of 64120 LinkedIn

'Inkomensbeleid geen taak van gemeenten'

Gemeenten mogen salarissen van zorgdirecteuren niet korten, want inkomensbeleid is een taak van het Rijk en niet van gemeenten, vindt de advocaat van Novadic-Kentron.
13 reacties

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron meent dat gemeenten niet mogen tornen aan subsidies enkel omdat twee directeuren meer verdienen dan de zogeheten Balkenende-norm. Inkomensbeleid is een taak van de rijksoverheid en een beperking van topinkomens mag niet via subsidie worden afgedwongen.

Korting op subsidie
Advocaat Klaas Meersma van Novadic-Kentron heeft dat dinsdag betoogd in een rechtszaak tegen de gemeente Eindhoven die een korting zal toepassen over de subsidie van afgelopen jaar vanwege de overschrijding van de salarisnorm van 193.000 euro.

Geen overgangsperiode
Novadic-Kentron zegt simpelweg niet te kunnen voldoen aan deze norm, omdat er geen overgangsperiode is en de twee directeuren rechten hebben. Voor zover bekend is het de eerste rechtszaak over maatregelen die lagere overheden willen nemen tegen hoge salarissen bij gesubsidieerde instellingen.

 

Principekwestie
De twee directeuren Krijn in ’t Veld en Roel Hermanides van Novadic-Kentron verdienen ieder ruim meer dan 2 ton (respectievelijk 236.849 en 218.676 euro). Als hun salaris dit jaar nog niet onder de Balkenende-norm is, dreigt de gemeente 150 procent van het teveel verdiende in mindering te brengen op de subsidie. Meersma erkent dat het relatief om marginale bedragen gaat. ,,Maar het is een principekwestie.’’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Met een subsidie wil je toch bepaalde doelen realiseren?
Dat je geld vooral op moet gaan aan het doel alla, maar de rest is echt bijzaak
Door henkes (organisatie procesmanager) op
lijkt meer op diefstal van subsidie. Waarom 2 directeuren! Het zijn ambtenaren die bedrijfje spelen en via het instituut STICHTING& VERENIGINGEN hun eigen salaris vaststellen. Misschien is de beste oplossing alle subsidies stoppen, failliet laten gaan en evt. een doorstart. Een WW voor de directie en directeuren uitgaande van max dagvergoeding is een flinke besparing. Als zo alle 2000 ambtenaren boven minister, maal 2kEURO, worden behandeld is er direct 0,4 miljard bespaard.
Door Jan (bestuursadviseur) op
Dit is geen inkomensbeleid, maar subsidiebeleid!
Door Anneke op
Voorstel: ik krijg het verschil van inkomen tussen de Balkenende-norm en wat beide heren nu ontvangen als jaarsalaris. Zelfs met dat verschilletje zit je al ruim boven modaal! Kan je nagaan over welke kapitale graai-bedragen dit gaat .
Door willem tel (ehbo) op
Stop met alle betalingen deze man is crimineel om zijn salaris zo op te krikken over de rug van andere.
Door Plafond op
Wie betaalt bepaalt.
Snoeien die subsidie en snel een beetje.
Door Fred IJspeerd (FNV Lokaal Gouda) op
De directeuren hebben inderdaad rechten in de arbeidsrelatie met de instelling waarvan ze directeur zijn. Die instelling wordt echter wel betaald door de overheid en de overheid wil geen topsalarissen. Waarom ziet de directeur niet vrijwillig af van het te hoge salaris? Dan wordt er een goed signaal afgegeven naar zowel de medewerkers van de instelling als naar de maatschappij.
Door Sjoerd Visser op
-Inkomensbeleid is een taak van de rijksoverheid en een beperking van topinkomens mag niet via subsidie worden afgedwongen.-
Het blijkt maar al te vaak dat de overheid niet uitgerust is om hun beleid daadwerkelijk te controleren en meteen maatregelen te treffen indien hun beleid gefrustreerd wordt. Zo worden lagere overheden telkens opgezadeld met de meerkosten die dat met zich meebrengt. Als de overheid niet in staat is hun beleid te controleren en te corrigeren waar nodig zullen lagere overheden proberen die meerkosten te drukken door zelf op te treden. Heel erg waakzaam en goed dat men zoiets doet !!!
Door Alex (oud ambtenaar) op
Het is niet onredelijke dat de gemeente eisen gaat stellen aan instellingen die subsidie wensen. Het is uiteindelijk gemeentegeld. Buitensporige beloningen worden ook uit die subsidie betaald en verminderen de kwantiteit van de zorg. Daarmee wordt het gerechtvaardigd. Inkomenspolitiek is een containerbegrip, daarmee kan je alles neersabelen.
Door Hendrik ( Ja ) op
Eindhoven heeft groot gelijk en toont leg om dit aan de orde te stellen. Er wordt (terecht) een moreel beroep gedaan op deze "bestuurders" om in deze tijden van bezuinigingen binnen het sociaal domein en nieuw moralisme eens goed na te denken over de inkomensverhouding. En Eindhoven bemoeit zich met de subsidiering en niet (direkt) met inkomenspolitiek in direkte zin. Het zou deze bestuurders sieren de korting op de subsidie te compenseren met een deel van hun inkomen. Dan vind je elkaar weer denk ik.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers