of 64231 LinkedIn

Inkomen bestuurder vanaf 2015 omlaag

De nieuwe inkomensregels gaan niet alleen gelden voor de hoogste bestuurders, maar voor alle medewerkers in de publieke en semipublieke sector.
7 reacties

De inkomens van bestuurders die met belastinggeld worden betaald, zullen vanaf 2015 al omlaag gaan. De bestuurders mogen dan hooguit zoveel verdienen als een minister, in plaats van de nu geldende 130 procent van een ministerssalaris. Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken woensdag aan de Tweede Kamer.

Inkomensregels
De minister verwacht dit najaar over het nieuwe wetsvoorstel te kunnen overleggen met werkgevers, gemeenten en provincies. Daarna gaat het stuk naar de Tweede Kamer. In 2017 moet een andere wet klaar zijn, waardoor de nieuwe inkomensregels niet alleen gaan gelden voor de hoogste bestuurders, maar voor alle medewerkers in de publieke en semipublieke sector.

Maximering
Door de regelgeving in twee delen te splitsen, hoopt Plasterk de maximering versneld te kunnen invoeren. In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA al afspraken gemaakt over het aftoppen van de hoogste inkomens. Daarmee moet ook 10 miljoen euro per jaar worden bespaard.

Salaris afstaan
De nieuwe regels gaan gelden voor mensen die vanaf 2015 afspraken maken over hun salaris. De overeenkomsten die voor die tijd zijn gesloten, blijven gewoon gelden. Wel proberen bewindslieden die bestuurders te overtuigen uit eigen beweging een deel van hun salaris af te staan. Overigens laat de nieuwe wet ruimte voor uitzonderingen, schrijft Plasterk.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Mooi en daarna kunnen de ministersalarissen om hoog.
Wordt overigens wel tijd.

If you pay peanuts you will get...
Door D. van Arum (adviseur) op
Jammer voor Plasterk, maar ook hier komt niet van terecht, het mislukte voorbeeld is wel Wim Kok, totale zakken vullerij. Wel jammer dat de PvdA daar nimmer afstand van heeft genomen.............
Door Ria Huisman (Directeur) op
Ben het helemaal met Schenk eens, gij gleuft dat nou niet dus.
Waar is Plasterk mee bezig wetje op wetje, ziet door de bomen het bos miet meer?
Met bakken gaat het geld eruit door het verstandige kabinet waar het lijkt of de ervaring ver te zoeken is.
Door Willem op
Die Balkenendenorm is zo'n beetje het gemiddelde salaris van een bankzitter in de Eredivisie. Dat zijn die clubs die dan vaak door gemeenten overeind gehouden moeten worden door wazige constructies die net geen staatssteun mogen heten. Niemand die bij die belachelijke salarissen vraagtekens stelt
Door H. Wiersma (gepens.) op
En .... wanneer wordt het salarissysteem van de private sector eindelijk eens aangepakt met wetgeving? Van de toegezegde zelfregulering komt in de praktijk namelijk weinig of niets terecht.
Door Schenk op
De zoveelste minister die de graaisalarisssen nu echt gaat aanpakken (En gij geleuft dat...). Plasterk's grote voorbeeld, leermeester en partijgenoot Wim Kok nam zich dat meer dan 15 jaar geleden al voor. Totdat hijzelf de verleiding niet kon weerstaan en een exhibionistische zelfverrijker werd.

Daar droomt Ronald vast ook van.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Mijn netto salaris gaat vanaf 2008 al jaarlijks omlaag...

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers