of 59185 LinkedIn

Hoog scorende overheden bij Beste Werkgevers

Er zitten veel overheidsorganisaties onder de genomineerde beste werkgevers voor de Beste Werkgevers Award van Effectory en Intermediair.

Enkele tientallen overheidsorganisaties scoren hoog in het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en Intermediair. De top 3 bestaat, in willekeurige volgorde, uit het COA, de gemeente Schijndel en het Samenwerkingsverband Noord Nederland. Niet bij de beste drie, maar ook hele goede werkgevers volgens het onderzoek zijn onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken, de provincie Fryslân, gemeente Aa en Hunze en Maastricht (volledige lijst onderaan). Opvallend is wel dat de overheid in het algemeen slechter scoort dan de gemiddelde werkgever.

Persoonlijke ontwikkeling 
De factoren die ambtenaren tegenwoordig belangrijk vinden in hun werk veranderen gestaag. Was vroeger baanzekerheid en salaris belangrijk, tegenwoordig gaat het om andere zaken zoals maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke ontwikkeling. Eerder onderzoek van TNS Nipo wees bijvoorbeeld uit dat 83 procent van de ambtenaren het (zeer) belangrijk vindt om zichzelf te kunnen ontwikkelen in hun werk. ‘Flexibiliteit in het uitvoeren van werkzaamheden’, ‘het krijgen van voldoende ruimte tot het nemen van eigen initiatief’ en ‘de aanwezigheid van voldoende uitdagingen’ worden genoemd als de belangrijkste aspecten die bijdragen aan persoonlijke ontplooiing.


Overheid onderaan

De onderzoekers van Beste Werkgever baseerden zich dan ook op onder meer hoeveel ruimte en kansen de medewerker krijgt om optimaal te presteren. Maar ook de mate van trots op de organisatie, tevredenheid en in hoeverre de medewerkers achter de doelen van de organisatie staan werden tegen het licht gehouden. Voor het onderzoek worden er jaarlijks meer dan 200 duizend medewerkers ondervraagd en zo’n 300 werkgevers beoordeeld. De branches financiële dienstverlening, groot- en detailhandel, industrie en transport werden door de werknemers met een 7,3 het beste beoordeeld. De branche openbaar bestuur en veiligheid in het algemeen bungelt echter onderaan de lijst met een 6,7.

Waterschappen geliefd
Maar bij de overheidswerkgevers zijn er dus 48 organisaties die wél bovengemiddeld presteren. Onder de goed scorende overheden zitten opvallend veel waterschappen. Het werkplezier scoort daar gemiddeld een 7,4. Dat is hoger dan het gemiddelde binnen de sector openbaar bestuur en veiligheid – een 7,0. In 2015 werd Stichting Buurtzorg uitgeroepen tot Beste Werkgever van Nederland. Net als in 2014 behaalden zij de hoogste score in de categorie ‘meer dan 1000 medewerkers’. Zorginstelling Sint Jozefoord sleepte de eerste prijs in de wacht in de categorie ‘minder dan 1000 medewerkers’. Tijdens het Beste Werkgevers Event op 4 oktober maken Effectory en Intermediair de winnaar van 2016 bekend.

 

De volgende organisaties scoren boven het branchegemiddelde (in alfabetische volgorde):

De top 3 is dikgedrukt.

 

Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

Gemeente Maastricht

Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap

de provincie Fryslân

Gemeente Moerdijk

Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden

Gemeente Nieuwegein

Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Gemeente Aa en Hunze

Gemeente Nissewaard

Omgevingsdienst Rivierenland

Gemeente Almere

Gemeente Roermond

Provincie Flevoland

Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente Schijndel

RDW

Gemeente Capelle aan den IJssel

Gemeente Súdwest-Fryslân

Regionale Belasting Groep

Gemeente Dordrecht

Gemeente Veldhoven

Samenwerkingsverband Noord Nederland

Gemeente Epe

Gemeente Werkendam

Staatsbosbeheer

Gemeente Harderwijk

Gemeente Zeist

Waterschap Aa en Maas

Gemeente Hellendoorn

Gemeente Zuidhorn

Waterschap Brabantse Delta

Gemeente Heusden

HH van Schieland en de Krimpenerwaard

Waterschap De Dommel

Gemeente Hollands Kroon

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Waterschap Rivierenland

Gemeente Leiderdorp

Hoogheemraadschap van Delfland

Waterschap Scheldestromen

Gemeente Lelystad

Hoogheemraadschap van Rijnland

Waterschap Vechtstromen

Gemeente Leusden

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Waterschap Zuiderzeeland

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Wat is het echte criterium ? Bij het COA werken ook flink wat maatschappelijke autisten en betweters.. Ze geven zonder overleg gemeentes onmogelijke opdrachten en dan ineens blijken er nauwelijks meer asielzoekers binnen te komen.. en kunnen de tijdelijke medewerkers weer vertrekken. Ik heb mogen vaststellen dat ze soms ook erg hautain bepalen wat goed is voor de asielzoeker... Wie echt opvang nodig heeft, is welkom, maar helaas geldt dat voor 90 procent niet ! Als het COA wat intelligenter personeel in dienst had gehad, dan had een deel van de onrust in het land voorkomen kunnen worden