of 64120 LinkedIn

Hoogste scholingsbudget voor gemeenteambtenaren

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Gemeenteambtenaren krijgen volgens hun cao het hoogste vrijwillige scholingsbudget. Laudius, een platform voor thuisstudies, vergeleek de twintig cao’s waar de meeste werknemers onder vallen. Dertien bevatten afspraken over het scholingsbudget en voor werknemers van gemeenten is dat 3910 euro per jaar. De nummer twee is de ziekenhuis-cao met 615 euro.

Retail

Het scholingsbudget voor gemeenteambtenaren is 26 keer zo hoog als voor medewerkers van non-food retail, die 150 euro per jaar krijgen. Om de bedragen te vergelijken, berekende Laudius het budget aan de hand van het minimumloon en een fulltime aanstelling. Er zijn 145 duizend mensen aangesloten bij de gemeente-cao, waarmee gemeenteambtenaren zich in de middenmoot van de lijst bevinden. De meeste mensen, 354.100, zijn aangesloten bij de cao van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg.

 

Oudere werknemers

Binnen cao’s hoeft het scholingsbudget niet voor elke werknemer gelijk te zijn. ‘In verschillende cao’s staat bijvoorbeeld dat oudere werknemers vaker recht hebben op meer budgeturen die zij in kunnen zetten voor hun ontwikkeling’, schrijft Laudius. ‘In de Retail Non-Food cao hebben werknemers pas recht op een individueel ontwikkelbudget als zij er minstens één jaar in dienst zijn en tevens zestien uur per week werken.’

 

Extra professionalisering

De hoogte van het scholingsbudget kan per jaar flink verschillen. ‘In het Primair Onderwijs is er onlangs voor de jaren 2020 en 2021 honderd euro extra aan budget vrijgemaakt vanuit de overheid voor extra professionalisering van het personeel, zodat voor deze jaren het scholingsbudget op €600,- komt.’ Het is volgens Laudius opvallend dat in de cao voor Bouw en Infra onderscheid wordt gemaakt tussen fysieke banen (596 euro voor bouwplaatsmedewerkers) en administratieve functies (264 medewerkers).

 

Onderzoek

Laudius gebruikte voor het onderzoek deze overheidsdataset met gegevens over 2019. 'In de cao voor gemeenten zijn minimumbedragen vastgesteld voor het individueel keuze budget, waarmee is gerekend in plaats van het minimumloon.'

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus op
Wie de moeite neemt het "onderzoek" te bekijken, zal zien dat het bedrag van 3910 het volledige minimale IKB budget is. Oftewel voor het grootste deel het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Omdat het IKB flexibel inzetbaar is, wordt het in dit "onderzoek" maar volledig als scholingsbudget gezien. Het " onderzoek" vergelijkt dus appels met peren.
De toon is echter gezet: ambtenaren hebben het dik voor elkaar.
Wat bijzonder slecht overigens dat Binnenlands Bestuur dit fakenews zonder enige check domweg overneemt en nog zonder bronnen ook.
Door F. Schurer (kaderlid CNV Overheid) op
Tot zover de theorie. De praktijk ziet er voor veel gemeenteambtenaren anders uit.
Door de vries (ambtenaar) op
Misschien is het informatiever om na te gaan hoeveel budget daadwerkelijk besteed wordt aan scholing en hoe de inzet van de middelen is geregeld. Er wordt gesuggereerd dat ambtenaren 'iets' krijgen; dat is onjuist. Er worden vaak allerlei centraal vastgestelde opleidingsprogramma's uit bekostigd met daarin soms tamelijk onzinnige cursussen waar de P&O-goeroes veel heil in zien (NLP, mindfullnes en meer van soort hocuspocus).

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers