of 59082 LinkedIn

GVB mag dragen van kettingen verbieden

2 reacties
Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB mag werknemers verbieden zichtbaar kettingen te dragen. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad maandag bepaald.
Wel hoofddoek
Een werknemer had een kort geding aangespannen omdat hij geen ketting met een christelijk kruis over zijn uniform mag dragen. Vrouwelijk, islamitisch personeel mag wel een hoofddoek op hebben. De man stelde dat het GVB verschillende religies ongelijk behandelt. De rechtbank concludeert echter dat dit niet aan de orde is. Het bedrijf beroept zich namelijk op een algemeen kledingvoorschrift: geen enkel personeelslid mag zichtbaar kettingen dragen, of daar nou een kruis aan hangt of niet. Die regel moet de veiligheid vergroten. Volgens de rechtbank is dit een redelijk voorschrift

Armband of ring
Bovendien staat het de man vrij om op een andere manier uiting te geven aan zijn geloof. Zo mag hij wel een armband of een ring met een kruis dragen. Moslima's die voor het GVB werken, moeten overigens een hoofddoek met het logo van het bedrijf dragen. De werknemer is van Egyptische afkomst. Hij droeg een ketting die tot halverwege de borst hing met een kruisje van ongeveer 5 centimeter lang.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door RWindt (machteloze burger) op
Dan stelt de rechter ook nog dat dit kettinkje agressie kan oproepen. Bos doet voor alsof Moslima's met hoofddoek niet veilig meer op straat kunnen lopen. Ongerijmdheid alom. Het stof van een hoofddoek is sterker dan de schakels van een ketting.

De onderbouwing van de uitspraken t.a.v. die arrogante, hautaine en dominante Islam. advokaat en die van de conducteur met het kettinkje staan haaks op elkaar. Lees dat een goed na! Staat iets de uitvoering van beroep in de weg. Dat was de afweging bij het beroep van de Islam. advokaat. In de interpretatie van religie kon een rechter niet treden.

De rechters, politici en werkgevers doen mee aan de trend om Christelijke wortels te neutraliseren om de Moslims niet tegen het hoofd te stoten.
Het niet-aanpassen aan de brede samenleving in een seculiere, ontzuilde, te tolerante samenleving, wordt systematisch gehonoreerd. De aangepaste immigranten groepen t.a.v. "neutraliteit in funktie" en de cultuurbepalende religie hier, verliezen via de rechter verworvenheden uit zuilentijdperk, die alleen nog voor de nieuwe zuil in praktijk mag worden toegepast en zelfs systematisch wordt uitgebreid.
Wel hard roepen dat PVV polariseert ondertussen! De providers van deze trend vanuit de bovenlagen van de samenleving hebben in de dagelijkse praktijk het minst van doen met gevolgen van de opgelegde snelle multiculturele ontwikkelingen en gevoeligheden daaromtrent van de onderste helft van de samenleving!

Suggestie voor de heer Aziz: Hoofdbedekking in huisstijl met kruisje erop geborduurd! Vooral doorgaan tot hoogste juridische organen.

Laten de Nederlanders, die deze man de kastanjes uit het vuur van scheefgroei laten halen, hem dan ook financieel steunen.
Dit is een enorm belangrijke casus om duidelijkheid te krijgen voor alle rechters wat de status is van hoofddoek en keuze tussen vrijheid van culturele/religieuze uitingen voor iedereen of alleen de Moslims. Dit ziekt anders door tot Kerstmis en Pasen op een dag vallen. Oh, nee, dat zo noemen is niet neutraal genoeg t.a.v. onze Islamtitische medeburgers!
Door Bram (Leidinggevende) op
Tja, hoe brei je recht wat krom is? Blijkbaar heeft het GVB daar in de loop der jaren veel ervaring mee op gedaan en trapt de rechter daar nu in. Wat een geluk voor de islamitische vrouwen dat het GVB nu toevallig het hoofddoekje aan het uniform heeft toegevoegd, want anders hadden ze toch mooi hun werk niet kunnen doen. Ook fijn dat het GVB zo begaan is met de veiligheid van het personeel, want zo'n kruisje aan een kettingkje is toch wel een erg gevaarlijk voorwerp. Nu wordt het tijd om ook armbanden en ringen te verbieden zodra daar een kruis of Davidsster op staat of ging het daar niet om? Toch lijken een stropdas en een hoofddoekje me ook niet echt veilig, want voor je het weet word je er mee gewurgd. Mogelijk wordt de stropdas bevestigd met een klip, maar hoe zit dat met de hoofddoek. Misschien is het voor de veiligheid toch beter om de hoofddoek dan ook maar te verbieden.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!