of 62812 LinkedIn

Inwoners steunen burgemeester Waalre

Burgemeester Jan Brenninkmeijer mag dan (vertrouwelijk) de wacht zijn aangezegd door de vier zittende wethouders van de gemeente Waalre, maar een brief van het verenigd verenigings- en bedrijfsleven uit de gemeente spreekt juist steun voor hem uit. Intussen is de Brabantse cdk Wim van den Donk zeer bezorgd over de bestuurscrisis in Waalre.

Burgemeester Jan Brenninkmeijer mag dan (vertrouwelijk) de wacht zijn aangezegd door de vier zittende wethouders van de gemeente Waalre, maar een brief van het verenigd verenigings- en bedrijfsleven uit de gemeente spreekt juist steun voor hem uit. Intussen is de Brabantse cdk Wim van den Donk zeer bezorgd over de bestuurscrisis in Waalre.

Hooglijk verbaasd
In de brief, die rechtstreeks is gericht aan Van den Donk, laten de ondertekenaars vanuit het Waalrese verenigings- en bedrijfsleven weten ‘opgeschrikt’ te zijn door de actie van de vier wethouders. Een actie die hen ook ‘hooglijk verbaast’. De briefschrijvers roemen de betrokkenheid van de ‘graag geziene’ burgemeester Brenninkmeijer bij het verenigingen, organisaties, bedrijfsleven en inwoners van Waalre in het algemeen. ‘Hetgeen zich nu kennelijk afspeelt binnen de gemeentelijke politiek weerspiegelt naar onze mening niet de mening van de inwoners van onze geliefde gemeente.’

'Inwoners niet vertegenwoordigd'
Van den Donk weet ook maar al te goed dat de Waalrese gemeenteraad geen schoolvoorbeeld is van een goed functionerende volksvertegenwoordiging, aldus de briefschrijvers. De burgemeester lijkt nu slachtoffer te worden van de situatie, terwijl de inwoners ‘in elk geval zeker niet vertegenwoordigd worden in dit politieke steekspel’. De ondertekenaars dragen Brenninkmeijer een ‘zeer warm hart’ toe en noemen hem benaderbaar, bereikbaar, betrokken en aanwezig. ‘Zijn kwaliteiten als bruggenbouwer en verbinder zijn voor onze organisaties en daarmee voor onze inwoners van zeer groot belang.’

Volgende termijn
Met de brief houden zij een ‘vurig pleidooi’ Brenninkmeijer te behouden voor een volgende termijn. Dat het pleidooi breed wordt gedragen zou moeten blijken uit de vele verenigingen die de brief hebben ondertekend en ‘die een breed draagvlak binnen onze gemeente vormen’. ‘De kerkdorpen Aalst en Waalre waren nog nooit zo eensgezind en verbonden als in dit verzoek aan u.’ Van den Donk heeft laten weten na zijn vakantie in gesprek te gaan met alle betrokkenen om te zien welke maatregelen nodig zijn.

Grote zorgen
Van den Donk maakt zich ‘grote zorgen’ over de bestuurscrisis en over de onderlinge verhoudingen in het Waalrese bestuur en in de politiek. ‘Op dit moment is er geen zorg over de bestuurbaarheid van Waalre’, liet hij via zijn woordvoerder aan het Eindhovens Dagblad weten. Begin juni sprak hij al met de voltallige raad vanwege onenigheid in de vertrouwenscommissie. ‘Het feit dat de commissaris met de hele raad sprak was uitzonderlijk en was noodzakelijk vanwege de onderlinge verhoudingen’, aldus dezelfde woordvoerder.

Zware kluif
Een spoedvergadering van de gemeenteraad lijkt er (om procedurele redenen) voorlopig nog niet in te zitten, ondanks die wens van de oppositie, waar Brenninkmeijer weinig tot geen steun meer lijkt te hebben. Waar coalitiepartijen zich hierover op de vlakte houden, willen de vier wethouders van de burgemeester af. Op zijn beurt heeft Brenninkmeijer weer de steun van vele inwoners. In het staartje van zijn commissariaat heeft bestuurskundige Wim van den Donk nog een zware kluif te behappen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.