Advertentie
carrière / Nieuws

‘Jonge ambtenaar moet regelmatig van baan wisselen’

Mark Bressers, Jonge Ambtenaar van het Jaar 2005 heeft behalve tips voor jonge ambtenaren (niet te lang op dezelfde plek blijven) ook een advies voor de overheidswerkgevers: maak de inspanningen van de ambtenaren zichtbaar. Laat ze zien dat ze uiteindelijk de samenleving een stukje beter hebben gemaakt.

07 augustus 2017

‘Ik heb toen geleerd hoe ik mezelf moest presenteren en hoe ik mijn verhaal moet vertellen’, vertelt Jonge Ambtenaar van het Jaar 2005. ‘Ga maar eens op een congres staan, of voor een studentenvereniging en leg uit wat je doet’, blikt Mark Bressers (43) terug. En daar heb ik in mijn latere carrière profijt van gehad, vertelt de huidige directeur regeldruk & ict-beleid bij het Ministerie van Economische Zaken. 

 De 'Jonge Ambtenaar van het Jaar', georganiseerd door FUTUR, is zo'n beetje de hoogste onderscheiding die je als jonge overheidsprofessional kan krijgen. De trofee voorspelt een glansrijke toekomst in de publieke sector. Wat is er geworden van de winnaars van weleer? Binnenlands Bestuur zoekt deze zomer een aantal 'oude' jonge ambtenaren op.


Aardige kluif

Zijn toenmalige baas bij de ICTU (ICT Uitvoeringsorganisatie) meldde Mark aan voor de jonge ambtenarenverkiezing. Zijn organisatie zorgt onder meer voor digitale dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven. Een destijds relatief nieuw en heel belangrijk inhoudelijk onderwerp. De toenmalige rijksambtenaar van begin dertig had destijds een aardige kluif aan zijn werk, maar het ging hem uiteindelijk 'met vallen en opstaan', goed af. ‘We werkten aan het project van de  elektronische formulieren. Het was toen de bedoeling dat alle gemeenten aansloten op dezelfde techniek, maar met hun eigen huisstijl. Ik deed onder meer het technische deel en het accountmanagement, en heb dus bij veel gemeenten aan tafel gezeten’, vertelt hij. ‘Ik moest het bij wijze van spreken “aan de man” brengen, en dat was leuk en het ging best goed’, vertelt hij glimlachend.


Ambitieus

12 jaar later ziet hij met plezier een nieuwe generatie ambtenaren opstaan. ‘De nieuwe, jonge mensen zijn heel ambitieus. Ze weten echt wat ze willen’, zegt hij. ‘Misschien komt het door de recessie die achter ons ligt, maar het valt me op dat ze meer dan één opleiding op hun cv hebben staan. Ze kiezen bewust voor een baan met maatschappelijke betrokkenheid en denken gelukkig niet: “Hoe word ik zo snel mogelijk directeur?”


Aantrekkelijk blijven

Voor overheidswerkgevers is er nog wel wat werk te verzetten om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor de jonge generatie. ‘Organiseer het werk zo dat ambtenaren uiteindelijk met eigen ogen kunnen zien dat de samenleving een klein beetje beter is geworden dankzij hun inspanningen’, benadrukt hij. ‘De overheid is een bureaucratische organisatie, en proceswerk hoort er natuurlijk ook bij. Maar laat de jonge ambtenaren vooral samenwerken met anderen, draagvlak creëren is immers handwerk. Benut het feit dat de nieuwe lichting ambtenaren met maatschappelijke motieven bij de overheid is gaan werken.’


Wissel van plek

Sinds de verkiezing in 2005 heeft Mark een mooie carrière gemaakt, zijn huidige functie is er een met veel verantwoordelijkheid en, zoals dat heet: ‘hoog in de boom’. Maar een echte carrièrejager is hij nooit geweest. Zijn advies aan jonge ambtenaren: pak verschillende dingen aan. ‘Zoek naar zaken die je interessant vindt’, legt hij uit, ‘en blijf niet te lang op dezelfde plek. Wissel zo af en toe van baan, dat kan in het bedrijfsleven, maar ook binnen de overheid. Er zijn heel veel mogelijkheden om aan een tijdelijke uitwisseling mee te doen. Ga projectmatig te werk en bij twijfel, gewoon doen!’, lacht de directeur.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

annelies
Zo kritisch als mijn reactie was op Juul Reinking, zo positief is hij hier. Een Jonge ambtenaar die zelf werkt voor een nieuwe uitdaging, visie heeft en niet alleen aan zichzelf denkt. Zo mogen er meer zijn!
Advertentie