Advertentie
carrière / Nieuws

Hogere salaris voor ambtenaar voorkomt corruptie

Hoe meer een ambtenaar verdient, hoe kleiner de kans is op corruptie. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Roel van Veldhuizen, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

22 januari 2013

Geef ambtenaren een hoger salaris en ze blijken minder geneigd tot corruptie. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeker Roel van Veldhuizen. Hij voerde een zogenoemd laboratorium-experiment uit waaruit blijkt dat laagverdieners een gemakkelijke prooi voor omkopers zijn.

Geen echte ambtenaren
Toegegeven, er zijn geen echte ambtenaren voor het onderzoek gebruikt, en het is ook nog maar de vraag of de hypothese alleen voor ambtenaren geldt. ‘Voor het onderzoek hebben studenten zich verplaatst in ambtenaren en vanuit die positie vragen beantwoord. Echte ambtenaren hiervoor interviewen heeft geen zin, die zullen toch nooit zeggen dat ze steekpenningen aannemen,‘ zegt Van Veldhuizen, onderzoeker bij het WZB (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung) en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.

60 procent meer salaris
Ook zijn de omstandigheden van de zogenaamde ambtenaren niet helemaal realistisch. De neiging tot corruptie was namelijk het kleinst wanneer de ondervraagden wel heel veel verdienden. ‘Er werd gevraagd in hoeverre ze tot corruptie bereid waren wanneer ze zo’n 60 procent meer salaris verdienden, legt de onderzoeker uit. ‘Dat kan natuurlijk helemaal niet in het echt, dat zou de overheid miljarden kosten.’


Meer salaris dan omkoper
Opvallend was dat het salaris van de ‘omkopers’ belangrijk was in de beslissingen van de ambtenaren. Zodra de tegenpartij meer verdiende dan de ambtenaar was de ambtenaar makkelijker te verleiden tot corruptie. Verdiende de omkoper minder, dan hoefde de ambtenaar zichzelf niet zo nodig te verrijken.

Abstracte situatie
Roel van Veldhuizen geeft toe dat behalve salaris ook andere factoren een belangrijke rol zouden kunnen spelen. ‘Het blijft een abstracte situatie, maar het is wel interessant te ontdekken dat het effect er is. Overigens kan het net zo goed dat deze uitkomst ook voor werknemers uit het bedrijfsleven geldt, maar dat heb ik niet onderzocht.’

Reacties: 25

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud
Dus als de leiding corrupt is komt dat eigenlijk omdat de ondergeschikte ambtenaren corrupt zijn. Het omgekeerde van goed voorbeeld doet volgen. JaJa....
Criticus - NL
Gezien alle berichten in dit digitale magazine, lijkt mij een onderzoek onder Burgemeesters en Wethouders en het hoger (ook duurbetaalde) echalon, een stuk meer opleveren dan onder ambtenaren. Daar zitten immers de beslissers.
Marco / Ambrenaar
Wat een belachelijk onderzoek zeg. Ambtenaren moeten en mogen gewoon een salaris verdienen die past bij de functie. Corruptie zegt iets over de slechtheid van de mens en niet over het beroep ambtenaar. Dit stuk geeft het gevoel dat ambtenaren graag corrupt zijn. Ik ervaar het niet in de praktijk.
Karel / senior beleidsmedewerker
?? laag betaalden eerder corrupt? wat verklaart dan de inhaligheid van de hogere inkomens? die zorgen op kosten van de belastingbestaler immers goed voor zichzelf?
Martin
????

Zie bankensector.
M.meertens / Gemeenteraadslid
Geef uitkeringsgerechtigden dan een dubbele uitkering....zou dat uitmaken voor fraude?

En als Jos van Reij.....en Co Verdaas.......enz.







Dieuwe / adviseur
eindelijk iemand die het begrijpt. "Asaf zegt: geeft mij het goede, mijn bescheiden deels; voldoende om niet te hoeven stelen en bescheiden omdat ik niet hoogmoedig worde en mijn Schepper (werkgever) verloochene". Duidelijk mag zijn dat ik ook wel wat in een ethisch reveil zie.
Betrokken Burgee
Werkt Prof. Stapel obswe een pseodoniem tegenwoordig?
Patrick
Kansloos onderzoek en een minstens zo kansloos artikel. Uitspraken die gemakkelijk door campingmedia als SBS6 en de Telegraaf kunnen worden overgenomen. Zorgt weer voor een mooie beeldvorming bij een groot aantal mensen.



Betrokken Burgee
Werkt Professor Stapel onder een andere naam tegenwoordig?
Hugo / Ambtenaar
Dus als je de schijn wekt eventueel te overwegen om steekpenningen aan te zullen nemen, wordt je bij de gedachte al vorstelijk beloond.

