Advertentie
carrière / Nieuws

Hoge prijs voor 'ouwelullendagen'

De vakbonden verdedigen de seniorendagen, oftewel ouwelullendagen, te vuur en te zwaard. Maar binnen de overheid liggen de regelingen zwaar onder vuur. Bij de Belastingdienst zouden 800 ambtenaren een jaar moeten werken om de vrije dagen op te vangen.

21 april 2015

Erg subtiel was het niet. De sneer die de directeur-generaal van de Belastingdienst uitdeelde aan alle vijftigers die werkzaam zijn bij zijn dienst. Door de vele opgenomen seniorendagen komt de belastingdienst amper nog aan werken toe, zo was ongeveer de strekking van zijn (interne) blog. Maar liefst 800 ambtenaren moeten een jaar werken om die ‘ouwelullendagen’ op te vangen. Een hoge prijs, helemaal als je bedenkt dat 46 procent van alle overheidswerknemers de vijftig zijn gepasseerd.

Nog minder werken

En dan is er ook nog de regeling dat 57-plus-ambtenaren zo’n 15 procent minder mogen werken als ze naar verhouding een klein beetje van hun loon afstaan. Voor 16 procent minder werkuren hoeven de ambtenaren slechts 5 procent van hun brutoloon in te leveren. Op hun 63e is dat nog maar 1 procent. Van de rijksambtenaren maakt de helft, oftewel zo’n tienduizend, gebruik van deze geste.

Gezond doorwerken
Toch lijken deze extraatjes geen lang leven meer beschoren, minister Blok wil het afschaffen. De vakbond reageert als door een wesp gestoken: ‘Wat is het volgende voorstel? Afschaffen van zwangerschapsverlof omdat het te veel kost?’ aldus Marco Ouwehand van FNV Overheid, 'Dit maakt het mogelijk om langer gezond door te werken, zoals het kabinet wil.' 


Geen vervanging

Hij vervolgt: 'De praktijk bij de Belastingdienst is dat er helemaal niks wordt veranderd aan de werklast als iemand gebruik maakt van deze cao-regeling. Er wordt geen vervanging geregeld, daardoor loopt de werkdruk op. Dat is schandalig. Dit is een cao-afspraak die gewoon moet worden nagekomen. Het is logisch dat als iemand 15 procent minder werktijd heeft, dat ook gevolgen heeft voor zijn hoeveelheid werk.'


Ontduiking van cao

De vakbondsman heeft weinig begrip voor de uitspraken van de directeur-generaal. 'Ik krijg van mijn leden het signaal dat in minder tijd gewoon hetzelfde werk moet gebeuren. Dat is ontduiking van de cao. De leeftijdsopbouw bij de Belastingdienst kan geen verrassing zijn voor de heer Veld. Hij kan dan uitrekenen wat het kost om de cao uit te voeren.’

Reacties: 23

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Adri Donker / Secretaris van een patiëntenvereniging
Verontrustend dat een secretaris generaal van de Belastingdienst ouderen in onze samenleving zo schaamteloos minachtend bejegend.
Pierre
Tja iedereen hier boos, maar Veld is als DG niet geselecteerd op zijn fiscale vaardigheden. Hij moet gewoon de dienst een kopje kleiner maken. Niks people manager, gewoon pegels binnen harken met zo min mogelijk personeel. Tegen zo laag mogelijke kosten.

Naar mate zijn eigen pensioen dichterbij komt kan hij het zich makkelijker veroorloven om dit soort uitspraken te doen. Op straffe van vervroegd pensioen-;)

Anderzijds is 800 man nou zo veel tegenover liefst 30.000 man in dienst. Een groot deel gaat binnenlort met pensioen. Dan vervang je die voor tijdelijk goedkoop inhuurpersoneel of maakt slim misbruik van stagiairs of automatiseert nog verder. Iedere organisatie krijgt het personeel dat hij verdient.

