of 64621 LinkedIn

Hermans trekt zich terug voor burgemeesterschap

Loek Hermans wordt toch geen waarnemend burgemeester van de gemeente Zutphen. Na gesprekken met fractievoorzitters heeft hij zich teruggetrokken voor de post.
14 reacties

Loek Hermans is niet meer beschikbaar voor de post van waarnemend burgemeester in Zutphen. Na een tweede gesprek met de fractievoorzitters vindt hij dat er te weinig draagvlak voor hem is in de Gelderse stad, meldt de provincie Gelderland maandag.

,,Te vroeg''
De fractievoorzitters twijfelen volgens de provincie niet aan de bestuurlijke kwaliteiten en integriteit van Hermans, maar ze vinden wel dat de benoeming ,,te vroeg'' komt. Aanvankelijk steunden de fractievoorzitters de kandidatuur van Hermans nog unaniem.

Wanbeleid thuiszorgorganisatie
De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hij was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging.

Maximaal 9 maanden
Het was de bedoeling dat Hermans maximaal negen maanden waarnemer zou zijn in Zutphen. In die tijd zou worden gezocht naar een nieuwe vaste burgemeester. Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, gaat in januari op zoek naar een andere kandidaat. De huidige burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, vertrekt per 1 februari.

Burgemeester Zwolle

Hermans was in de jaren negentig burgemeester in Zwolle. Ook was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, commissaris van de Koningin in Friesland, Tweede-Kamerlid voor de VVD en voorzitter van MKB-Nederland.

(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
Een strijdvaardige dame uit Zutphen haalde een streep door de burgemeestersbenoeming van Loek Hermans. Ze had gelijk. Die moet geen burgemeester worden maar putjesschepper, dat is het enige bijbaantje dat deze menéér nog niet heeft geprobeerd.
Tja, ik kan het niet helpen. Deze opper-baantjesverzamelaar is toch weer van VeelVraatDuivels-huize, dat heb ik niet verzonnen. En hij hééft wat baantjes verzameld. Nou is verzamelen op zich geen doodzonde, veel mensen verzamelen van alles. Van onbetaalde rekeningen tot speldjes of Facebookvrienden. Maar als je verzamelt, doe het dan goed.
En dat deed Hermans dus niet. Op zijn conto staat met stip op een: faillissementen. Vooral bij zorgverleners aan kwetsbare mensen. Meavita, heette die club. Zijn bestuurdersbaantje daar kostte 20.000 mensen hun baan en een veelvoud ervan aan hulp in de huishouding bij mensen die dat echt niet konden missen. Omdat hij het te druk had met zijn andere bijbeunbaantjes. Hij had gewoon geen tijd om ook maar één ervan goed te doen. Het enige wat vast wel goed ging was het vullen van de eigen portemonnee.
Het was al even geleden, zijn grote debacle. De domme burger was het vast weer vergeten, hoopte de VVD. Bovendien was Hermans echt aan een nieuw baantje toe, anders zou hij wellicht een uitkering moeten net als die mensen die dank zij hem over de schutting vielen. Verbeeld je dat hij dan ook voor niets moest werken. Wat een afgang. Dus een burgemeestersbaantje geregeld. Er werd nog iets gewauweld over de integriteit van Hermans, want die kende de VVD uit eigen ervaring. Wij van WC-eend…
En hier komt mevrouw op de proppen. Want deze dame was het niet vergeten en toog ten strijde. Zij eiste op de social media een integere burgemeester van goede naam en faam voor Zutphen, haar stad. Mevrouw is niet gaan schelden en gaan schreeuwen, ze tastte gewoon rechtstreeks toe op de plek waar het het meeste pijn doet bij een burgemeester: zijn imago. Daar zijn er meer over gestruikeld, de laatste tijd. Maar ze leren het kennelijk nooit.
Zutphen en Nederland wisten toen ook weer hoe het zat gingen ijverig mee-promoten. Geen Hermans maar een echte burgemeester wilden ze. Hermans af door de zijdeur. Helaas, sprak de VVD. Toch nog te vroeg voor draagvlak. Nou, mannetjesmakers, ik heb nieuws voor jullie. Ook in het eerstvolgende geologische tijdperk is het nog steeds te vroeg.
Gewoon door beleefd en helder argumenteren heeft mevrouw het pleit gewonnen. Zakelijk, duidelijk, kort en essentieel. Heerlijk vind ik dat. Het heeft mij en vele anderen hopelijk ook iets geleerd: de bevolking kan wel degelijk invloed hebben. Waar vroeger het grote getal in ons nadeel was is het dank zij de social media een voordeel geworden. En zij heeft daar op succesvolle wijze gebruik van gemaakt.
.... Maar had die VVD plus voordrachtcommissie zelf niet wijzer moeten zijn?
Door Peter op
Het is de hoogste tijd dat er door het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan gaat worden naar deze VVD praktijken. Tot nu toe komen ze er allemaal mee weg. Er zijn mensen voor minder veroordeeld
Door henk op
DE VVD lijkt het nooit te leren! Wat een mentaliteit in die bananen club. Ze moeten zich allemaal schamen! En zeker ook de mensen in de zutphense commissie. Zij waren accoord...... niet te geloven! Ts
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
De VVD zou zich "schoon" moeten maken van familiaire verbindingen waardoor objectiviteit en integriteit weer genormaliseerd kan worden binnen de partij; zou voor de geloofwaardigheid in ieder geval wel beter en gezonder zijn! Wordt wel een hele lege partij...; of is het al zover gevorderd dat er geen "weg terug" meer is...
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Je zal maar in Zutphen wonen ! De fractievoorzitters twijfelden niet aan de integriteit van Loek Hermans ??? Hoe autistisch en gespeend van normen en waarden moet je dan zijn ? Nou zo'n fractievoorzitter zou je toch nooit als poetsman- of vrouw in je huis willen hebben. Grote kans dat je tafelzilver verdwenen is of je rekening is leeg gehaald na een schoonmaakbeurt. Iemand als Loek Hermans, die zoveel leed heeft veroorzaakt en zo ongelooflijk het vertrouwen van duizenden mensen heeft beschaamd, die zou zich toch voor altijd moeten terug trekken uit openbare functies ?? 40 jaar geleden spraken we over schandalen in Bananenrepublieken en gingen we op straat staan demonstreren, nu het in Den Haag en Zutphen de normaalste zaak van de dag is geworden, zwijgen we schijnheilig !
Door Jaap (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Goed voor Zutphen. Alleen snap ik nog steeds niet dat zo'n meneer zelf niet snapt dat hij ongeloofwaardig is. Waarschijnlijk is het toch te 'lonely at the top'.
Door Fred op
Dit was toch een opstapje voor de herindeling lochem zutphen.
Door Insensatez op
niemand verdedigt de VVD want de VVD verdedigt niemand
Door Frits op
We hebben in Zutphen nog genoeg andere bijzondere criminelen over hoor.
Perspectief genoeg.
Door Michael op
Uitzendbureau Cornielje dacht even zijn maatje Hermans aan een leuk baantje te kunnen helpen. Dezelfde Cornielje - ongekozen CdK - die lid is van de VVD-integriteitscommissie. Maar dat is een wassen neus, een schijnconstructie, zoals iedereen allang weet.

Cornielje zal zijn vriendjesplitiek vast hebben afgestemd met grote baas Rutte. Of omgekeerd, want Hermans dochter is -toevallig- de secretaresse van Rutte. En zijn andere dochter is de persoonlijk assistent van staatssecretaris Wiebes, toevallig ook VVD. De hele liberale familie is een grote kliek.

Na Geldermalsen is Zutphen het tweede bewijs dat de bevolking het achterkamertjesgerommel van de politici niet meer pikt. Hopelijk pakt de SP nu door en trakteert ze Cornielje bij de eerstvolgende Statenvergadering op een motie van wantrouwen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers