Advertentie
carrière / Nieuws

'Inkomensbeleid geen taak van gemeenten'

Gemeenten mogen salarissen van zorgdirecteuren niet korten, want inkomensbeleid is een taak van het Rijk en niet van gemeenten, vindt de advocaat van Novadic-Kentron.

08 januari 2013

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron meent dat gemeenten niet mogen tornen aan subsidies enkel omdat twee directeuren meer verdienen dan de zogeheten Balkenende-norm. Inkomensbeleid is een taak van de rijksoverheid en een beperking van topinkomens mag niet via subsidie worden afgedwongen.

Korting op subsidie
Advocaat Klaas Meersma van Novadic-Kentron heeft dat dinsdag betoogd in een rechtszaak tegen de gemeente Eindhoven die een korting zal toepassen over de subsidie van afgelopen jaar vanwege de overschrijding van de salarisnorm van 193.000 euro.

Geen overgangsperiode
Novadic-Kentron zegt simpelweg niet te kunnen voldoen aan deze norm, omdat er geen overgangsperiode is en de twee directeuren rechten hebben. Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen.

Principekwestie
De twee directeuren Krijn in ’t Veld en Roel Hermanides van Novadic-Kentron verdienen ieder ruim meer dan 2 ton (respectievelijk 236.849 en 218.676 euro). Als hun salaris dit jaar nog niet onder de Balkenende-norm is, dreigt de gemeente 150 procent van het teveel verdiende in mindering te brengen op de subsidie. Meersma erkent dat het relatief om marginale bedragen gaat. ,,Maar het is een principekwestie.’’

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dre / bestuur
Stop met alle betalingen deze man is crimineel om zijn salaris zo op te krikken over de rug van andere.
annelies
Voorstel: ik krijg het verschil van inkomen tussen de Balkenende-norm en wat beide heren nu ontvangen als jaarsalaris. Zelfs met dat verschilletje zit je al ruim boven modaal! Kan je nagaan over welke kapitale graai-bedragen dit gaat .
Jan / bestuursadviseur
Dit is geen inkomensbeleid, maar subsidiebeleid!
Henk kemps
lijkt meer op diefstal van subsidie. Waarom 2 directeuren! Het zijn ambtenaren die bedrijfje spelen en via het instituut STICHTING& VERENIGINGEN hun eigen salaris vaststellen. Misschien is de beste oplossing alle subsidies stoppen, failliet laten gaan en evt. een doorstart. Een WW voor de directie en directeuren uitgaande van max dagvergoeding is een flinke besparing. Als zo alle 2000 ambtenaren boven minister, maal 2kEURO, worden behandeld is er direct 0,4 miljard bespaard.
Paul / projectleider
Met een subsidie wil je toch bepaalde doelen realiseren?

Dat je geld vooral op moet gaan aan het doel alla, maar de rest is echt bijzaak
Willem Kamps
Een prima actie van de gemeente Eindhoven. Zet die gasten maar het mes op de zelfzuchtige keel. Linksom of rechtsom, we moeten in dit land nivelleren (van de huidige regering valt weinig te verwachten, ook al hebben ze daar de mond van vol)
Jose / ambtenaar
Ik ben het met de advocaat eens; voor zoveer je het wil aanpakken, dan niet dreigen met het verminderen van de subsidies; inkomenspolitiek behoort tot het terrein van de rijksoverheid; ik ken het verleden niet, maar toen er in verleden subsidie werd aangrvraagd, dan kijk je toch naar doel enz. van zo'n instituut?! Eindhoven, is dat de stad van burgemeester Van Gijzel? Ik heb altijd PvdA gestemd en hij is van die partij; ik wil de PvdA niet verantwoordelijk stellen vor o.a. zijn daden, maar ik vind dat zich als een "populist" gedraagt (mijn interpretatie); ik ben erg allergisch voor dit "soort" mensen; om je geliefd te maken bij het "volk" worden bestuurders / directeuren die meer dan de B-norm verdienen zwart gemaakt; waarom eigenlijk? als er wordt onderhandeld over o.a. de hoogte van het salaris, dan heeft zo'n directeur gewoon goed onderhandeld !!! ik zet ook wel eens vraagtekens bij de hoogte van wat sommige mensen verdiene, maar als dat allemaal in overleg is gebeurd of de salarisschalen zijn in overlleg met OR et c vastgesteld, wat is dan het probleem? het is wat onders als blijkt dat er sprake is van nepotisme. Ik hoop van ganser harte dat de advocaat van de Novadic-Kentron de zaak wint; en als hij verleist, dan is die rechter een druiloor!!!!
Rik / journalist
Eindhoven heeft groot gelijk. Als die club zulke hoge salarissen kan betalen, dan krijgen ze te veel subsidie. Dat is zo klaar als een klontje. Dus kan Eindhoven de subsidie verminderen. Communicerende vaten noemen we dat.
H Joosten / Ja
Eindhoven heeft groot gelijk en toont leg om dit aan de orde te stellen. Er wordt (terecht) een moreel beroep gedaan op deze "bestuurders" om in deze tijden van bezuinigingen binnen het sociaal domein en nieuw moralisme eens goed na te denken over de inkomensverhouding. En Eindhoven bemoeit zich met de subsidiering en niet (direkt) met inkomenspolitiek in direkte zin. Het zou deze bestuurders sieren de korting op de subsidie te compenseren met een deel van hun inkomen. Dan vind je elkaar weer denk ik.
alexander / ambtenaar
Het is niet onredelijke dat de gemeente eisen gaat stellen aan instellingen die subsidie wensen. Het is uiteindelijk gemeentegeld. Buitensporige beloningen worden ook uit die subsidie betaald en verminderen de kwantiteit van de zorg. Daarmee wordt het gerechtvaardigd. Inkomenspolitiek is een containerbegrip, daarmee kan je alles neersabelen.
Sjoerd Visser
-Inkomensbeleid is een taak van de rijksoverheid en een beperking van topinkomens mag niet via subsidie worden afgedwongen.-

Het blijkt maar al te vaak dat de overheid niet uitgerust is om hun beleid daadwerkelijk te controleren en meteen maatregelen te treffen indien hun beleid gefrustreerd wordt. Zo worden lagere overheden telkens opgezadeld met de meerkosten die dat met zich meebrengt. Als de overheid niet in staat is hun beleid te controleren en te corrigeren waar nodig zullen lagere overheden proberen die meerkosten te drukken door zelf op te treden. Heel erg waakzaam en goed dat men zoiets doet !!!
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
De directeuren hebben inderdaad rechten in de arbeidsrelatie met de instelling waarvan ze directeur zijn. Die instelling wordt echter wel betaald door de overheid en de overheid wil geen topsalarissen. Waarom ziet de directeur niet vrijwillig af van het te hoge salaris? Dan wordt er een goed signaal afgegeven naar zowel de medewerkers van de instelling als naar de maatschappij.
True
Wie betaalt bepaalt.

Snoeien die subsidie en snel een beetje.
Advertentie