Nico / zzp
Geinig, als men geld komt ophalen bij de belastingdienst zelf reageren ze net als gewone mensen :-P



Het idee van zwangerschapsverlof schrappen lijkt me ook wel leuk. Bevallen op je werk of bevalt het werk. Het nieuwe werken :-)
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Hij gaat straks met pensioen vorstelijk laten ze maar zorgen dat mensen tussen 60 en 65 eruit kunnen dan ook geen last van regelingen die de mensen verdient hebben . Plus dat de jongeren dan aan het werk kunnen en niet meer in de uitkeringen zitten zie het als win win
Harry / beleidsmedewerker
Hier worden alle ambtenaren over één kam geschoren. Als voormalig provincieambtenaar en nu ambtenaar bij de omgevingsdienst, verbaast het me dat de belastingdienst nog zulke riante regelingen heeft voor haar personeel. Bij ons zijn alle regelingen al lang verdwenen, niks geen ouwe lullen dagen, minder werken, vervroegd met pensioen e.d.
Talenvijn / burger
Waaaaaat, jarenlang 16% minder werken tegen inlevering van 1% brutoloon en dan menen de ambtenaren van de belastingdienst nog dat ze wat te klagen te hebben? Net zo het zicht op de werkelijkheid kwijt als de bankiers. FNV, weg ermee.
Ellen
"Van de rijksambtenaren maakt de helft, oftewel zo’n tienduizend, gebruik van deze geste. "



Dus we hebben in totaal 20.000 rijksambtenaren? En dat maar de helft gebruik maakt van de regeling lijkt me logisch. De andere helft zijn waarschijnlijk vrouwen, en oudekuttendagen zijn er niet.
hans wieser / senior project/programmamanager
Die DG heeft er inderdaad weinig van begrepen. Het ontbreekt hem ook aan enig historisch besef. Als leidinggevende moet hij toch weten dat korter werken nooit heeft geleid tot het aannemen van extra personeel. Mooi voorbeeld daarvan is de ADVregeling waarbij vrije dagen ipv loonverhoging werd gegeven. Het doel om daarmee werkgelegenheid te kreëren is nooit bereikt. Iedereen moest in minder tijd hetzelfde werk doen. Terecht dat de belastingambtenaren uit het Veld zijn geslagen.
August Biels / gewezen ambtenaar
Ik zou zeggen: net zo behandelen als bankiers. Als het gaat om verworven rechten.
Sjaak / burger
Meer dan eens vallen mensen bij gebrek aan intellectueel verstand in een organisatie naar boven. Dat zijn dan de managers met een calculrende attitude. Opvallend is vaak dat zij eigenlijk niet weten wat zij moeten doen met de resulaten van hun rekenwerk. Dan vinden zij hun gepretendeerde oplossingen in verwijten naar de elementen van hun sommetjes toe. Dat zij sturend moeten optreden, ontgaat hun. Of kunnen zij dat niet?
Paul / projectleider
Goh, extraatjes voor ouderen. Volgens mij is leeftijdsdiscriminatie verboden.

In mijn CAO is dat al lang verdwenen (overigens daarvoor in de plaats een faciliteit om extra dagen te kopen voor iedereen. Of je nu oud bent, jonge moeder etc. etc.). Oftwel misschien moet het Rijk maar eens een betere CAO gaan afspreken
Hannes Haganum / kritisch lezer
Och ja, die directeur-generaal mist natuurlijk de competentie om een duurzaam personeelsbeleid te voeren. Het idee dat mensen gewoon tot 67 jaar moeten door werken is afkomstig uit een autistisch boekhouderskabinet dat tientallen miljarden heeft verspild aan het redden van banken en aan prestigeprojecten.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Extra ADV leidt niet direct tot extra banen, al zou er wel een afgeleide moeten zijn. Een duurzaam personeelsbeleid moet ook voorwaarden scheppen voor een flexibel pensioenbeleid dat aansluit bij het dienstbelang en dat er voor zorgt dat vakkennis behouden blijft. Het denken dat mensen robots zijn komt uit de hoofden van autisten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Eerst laat de overheid je doorwerken tot je een ons weegt en vervolgens schaffen ze alle maatregelen af die de pijn nog een beetje verzachten. De overheid is hier bovendien heel dubbel in want in de praktijk willen ze maar al te graag (goedkoop) van hun oudere werknemers af. Eind 19e en een groot deel van de 20ste eeuw is er hard gevochten voor noodzakelijke sociale zekerheden en met een haast satanisch genoegen worden die één voor één afgebroken.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als je dit bedenkt ben je anti-sociaal.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Veld kan dit makkelijk roepen. Tegen de tijd dat deze maatregel wordt ingevoerd is hij aan zijn pensioen toe.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het wordt de hoogste tijd dat die mijnheer Veld het veld ruimt! Liefst vandaag nog.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
geheel mee eens. Maak eens werk van het personeelsbeleid en zorg voor structurele instroom van jongeren. Ipv het verzinnen van regelingen voor ouderen welke niet leiden tot instroom van jongeren, maar vervolgens wel ten koste gaan aan de arbeidsvoorwaarde van de weinig resterende jongeren in de sectoren (zowel de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden).



Denk hierbij aan garantieregelingen, nieuwe VUT/VPL-regelingen (terwijl de oude regeling nog steeds gefinancierd moet worden) en beide het doel waarvoor deze in het leven geroepen zijn niet behalen (nl: instroom van jongeren).
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit soort maatregels worden in de regel bedacht door mensen die het zich nog wel kunnen permitteren om op hun 58ste te stoppen met werken.
Klein
Deze meneer Veld is er ook verantwoordelijk voor dat rijksambtenaren al jaren geen CAO hebben.

Laat me raden, een VVD-vriendje van minister Blok ?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een belachelijke vergelijking en minachting van alle 50-plussers, die vooral door hun routine en vakkennis minstens zoveel of meer presteren dan jongeren. Een directeur-generaal onwaardig! Zorg eerst maar eens voor marktconforme salarissen voor ambtenaren en uitkeringen van pensioenen, dan valt er over statusverandering en vakantiedagen natuurlijk best wel te praten.
henk
Deze directeur generaal dient onmiddelijk te vertrekken. Reden: Niet capabel als manager. Personeelsbeleid van het jaar 0, een zooitje bij de belastingdienst en dan ook dit nog. Hoe zit het met zijn beoordelingsgesprek.? Draagvlak bij de medewerkers heeft hij niet meer. Werg ermee
Jofel
Wellicht is de toon niet handig gekozen van de meneer Veld maar het beschreven probleem is helemaal juist.

15% Netto minder werk inleveren en maar 5% bruto salaris inleveren. Hoe kan een werkgever zulke cijfers opvangen? Dat betekent dus 15% extra inhuren of aannemen (meer kosten dus) terwijl er maar een paar procent kostenbesparing tegenover staat. Ergo, door deze regeling waarbij duidelijk sprake is van leeftijdsdiscriminatie moet de belastingdienst meer publieke kosten maken. Als burger en belastingbetaler vind ik dat geen goede zaak.

Zo'n regeling bewijst ook dat de vakbonden oudere werknemer minder productief vindt, ze hebben meer vrije dagen nodig om bij te komen. Klinklare onzin natuurlijk, 50+'ers zijn geen oude, kwijlende mensjes die niet voltijds kunnen werken. Geen goede zaak dus qua imago van oudere werknemers.

En als laatste is het niet uit te leggen naar de jongere generaties: een generatie die zeker tot hun 67e moeten werken om o.a. de pensioenen van de huidige gepensioneerden (omslagstelsel) te betalen. Iedere generatie moet zijn steentje bijdragen dus iedere generatie moeten gelijkwaardig behandeld worden. Dus geen voorkeursbehandeling op basis van leeftijd.
Advertentie