Advertentie
carrière / Nieuws

Haagse wethouders treden tijdelijk terug

Het stadsbestuur van Den Haag heeft de twee wethouders die worden verdacht van corruptie, gevraagd tijdelijk terug te treden. Dat laat het Haagse college in een verklaring op de gemeentewebsite weten.

01 oktober 2019

Het stadsbestuur van Den Haag heeft de twee wethouders die worden verdacht van corruptie, gevraagd tijdelijk terug te treden. De wethouders laten in een verklaring weten daar gehoor aan te geven. De raad vergadert woensdagavond over het corruptie-onderzoek.

'Goed bestuur nu belemmerd'

'Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De verdenkingen van het OM zijn echter dermate ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur', aldus het college in de verklaring. 'Daar geven onze wethouders, met pijn in het hart, gehoor aan', schrijft de partij van de wethouders.


Portefeuilles wethouders verdeeld

'Het college heeft als uitgangspunt dat de stad goed bestuurd moet worden, dat partijen betrouwbaar zijn en dat verantwoordelijkheid nemen daarbij hoort.' Burgemeester Pauline Krikke zal de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verzoeken om, hangende het onderzoek, zich terug te trekken uit hun werkzaamheden. Het college heeft besloten dat de portefeuilles met onmiddellijke ingang over de overige leden van het college worden verdeeld. De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen.


Veel vragen

Nadat het nieuws over dat de twee wethouders van Groep De Mos worden verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen en invallen zijn gedaan in hun woningen en werkkamers werd door de burgemeesters een vergadering belegd met de fractievoorzitters om hen bij te praten over de verdenkingen. ‘Heel heftig’, noemde PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster het nieuws nog voor deze vergadering. ‘We zitten vol met vragen. Dit heeft gevolgen voor hoe je met elkaar samenwerkt.’ Balster wist dat er de laatste tijd wel enkele discussies zijn geweest over Groep de Mos en over vergunningen. Hij heeft veel vragen over de zaak en maande het college snel te reageren. Wat de gevolgen zullen zijn voor de coalitie vond hij nog moeilijk in te schatten.

'Buitengewoon heftig'
Ook SP-fractievoorzitter Lesley Arp noemde de situatie nog voor de vergadering ‘buitengewoon heftig’, maar ook zij vond het lastig er meteen op te reageren. ‘Het onderzoek loopt, we moeten de resultaten afwachten.’ Aan de andere kant was ze wel benieuwd wat het onderzoek betekent voor het dagelijkse reilen en zeilen van de stad. Ook ambtenaren en een raadslid zijn verdachte in de zaak. ‘Maar zij zijn niet schuldig voor het bewezen is’, aldus Arp. Ze noemde de gebeurtenissen vandaag uitzonderlijk. ‘Ik neem aan dat de coalitie nadenkt over de toekomst van het stadsbestuur.’

Zalencentrum Opera
Volgens Omroep West is de inval van de rijksrecherche het gevolg van een Wob-verzoek van de Partij van de Eenheid, waarin deze alle correspondentie heeft opgevraagd binnen de gemeente Den Haag en tussen Zalencentrum Opera en de gemeente. De eigenaar van het zalencentrum is Atilla Akyol. Hij stond op de kandidatenlijst van Groep De Mos en is verdachte in deze corruptiezaak. Hij zou de partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het Haagse stadsbestuur. In mei schreef het AD er een artikel over. Op basis van bronnen op het stadhuis meldt Omroep West dat het verdachte raadslid van die partij Nino Davituliani is, die de partner is van Akyol.

'Corrupte clownsclub'
De coalitiepartijen in de raad hebben niet geantwoord op het verzoek om een reactie. Ook de Partij van de Eenheid was niet voor commentaar bereikbaar. Op Twitter toont fractievoorzitter Arnoud van Doorn zich wel trots op dat het onderzoek van de rijksrecherche is opgestart na het Wob-verzoek van zijn partij en hun tips aan het Openbaar Ministerie: ‘PvdE geeft mede aanzet tot onderzoek door het OM naar corrupte clownsclub.’ En: ‘Wie zijn nú de ‘charlatans’ en ‘een schande voor de politiek’?’ Naar aanleiding van het nieuws dat ook de werkplekken van enkele ambtenaren worden onderzocht zegt hij later het eigenlijk nog erger te vinden dat de ambtelijke organisatie niet integer is.'Dat politici vaak onbetrouwbaar zijn is bekend, maar burgers moeten op ambtenaren kunnen vertrouwen!'

Dinsdagavond kwamen de fractievoorzitters opnieuw samen om te kijken hoe er nu verder moet worden gegaan. Er is besloten dat er woensdagavond om 19.30 uur een raadsvergadering is over het onderzoek.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Arnoud van Doorn geeft ook een veelzeggend inkijkje in zijn psyche....
Adriaan Zwaag
In de Staten van Zeeland waren vorig jaar de leden van de PVV de klos. 'Verdacht' van fraude met fractiegelden. De Staten gelasten een onderzoek door een gerenommeerd bureau (KPMG). De CdK riep de PVV-leden alvast op zich terug te trekken (wat zij niet deden).



Uiteindelijk bleek dat over ca. 800 euro de bestedingen niet helemaal rechtmatig waren.

Het onderzoek door KPMG kostte 50.000 euro!
Advertentie