of 65101 LinkedIn

Janse gekozen tot eerste vrouwelijke lijsttrekker SGP

Lilian Janse wordt lijsttrekker van de SGP in Vlissingen. Hiermee is ze de eerste vrouwelijke politica voor de SGP ooit.
2 reacties
Voor het eerst in haar 95-jarige bestaan heeft de SGP in verkiezingen een vrouwelijke kandidaat.

De kiesvereniging in Vlissingen stemde maandagavond in met het lijsttrekkerschap van de 40-jarige Lilian Janse voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. 23 leden stemden voor, 14 tegen, zei voorzitter Cees de Landmeter van de Vlissingse kiesvereniging maandagavond, na afloop van de besloten vergadering.

Gaat om SGP
Lilian Janse liet maandagavond in een eerste reactie op haar verkiezing tot lijsttrekker weten blij te zijn met de uitslag. ,,Maar het gaat om de SGP, niet om mij'', voegde ze daaraan toe.

,,We gaan nu hard werken aan goede verkiezingen voor de SGP.'' Verder zei Janse dat ze hoopt dat mensen die maandag niet voor haar stemden, bij de gemeenteraadsverkiezingen wel op de SGP stemmen.


Jarenlange procedures

Eerder waren al zes mannen benaderd om zich als SGP-lijsttrekker in de gemeente Vlissingen verkiesbaar te stellen. Nadat zij allemaal hadden geweigerd, besloot Janse zich verkiesbaar te stellen

Vanaf de oprichting van de SGP in 1918 was het voor vrouwen onmogelijk zich voor de partij verkiesbaar te stellen. Na jarenlange procedures besloot de Hoge Raad in 2010 dat de SGP vrouwen niet langer mocht uitsluiten van haar kieslijsten. Begin dit jaar paste de partij haar vrouwenstandpunt aan.
 

Vraagtekens bij overtuiging 

In het vorige week uitgezonden EO-televisieprogramma De Vijfde Dag zette Janse vraagtekens bij de overtuiging dat het geloof alleen mannen aan het roer laat. ,,In de Bijbel staan weliswaar passages over het absolute heerschap van de koningen en dat de macht overgaat van vader op zoon, maar nergens staat iets over een democratisch gekozen iemand. We hebben toch ook koningin Beatrix gehad? Daar was toch ook geen protest tegen?''


Meer stemmen SGP

De SGP kan met Lilian Janse als lijsttrekker wellicht meer stemmen krijgen dan met een mannelijke kandidaat volgens voorzitter Cees de Landmeter. Verder zei hij dat de SGP in Vlissingen nu duidelijkheid heeft over hoe ze verder moet gaan. ,,We willen dit in alle rust doen en we willen ons voorlopig onthouden van alle commentaar.'' De SGP zit momenteel niet in de gemeenteraad in Vlissingen. De voorloper, de RPCU, had van 1970 tot 2010 onafgebroken een of twee zetels in de Vlissingse raad.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pipadekloon (Voorlichter) op
En nu allemaal op haar stemmen. Als de mannen hun verantwoordelijkheid niet nemen verdient zij ook de stemmen. En bovendien, saaier dan nu (8 maanden per jaar)kan Vlissingen toch niet worden.
Door Johannes op
Gefeliciteerd SGP!!!!
Gefeliciteerd Vlissingen!!!!!
Gefeliciteerd VROUWEN !!!!!!!!!! Jullie deelname in de politiek is een zegen voor de politiek en de juiste tot standkoming van besluiten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers