of 64621 LinkedIn

Jan van Zanen nieuwe burgemeester Den Haag

Jan van Zanen wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad van de hofstad heeft hem donderdag voorgedragen. Hij moet op 1 juli aan de slag gaan. Van Zanen is nu nog burgemeester van Utrecht. In januari was hij daar herbenoemd voor een periode van 6 jaar.
© Anna van Kooij
Reageer

Jan van Zanen wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Den Haag. De gemeenteraad van de hofstad heeft hem donderdag voorgedragen. Hij moet op 1 juli aan de slag gaan. Van Zanen is nu nog burgemeester van Utrecht. In januari was hij daar herbenoemd voor een periode van 6 jaar.

VVD'er Van Zanen (58) moet de opvolger worden van zijn partijgenote Pauline Krikke. Zij stapte vorig jaar op na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van de traditionele vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp tijdens de jaarwisseling. Sinds haar vertrek neemt oud-minister Johan Remkes, ook van de VVD, waar als burgemeester van Den Haag.

 

VVD-gemeenteraadslid Chris van der Helm, voorzitter van het presidium van de raad, omschrijft Van Zanen als 'een heel ervaren, krachtige burgemeester, die rust brengt en met al zijn ervaring gelijk aan de slag kan in onze stad. Hij is stevig en bekwaam op het gebied van openbare orde en veiligheid en heeft ervaring en visie op het gebied van integriteit.'

De gemeenteraad vergaderde over de vacature achter gesloten deuren in Theater Diligentia, niet ver van de Hofvijver. De raadszaal in het stadhuis is te klein om alle 45 raadsleden plaats te bieden op 1,5 meter afstand van elkaar. De aanbeveling van de raad gaat naar de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad kiest uiteindelijk de nieuwe burgemeester, die daarna door koning Willem-Alexander wordt benoemd. Op 1 juli moet Van Zanen worden beëdigd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

Van Zanen is sinds 2014 burgemeester van Utrecht, de stad waar hij ook wethouder en gemeenteraadslid was. Hij volgde Aleid Wolfsen op die na zes jaar vertrok. In Utrecht kreeg Van Zanen onder meer te maken met de tramaanslag in maart 2019, waarbij Gökmen T. uit het niets schoot op reizigers in een tram op weg naar het Centraal Station. Vier mensen werden vermoord. Meerdere personen raakten (zwaar)gewond.

Toen Van Zanen in januari officieel herbenoemd werd voor een periode van zes jaar noemde Hans Oosters, Commissaris van de Koning, hem bij die gelegenheid 'een echte burgervader voor wie ontmoeten, dichtbij zijn en verbinden een wezenlijk onderdeel van zijn functie vormen'.

Jan van Zanen verlaat de stad Utrecht met een goed gevoel. 'U staat er goed voor, de stad staat er goed voor. Dit is een zelfbewuste gemeenteraad', zei de burgemeester donderdagavond tegenover de gemeenteraadsleden, kort nadat hij was voorgedragen als burgemeester van Den Haag. Van Zanen kreeg na zijn korte toespraak applaus.

'Ik ben zeer vereerd dat ik ben voorgedragen', zei Van Zanen verder. 'Ik verheug me erop, werken met alle Hagenaars. Maar het zal ook veel zijn, het werk dat ik daar te doen heb. Tegelijkertijd is er een andere kant. Ik vertrek uit de stad waar ik het langst heb gewoond en gewerkt. Ik vertrek uit de stad waar ik mij hartstochtelijk voor heb ingezet. Ik ben nu 58 jaar en ik ben 35 jaar lang in allerlei functies politiek actief geweest. Als raadslid, wethouder en burgemeester. 27 jaar lang heb ik alles gegeven voor de stad Utrecht. Ik ga ook in Den Haag mijn passie volgen, het dienen van de lokale publieke zaak.'


Eerder was Van Zanen onder meer burgemeester van Amstelveen en partijvoorzitter van de VVD. Van Zanen trad in 2003 aan als partijvoorzitter. Hoewel hij tot 2009 mandaat had, stopte hij in 2007. omdat hij 'tropenjaren' achter de rug had vanwege de perikelen binnen de partij. Onder zijn voorzitterschap leed de partij zowel bij de gemeenteraadsverkiezingen als de Tweede Kamerverkiezingen een forse nederlaag. De lijsttrekkersstrijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk zorgde destijds voor veel onrust bij de partij. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers