of 64120 LinkedIn

Hengelose ambtenaar aan de fiets

Ambtenaren die minder dan 15 kilometer van hun werk wonen (een derde van de autorijders) kunnen een (elektrische) fiets kopen met belastingvoordeel.

Op 3 februari verhuizen 750 Hengelose ambtenaren naar een nieuw stadskantoor in de binnenstad. Hoe te voorkomen dat ambtenaren hun auto daaromheen parkeren en de parkeerdruk toeneemt? Ruim 45 procent van hen is van plan met de auto naar het werk te gaan. 

De gemeente denkt dit aantal met 13 procent naar beneden kan door goede voorwaarden te scheppen om met openbaar vervoer of fiets naar het werk te komen. Zo kunnen ambtenaren onder werktijd gebruikmaken van gemeentelijke (elektrische) fietsen en auto’s. Ambtenaren die minder dan 15 kilometer van hun werk wonen (een derde van de autorijders) kunnen een (elektrische) fiets kopen met belastingvoordeel. Zij kunnen het aanschafbedrag van maximaal 1.000 euro van hun inkomen aftrekken, tot 2021 zelfs 1.250 euro. Een tweede optie is een fiets leasen. Ook dat bedrag wordt in mindering gebracht op het inkomen.

Parkeren duurder
Ambtenaren die toch met de auto komen kunnen niet meer gratis parkeren, zoals nu. Wel kunnen zij een parkeerabonnement afsluiten voor een parkeergarage voor ongeveer 40 euro per maand. 43 procent heeft daar belangstelling voor. De 200 ambtenaren die verder dan 15 kilometer van hun werk wonen krijgen 10 euro per maand tegemoetkoming op het parkeerabonnement of op een OV-abonnement.

Een andere optie is een abonnement voor een langparkeerterrein voor 150 euro per jaar. De helft van de medewerkers ziet dat zitten. Wethouder Claudio Bruggink verwacht dat ambtenaren ‘hun verantwoordelijk nemen’ en zich ‘als een goede buur’ zullen gedragen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Chefke op
Moet de belastingbetaler nu de portemonnee trekken voor ELEKTRISCH FIETSEN voor (letterlijk) luie ambtenaren die te beroerd zijn om een paar kilometer te fietsen met de benenwagen? Wat een waanzin. Laat al die buikjes van die babyboomers maar eens slinken, in plaats van ze een gevaar te maken op het fietspad. Die grijze muizen horen niet met 35 km/u op een "fiets" te scheuren. Voor het eerst in decennia een toename aan verkeersongevallen met 'fietsen': ra-ra, hoe kan dat?

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers