of 61869 LinkedIn

Iedereen er wat bij, behalve de ambtenaren

Jan Hut van vakcentrale CMHF
Jan Hut van vakcentrale CMHF

‘Mooi dat de premier en de minister van Financiën de werkgevers oproepen om de lonen te verhogen. En nu moeten ze daar zelf ook naar handelen’. Dat is de reactie van zowel het CNV als vakbond CMHF op de miljoenennota als het gaat om de plannen voor werknemers uit de publieke sector. Hierin valt op dat er telkens gesproken wordt over economische voorspoed, maar ambtenaren merken daar voorlopig weinig van, vinden de vakbondsbestuurders Patrick Fey (CNV) en Jan Hut (CMHF).

Achterlopen op markt

‘Ambtenaren hebben een fikse periode van nullijnen achter de rug’, benadrukt Jan Hut van de Centrale van middelbare en hogere functionarissen bij de overheid (CMHF). ‘Die zijn nog lang niet ingelopen. Als je kijkt naar de loonontwikkelingen dan lopen we achter op de markt’. Dat vindt ook Patrick Fey: ‘Geen woorden maar daden, ook voor ambtenaren zou ik zeggen. Als je als kabinet de werkgevers oproept om de lonen te verhogen moet je dat zelf ook doen, anders ben je volstrekt ongeloofwaardig’.

 
Loonbod 1 procent

Hij verwijst daarmee impliciet naar de cao-onderhandelingen van het Rijk en Defensie. Die besprekingen liggen al een tijd stil, nadat de werkgevers een loonbod deden van 1 procent. ‘We willen op zijn minst koopkrachtverbetering, en met dit bod zit dat er niet eens in’, aldus een teleurgestelde Fey. ‘Maar met deze nieuwe informatie, het streven naar koopkrachtherstel zitten we klaar voor nieuwe gesprekken’.

 

'Dienstverlenender'
In de begroting van Binnenlandse Zaken was dus niets te lezen over mogelijke loonsverhoging voor ambtenaren. Wel over meer aandacht voor het ambtelijk vakmanschap en het streven naar meer doorstroming van overheidspersoneel en dat ze flexibeler worden ingezet. De minister hoopt dat de overheid mede hierdoor efficiënter wordt en ‘dienstverlenender’ kan werken.


Regeerakkoord
De miljoenennota van het demissionair kabinet was beleidsarm. Definitieve plannen zullen pas duidelijk worden in het toekomstige regeerakkoord. Jan Hut (CMHF) verheugt zich daar niet op. ‘Ik ben bang dat we daar niet blij van gaan worden. Er zal wel weer gehamerd worden op efficiency en mobiliteit, maar dat moet ergens vandaan komen. Ondertussen wordt de werkdruk steeds hoger’, zegt hij. ‘Ambtenaren moeten meer werk doen met minder mensen, en daar staat niets tegenover. Het komt er eigenlijk gewoon op neer dat er voor werkend Nederland heel wat in het vat lijkt te zitten. Behalve voor de hoger opgeleide ambtenaar’.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Realist op
De salariëring bij de overheid is riant, dat terwijl de echte arbeid allang is geprivatiseerd, uitbesteed of whatever. Blijft over linksdraaiende franje en gebakken lucht.
Door Gerben op
Zolang de ambtenarencao's nog zijn gesplitst kan er onvoldoende druk worden gezet op de werkgever(s).
Snap nog steeds niet dat de landelijke politiek hier geen verandering in brengt. Hoeveel uren worden er in alle lagen niet verspild met de CAO onderhandelingen, die overigens steevast op een teleurstelling uitdraaien qua afgesproken doelen en/of het gewenste resultaat.
Door René (beleidsadviseur) op
Van het toekomstige rechts-christelijke neo-liberale kabinet hebben ambtenaren helemaal niets te verwachten.
D66 en CDA zijn tegen ambtenaren, hebben immers de ambtenarenstatus afgeschaft.
De VVD houdt de ambtenaren arm (zijn toch maar linkse rooie rakkers).
CU vindt dat er teveel ambtenaren zijn.

Van de ambtenaar wordt verwacht dat hij/zij doelmatig, efficiënt, naar buiten gericht werkt.

En de vier ego's van het toekomstige kabinet presteren het om te komen tot de langste, meest schimmige, naar binnen gerichte (eigen partij eerst!) kabinetsformatie die Nederland ooit heeft gehad.
Door Criticus op
Toch mooi, blijkbaar hebben de vakbonden nog het vertrouwen op een "betrouwbare overheid".
De praktijk laat al jaren wat anders zien. Maar goed, laten we eens kijken wat het Rijk als werkgever doet, misschien verrassen ze hun werknemers eens.