Waar is de eerlijkheid en passie voor het vak?

Maffia-praktijken is een term, die bij mij opkomt. Maar ik spreek dit niet uit, want dan volgen er represailles.

Werkt een openbaar dienstdoener beter als hij meer wordt beloond, om het kwaad in zijn karakter te sussen?

Of moet juist het kaf van het koren worden gescheiden en er hoge straffen komen voor onrechtmatig bestuur?

De graaicultuur wordt bij voorbaat al gesteund en beloond.
m. van wezel / radacteur
Mensen in hogere functies die veel en veel meer verdienen zijn net zo gevoelig voor corruptie. De mens is nu eenmaal een enorm hebzuchtig dier. Hoe meer het heeft, hoe meer het wil hebben. Dat is voor zeer goed verdienende ambtenaren zeker niet anders.
Gertjan Wilms / beleidsambtenaar
Deze uitkomsten zijn, ook zonder dit onderzoek, al veel langer bekend. Kijk naar ervaringen met te weinig betaalde ambtaneren uit de zgn. onderontwikkelde landen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit lijkt me een volkomen flutonderzoek. Het lijkt me makkelijk gezegd dat je minder geneigd bent tot corruptie als je meer verdient maar bijna wekelijks lezen we in dit blad gevallen van corruptie of fraude van mensen met een salaris waar de gemiddelde Nederlander zijn vingers bij zou aflikken. Het motief van de dader zou ook gewoon hebzucht kunnen zijn.
aad overgaag
Jammer dat hier onderzoeksgeld aan vermorst wordt.

Hoe hoog moet dan dat salaris wel niet zijn?

Corruptie komt vooral voor in de klasse veelversieners met salrissen op het niveau van de balkenende norm en daarboven.

Wel of niet corruptie heeft alles te maken met gedrag en houding van mensen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Dit lijkt me inderdaad een flutonderzoek.

Punt 1 is dat overheidssalrissen natuurlijk wel in zekere zin marktconform moeten zijn. Kwaliteit moet gehoneerd worden.

Punt 2 is dat het vaak ontbreekt aan beroepstrots en erkenning van de ambtelijke functie. Iemand die echt trots is op zijn baan, zal veel snel in der verleiding komen.
Gerrit Janssen / juridisch adviseur


Een nieuwe Stapel is opgestaan.

De opzet van zo'n onderzoek tart alle beginselen van het bedrijven van wetenschap.

Empirisch onderzoek aan de hand van opsporingsresultaten zal de onzin van de "stelling": aantonen.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
nog nooit iets van gemerkt.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Met diezelfde academische nauwkeurigheid onderzoek ik op dit moment de zakking van rijwielpaden onder invloed van het tandemverkeer. Het lijkt erop dat er achter dubbellucht(= twee achterwielen) nodig is, misschien rupsbanden in de veengebieden. Maar geen nood, dat laatste vereist een vervolg onderzoek. O ja, één van mijn conclusies is: een dubbeltje was vroeger tien centen. Helaas geef ik hier geen stuiver (=5 centen ) voor....
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Het doen van een dergelijk onderzoek is al corruptie want tijd besteden en beloning ontvangen voor een dergelijk flutonderzoek is puur stelen van de gemeenschap
O. ten Hove
Is dit een variant op de Diederik Stapelonderzoeken? Hoe komt het dat dan de leidinggevenden van geprivatiseerde bedrijven en door de staat betaalde bedrijven zo corrupt als de pest zijn zoals bij veel woningbouwverenigingen, de NS en dergelijke. Want de te hoge salarissen die niet in relatie staan met de geleverde prestaties en de bonussen moedigen corrupt gedrag aan.
Criticus / Ambtenaar
Toch heel opvallend dat in mijn directe omgeving het niet de ambtenaren zijn die ten prooi vallen aan omkoping.



Het zijn met name de hogere, extern ingehuurde 'medewerkers', die ik dubieuze conclusies zag en zie trekken, afspraken zie maken over miljoenen, ondanks degelijke ambtelijke (leest inhoudelijke) tegenadviezen. Echt de ambtenaar wordt niet gedekt door de uiterst 'integere' politiek.



Misschien is dat eens een onderzoekje waard?
True
"er zijn geen echte ambtenaren voor het onderzoek gebruikt, en het is ook nog maar de vraag of de hypothese alleen voor ambtenaren geldt"



Deze wonderlijke redenering zegt meer over het onderzoek dan over ambtenaren.
Martin
Zie je wel: Lance heeft ook te weinig verdiend!
Leo / beleidsmedewerker
We kunnen toch proberen of het echt werkt?
Advertentie