hele verhaal geldt trouwens ook voor het bedrijfsleven).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers