Advertentie
carrière / Nieuws

Grotestedenbonus voor ambtenaren terecht?

Een Amsterdams wethouder denkt dat hoofdstedelijke hulpverleners en onderwijzers het zwaarder hebben dan in een gemiddelde gemeente. Hij wil dan ook de mogelijkheid krijgen om deze ambtenaren extra te belonen. Terecht?

18 januari 2016

Hoofdstedelijke ambtenaren in de zorg, hulpverlening en in het onderwijs hebben het een stuk zwaarder dan hun collega’s in, pak hem beet, de provincie Groningen. Grote steden zouden dan ook deze (semi-)ambtenaren een bonus moeten kunnen geven. Dat is althans wat de Amsterdamse wethouder Van der Burg voorstelt. 'Een agent in Amsterdam heeft te maken met grotere problematiek dan zijn collega in Blaricum', aldus Van der Burg in het Parool.

Zwaarder en duurder
Volgens de wethouder is het werk van de hulp-, zorgverleners en onderwijzers vanwege de grootstedelijke problemen, zwaarder en het leven in de stad duurder. Van der Burg doet een oproep aan de sociale partners om de grotestedenbonus op te nemen in de cao. Maar deskundigen zijn het lang niet allemaal eens met de Amsterdamse bestuurder. Zo wordt er geopperd dat Amsterdamse scholen juist doordat ze vaak achterstandsgelden krijgen, al veel kleinere klassen hebben.

Hogere schaal
Ook kunnen regionale verschijnselen juist meer problemen opleveren zoals de hoge werkloosheid in noordoost-Groningen of de drugscriminaliteit in de provincie Brabant. Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen, denkt dat regionale uitzonderingen niet mogelijk zijn in de cao. Een toeslag kan mogelijk wel via de loonschalen: iemand met zwaarder werk kan in een hogere schaal worden ingedeeld, zegt hij in het Parool. 'Maar ja, hoe bepaal je wie zwaarder werk heeft', aldus De Beer. 'Moet Amsterdam dan ook weer onderscheid maken tussen een docent op een zwarte en een witte school?'

Poll
Wat vindt u? Moeten gemeenten de mogelijkheid hebben om mensen in de publieke sector extra te belonen? Laat het ons weten via de poll.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ivo
Ambtenaren in grote steden hebben voor- en nadelen in vergelijking met collega's uit kleine plaatsen. Meer collega's om hulp bij te vragen, openbaar vervoer, meer carrieremogelijkheden, meer kans om te specialiseren. Omdat er meer concurrentie is, kan het leven ook goedkoper zijn, meer mogelijkheden voor ontspanning, meer leuke winkeltjes en kroegen. Voor hulpverleners kan het zwaarder zijn, voor andere ambtenaren juist aantrekkelijker.

Misschien is jobrotation te organiseren met kleine gemeenten, dan zie je vanzelf welk werk aantrekkelijker is.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Geef mij maar een functie in een klein dorpje, zonder aardbevingen uiteraard, waar nog sociale cohesie heerst en iedereen elkaar kent en groet. Lijkt me heerlijk als a.s. pensionado in ons overvolle landje.
Advertentie