of 63966 LinkedIn

Hogere salaris voor ambtenaar voorkomt corruptie

Hoe meer een ambtenaar verdient, hoe kleiner de kans is op corruptie. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Roel van Veldhuizen, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

Geef ambtenaren een hoger salaris en ze blijken minder geneigd tot corruptie. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeker Roel van Veldhuizen. Hij voerde een zogenoemd laboratorium-experiment uit waaruit blijkt dat laagverdieners een gemakkelijke prooi voor omkopers zijn.

Geen echte ambtenaren
Toegegeven, er zijn geen echte ambtenaren voor het onderzoek gebruikt, en het is ook nog maar de vraag of de hypothese alleen voor ambtenaren geldt. ‘Voor het onderzoek hebben studenten zich verplaatst in ambtenaren en vanuit die positie vragen beantwoord. Echte ambtenaren hiervoor interviewen heeft geen zin, die zullen toch nooit zeggen dat ze steekpenningen aannemen,‘ zegt Van Veldhuizen, onderzoeker bij het 
WZB (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung) en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

 

60 procent meer salaris
Ook zijn de omstandigheden van de zogenaamde ambtenaren niet helemaal realistisch. De neiging tot corruptie was namelijk het kleinst wanneer de ondervraagden wel heel veel verdienden. ‘Er werd gevraagd in hoeverre ze tot corruptie bereid waren wanneer ze zo’n 60 procent meer salaris verdienden, legt de onderzoeker uit. ‘Dat kan natuurlijk helemaal niet in het echt, dat zou de overheid miljarden kosten.’


Meer salaris dan omkoper
Opvallend was dat het salaris van de ‘omkopers’ belangrijk was in de beslissingen van de ambtenaren. Zodra de tegenpartij meer verdiende dan de ambtenaar was de ambtenaar makkelijker te verleiden tot corruptie. Verdiende de omkoper minder, dan hoefde de ambtenaar zichzelf niet zo nodig te verrijken.

Abstracte situatie
Roel van Veldhuizen geeft toe dat behalve salaris ook andere factoren een belangrijke rol zouden kunnen spelen. ‘Het blijft een abstracte situatie, maar het is wel interessant te ontdekken dat het effect er is. Overigens kan het net zo goed dat deze uitkomst ook voor werknemers uit het bedrijfsleven geldt, maar dat heb ik niet onderzocht.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Karel op
?? laag betaalden eerder corrupt? wat verklaart dan de inhaligheid van de hogere inkomens? die zorgen op kosten van de belastingbestaler immers goed voor zichzelf?
Door Marco (Ambrenaar) op
Wat een belachelijk onderzoek zeg. Ambtenaren moeten en mogen gewoon een salaris verdienen die past bij de functie. Corruptie zegt iets over de slechtheid van de mens en niet over het beroep ambtenaar. Dit stuk geeft het gevoel dat ambtenaren graag corrupt zijn. Ik ervaar het niet in de praktijk.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Gezien alle berichten in dit digitale magazine, lijkt mij een onderzoek onder Burgemeesters en Wethouders en het hoger (ook duurbetaalde) echalon, een stuk meer opleveren dan onder ambtenaren. Daar zitten immers de beslissers.
Door Ruud op
Dus als de leiding corrupt is komt dat eigenlijk omdat de ondergeschikte ambtenaren corrupt zijn. Het omgekeerde van goed voorbeeld doet volgen. JaJa....
Door Leon op
We kunnen toch proberen of het echt werkt?
Door Tinus op
Zie je wel: Lance heeft ook te weinig verdiend!
Door Plafond op
"er zijn geen echte ambtenaren voor het onderzoek gebruikt, en het is ook nog maar de vraag of de hypothese alleen voor ambtenaren geldt"

Deze wonderlijke redenering zegt meer over het onderzoek dan over ambtenaren.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Toch heel opvallend dat in mijn directe omgeving het niet de ambtenaren zijn die ten prooi vallen aan omkoping.

Het zijn met name de hogere, extern ingehuurde 'medewerkers', die ik dubieuze conclusies zag en zie trekken, afspraken zie maken over miljoenen, ondanks degelijke ambtelijke (leest inhoudelijke) tegenadviezen. Echt de ambtenaar wordt niet gedekt door de uiterst 'integere' politiek.

Misschien is dat eens een onderzoekje waard?
Door Joschke op
Is dit een variant op de Diederik Stapelonderzoeken? Hoe komt het dat dan de leidinggevenden van geprivatiseerde bedrijven en door de staat betaalde bedrijven zo corrupt als de pest zijn zoals bij veel woningbouwverenigingen, de NS en dergelijke. Want de te hoge salarissen die niet in relatie staan met de geleverde prestaties en de bonussen moedigen corrupt gedrag aan.
Door H. Werkendam (ambtenaar) op
Het doen van een dergelijk onderzoek is al corruptie want tijd besteden en beloning ontvangen voor een dergelijk flutonderzoek is puur stelen van de gemeenschap

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers