Advertentie
carrière / Nieuws

‘Grote doorbraak cao gemeenten na stakingsacties’

De VNG wil met de vakbonden opeens praten over structurele loonsverhoging voor gemeenteambtenaren. ‘De stakingsacties hebben gewerkt’, aldus Abvakabo-onderhandelaar Bert de Haas.

24 juni 2014

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met de vakbonden opeens praten over een structurele loonsverhoging voor gemeenteambtenaren. ‘De stakingsacties hebben gewerkt’, aldus Abvakabo-onderhandelaar Bert de Haas.

Anderhalf jaar is er redelijk vruchteloos onderhandeld tussen de gemeentelijke werkgevers en de ambtenarenvakbonden. De VNG wilde almaar niet ingaan op de eis voor een structurele loonsverhoging. Drie stakingsdagen op rij, waarbij vorige week in een aantal grote steden het huisvuil niet werd opgehaald, hebben volgens De Haas het verschil gemaakt. ‘Ze hebben geleid tot een grote doorbraak aan de kant van de VNG’, zegt hij

Looptijd tot en met 2015

Niet lang na de acties rondom 18 juni ontving Abvakabo FNV een brief van de VNG met de uitnodiging weer te gaan praten. In de brief biedt de VNG aan te willen overleggen over een structurele loonsverhoging met een looptijd tot en met 2015. En dat niet alleen: het gaat om een structurele loonsverhoging die verder gaat  dan de loonsombenadering. ‘Hiervoor wilde de VNG alleen meer loon betalen als er ergens anders in het voorwaardenpakket wat af ging: uitgangspunt was dat de totale loonsom niet omhoog ging. Zolang die eis op tafel lag, hadden wij geen zin om te praten. Nu de VNG dat principe heeft losgelaten, verandert dat en zijn we benieuwd met wat voor loonbod ze komen’, legt Bert de Haas uit. De bonden eisen in elk geval een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014.

Langer wachten niet goed voor sector

De VNG streeft ernaar om nog voordat de zomervakantieperiode aanbreekt tot een akkoord te komen voor de 170.000 gemeenteambtenaren. Dat is ook precies wat de vakbonden willen. ‘Voor de zomer willen we duidelijkheid. We willen het de mensen in de sector niet aandoen dat ze nog langer moeten wachten’, zegt De Haas. Het overleg over een nieuwe cao loopt al sinds maart vorig jaar. De vorige cao liep anderhalf jaar geleden af.

Vakbond wil rust aan het front

De VNG wil gemeenten en medewerkers met de nieuwe cao de rust en zekerheid geven die ze nodig hebben voor de grote opgaven: lees de decentralisaties op het gebied van jeugd, werk en zorg per 1 januari 2015. Met het oog daarop is de insteek wat de VNG betreft een cao die loopt tot en met volgend jaar. De bonden vinden dat een goed idee. Aanvankelijk gingen ze voor cao-afspraken voor 2013 en 2014. ‘Maar als we ons nu daartoe beperken, heeft die cao nog maar een looptijd van een half jaar. Voor de sector is het goed als er even rust aan het front komt en intussen kunnen wij ons concentreren op twee andere grote kwesties: de verandering van de ambtelijke rechtspositie en de ww’, aldus De Haas.

Rotzooi in de stad

Abvakabo FNV, die samen met de betrokken bonden CNV Publieke Zaak en CMHF op het aanbod van de gemeentelijke werkgevers ingaat om weer te gaan praten, wil wel graag druk op de ketel houden. ‘Als er voor 1 september geen overeenkomst is, gaan we gemeenteambtenaren oproepen om voor langere tijd het werk neer te leggen’, zegt De Haas. ‘Iedereen heeft nu kunnen zien waar we toe in staat zijn en wat de gevolgen zijn als de reinigingsdiensten niet werken: rotzooi in de stad.’

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@Jan: met name voor de middelloonpensioenen is dit nog meer van belang om de waardevastheid op pensioendatum te realiseren. In het verleden is dit getackeld in de eindloonregeling. Ik hoop dat iedereen in het fonds erop vooruit gaat, maar zonder doorschuiven van rekeningen.
Jan
@Steven. Als je bedoelt dat salarisverhoging nu goed is voor (middelloon)pensioen straks, heb je gelijk. Maar ik bedoel dat mensen die nu al gepensioneerd zijn, al 8 jaar geen prijscompensatie hebben gekregen. Was nu maar, net als bij andere pensioenfondsen, de pensioenpremie niet omlaag gegaan bij het ABP dan hadden de pensioenen wat omhoog gekund. Maar voor de gepensioneerden maken de bonden zich niet druk. Ik denk dat ik mijn lidmaatschap maar opzeg.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is absurd dat er nu nog afspraken moeten worden gemaakt over 2013 en 2014. De bonden hadden hiervoor veel eerder actie moeten voeren. Nu ook nog 2015 meenemen in de onderhandelingen gaat natuurlijk ten koste van de loonstijging. Vakbonden en werkgevers kunnen beter duidelijke afspraken maken over een datum, waarop een CAO tot stand moet zijn gekomen. Zo niet, laat dan een commissie van wijze mensen voor partijen bindende afspraken maken.
Criticus - NL
@Jan

De huidige werkende ambtenaren hebben ook al tijdenlang bruto niets extra's gekregen, Het gegoochel met percentages om tot een hoger nettoloon te komen, heeft alleen geleidt tot een lagere pensioenopbouw. Een sigaar uit eigen doos!



En nu maar hopen dat er bij mijn pensionering (over 25 jaar als dat niet wordt opgerekt) nog geld overblijft om normaal van te leven.
Jan
@criticus. Maar niet zo lang als de gepensioneerden, bij lange na niet.
Criticus - NL
@Jan

Ik ga geen wedstrijdje houden wie er het eerst en het meest heeft ingeleverd, dat is immers per peroon verschillend. Van mijn ouders weet ik dat zij ook iedere 10 cent om moeten keren, alvorens deze te besteden.

Ik weet van mjizelf dat ik sinds 2008 netto alleen maar heb ingeleverd. Sinds o.a. de wijziging in de pensioenafdracht ben ik er netto iets op vooruit gegaan (€30/maand) Dat is echter wel uit mijn eigen pensioenopbouw en dus uit eigen doos.



Overigens ben ik het eens met uw standpunt over de CAO. Het CAO-overleg heeft te lang geduurd en de gemeenten laten hiermee een zeer slecht werkgeverschap zien.
harm / gemeenteambtenaar
Groote doorbraak???? Afbraak bedoelen jullie. Schadalige behandeling van hardwerkende ambtenaren die al 3 jaar op de nullijn staan. Ben blij te lezen dat ik niet de enige ben van de 164.000 GA
Gerrit
VNG wenst "Rust en zekerheid" te geven. Mijn ervaring is dat de VNG niets geeft, enkel neemt!



Het herhaald geuite begrip: (goed) werkgeverschap is niet aan haar besteed. Het verleden heeft dit genoegzaam aangetoond.



Benieuwd wat we nu weer inleveren....
Frank / (gemeenteambtenaar)
Walgelijk altijd weer dezelfde kritische opmerkingen terug te lezen. Sedert mijn 7 jarig dienstverband bij de gemeente ben ik er inmiddels achter dat de doorsnee clichés over ambtenaren kloppen. Hoog ziekteverzuim, weinig arbeidsethos, ontbrekende betrokkenheid en altijd maar weer het gezeik hoe slecht ze het hebben. Ik walg van een zeer aanzienlijk gedeelte van mijn 180.000 gemeenteambtenaren 'collega's'. Lekker in dat veilige cocon (sociaal vangnet) blijven werken, geen donder doen anders dan klaagzang. Get a grip of your life... Bah!
Janet / beleidsadviseur
@Frank, als je zo over ambtenaren denkt, waarom ben je dan als gemeenteambtenaar gaan werken? Ik ben ook gemeenteambtenaar. Ik heb het gewelidg naar mijn zin in werk, heb fantastische collega's en we werken allemaal keihard om ons werk ook maar enigszins af te krijgen. Thuis nog dingen afmaken en stukken lezen (en dus onbetaald) is geen probleem. We doen het met plezier. 'Zeuren' over hoe slecht we het hebben doen we niet, maar feit is wel dat we al jaren op de nullijn staan en dat daarnaast ook intern de arbeidsvoorwaarden steeds verder afgebroken worden. Dus we gaan er dubbel op achteruit. Binnenkort weer zelf onze reiskosten betalen om te mogen komen werken is ook een nieuw plan en zo gaat het maar door. Nee, goed betaald zijn we allang niet meer maar we willen graag het algemeen belang dienen en daarvoor, voor de inwoner van de stad waar we werken, daarvoor werken we zo hard en met plezier. De VNG moest zich schamen dat ze niet meer doen om ambtenaren te beschermen tegen de idiote indruk die steeds maar weer bevestigd wordt door hen dat we niets verdienen. Een goed en betrouwbaar werkgever hebben we niet echt meer. Maar toch blijven we door sappelen. En met bevlogenheid.
Criticus - NL
@ Jantje en Frank

Ik herken beide verhalen in de collega's hier op het gemeentehuis. Net als in ieder ander bedrijf zijn er gepassioneerden en profiteurs. Jammer is alleen dat onze werkgever daar zelf ook geen onderscheid in maakt. Feit is dat het aanhouden van de nullijn en het uithollen van de secundaire voorwaarden ook de passie langzaam wegknijpen bij diegene die wel hard (willen) werken.
Criticus - NL
Ik zit overigens nog steeds te wachten op de doorbraak.

Het is weer erg stil op het front van de CAO en de zelfgenoemde deadline van de zomervakantieperiode is al over 7 werkdagen!
Gerrit
De doorbraken die ik sindsdien verneem zitten - weer - op Rijksniveau. Gefeliciteerd medewerkers van het UWV. Een CAO stijging van net boven de 2% p/j hoort ook jullie toe. Onze "werkgever" verschuilt zich al anderhalf jaar achter de burger van Dinkelland en komt al jaren met niets meer over de brug. Inleveren van alleszins gebruikelijke arbeidsvoorwaarden en ons sinds 2009 gebruiken als sluitpost zijn schrijnende voorbeelden.



@ Frank Welke gemeente is dat? Ik werk in een zoveelste samenwerking en herken niets van het door jou geschetste beeld. Volstrekt eens met Jantje!
Anoniem / Bezorgde burger
Ik ben benieuwd wat de VNG in eerste instantie zal aanbieden.



Het loslaten van de nullijn is stap 1, maar hoe groot wordt de stap richting de eis van de bonden? Groot genoeg om direct ook stap 2 te kunnen zetten? De stap richting een akkoord?
Gerrit
Een bod van onder de 2% procent per jaar blijft diefstal. Gelet alleen al op het feit dat de CAO al anderhalf jaar geleden verstreken is en het sinds 2008 al een drama is qua (uit)onderhandelingen.
Anoniem
Dit is nogal een halleluja stemming die uit dit artikel spreekt, als je het vergelijkt met het art. dat VNG in haar VNG-weekoverzicht heeft geplaatst, waarin staat dat de VNG 'blijft' vragen om overleg. De uitkomst/waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar ik geloof niets, tot dat ik het zie...

Ik wens de vakbonden veel succes.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Heeft dit toevallig te maken met de ondethandelingen in de pensioenkamer?



Ik ben benieuwd hoe met name de jongeren irt het totale arbeidsvoorwaardenpakket er vanaf komen.
M
daarna direct doorpakken en de onderhandelingen ingaan voor de opvolgende CAO zodat we niet weer meer dan een jaar zonder zitten ???
Jan
Het is te hopen dat de gepensioneerden er eindeljjk ook eens wat bij krijgen na 8 (!) jaar stilstand.
Advertentie