Advertentie
carrière / Nieuws

Gros ambtenaren stemt in met cao gemeenten

Ruim de helft van de gemeenteambtenaren kan leven met de nieuwe cao. Een peiling van Binnenlands Bestuur wijst uit dat het bereikte principeakkoord tussen vakbonden en werkgevers bijval geniet van 57 procent van de ambtenaren.

10 november 2021
akkoord-ondertekenen.jpg

Ruim de helft van de gemeenteambtenaren kan leven met de nieuwe cao. Een peiling van Binnenlands Bestuur wijst uit dat het bereikte principeakkoord tussen vakbonden en werkgevers bijval geniet van 57 procent van de ambtenaren.

37 procent tegen

De peiling werd gestart daags na de bekendmaking van het principeakkoord, vorige week donderdag. Van de bijna 600 respondenten (582) gaf 57 procent aan in te stemmen met het akkoord. 37 procent van de respondenten vindt het bereikte resultaat te weinig. De rest, 6 procent, geeft aan het (nog) niet te weten.

 

Loonsverhoging

Het principeakkoord houdt onder andere in dat gemeenteambtenaren per 1 december 2021 een loonsverhoging krijgen van 1,5 procent. Per 1 april volgend jaar stijgt het loon nog eens met 2,4 procent. Daarnaast komt er een eenmalige uitkering van 1.200 euro. Daarvan is 300 euro een corona onkostenvergoeding. Anders dan rijksambtenaren krijgen gemeenteambtenaren geen thuiswerkbudget van 750 euro. Dat bedrag zit verstopt in de ‘bonus’ van in totaal 1200 euro. 

Van 1 januari 2022 tot 1 januari 2023 gaan medewerkers een thuiswerkvergoeding ontvangen van 2 euro netto per dag. Het minimum uurloon gaat naar 14 euro. Daarvan profiteren volgens de bonden zo'n 10.000 gemeenteambtenaren.

 

Lokale feestdagen

Daarnaast is in het principeakkoord afgesproken het bovenwettelijk verlof te harmoniseren. Daarmee komt er een einde aan de verschillen tussen gemeentelijke organisaties en tussen verschillende (groepen) medewerkers. Vanaf 1 januari 2023 heeft elke medewerker 6 bovenwettelijke vakantiedagen per jaar. Die 6 dagen in de cao komen in de plaats van lokale bovenwettelijke vakantie-uren, lokale feestdagen en lokale vormen van verlof. Lokaal kunnen er straks geen extra bovenwettelijke uren meer worden afgesproken.

 

VNG-bestuur

De bonden hebben het principeakkoord met een positief advies voorgelegd aan de leden. Die kunnen er van 22 november tot en met 19 december over stemmen. Daaraan voorafgaand organiseert FNV Overheid nog een drietal online informatiebijeenkomsten over het principeakkoord. Aan de kant van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wordt het principeakkoord overigens pas op 27 januari 2022 voorgelegd. Dan pas namelijk is de vergadering van het VNG-bestuur.

 

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week

 

Reacties: 32

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A.Molenaar / Beleidsadviseur
Prima bod. Lekker veel vrije dagen voor jonge ambtenaren en de jongste bedienden gaan er helemaal hard op vooruit met stijging minimumloon. Jammerende boomers die krampachtig aan hun 'verworden' rechten vasthouden hebben het echt helemaal verkeerd begrepen. Wees blij dat je lekker je dikke pensioen vast mag houden. De generatie na jullie trappen jullie daar al goed na, nu wordt er even omhoog getrapt ;)
Frits
Wij van WC-Eend kunnen ons vinden in de uitkomst van de poll op de website van WC-Eend. Zoiets?
Ben Quint
Dat is voor de zoveelste keer een karig bod. Het inkomen als ambtenaar bij de gemeente staat in geen verhouding tot wat het bedrijfsleven je biedt. ik daag je uit, ga eens solliciteren. Je bepaalt zelf of je de overstap doet. Ervaar hoe je daar wordt gewaardeerd. Ik doe dat één dag in de week bij wijze van proef en verdien bijna het dubbele! Stap uit je comfortzone!
jos
vertrekken kan altijd...
pieter / wegkijker
Het lijkt mij een realistische uitkomst, objectief ook.

Gezien het karakter van alle reacties zou je een uitkomst moeten hebben waarbij 90% tegen zou stemmen.

Het tegendeel is waar.

De klaagzang komt kennelijk van de usual suspects terwijl de meerderheid van de ambtenaren goed met het resultaat kan leven.

Petje af voor de bonden.

Reageerder paaltje volgen kan altijd nog (dubbel salaris, hoe bestaat het)
Baukje
Pas per 1 januari 2022 een thuiswerkvergoeding, terwijl de meesten van ons al vanaf maart 2020 grotendeels thuis zitten te werken op hun "eigen kantoor" . In mijn geval met een extra aangeschaft elektrisch kacheltje om het toch nog enigzins behaaglijk te houden.
Peter / ambtenaar
Ook ik heb alle reacties gelezen op de artikelen over de nieuwe CAO. Sommige kritiek, zoals het telkens later laten ingaan van de CAO ipv 1/1/2021 of de loonsverhoging per 1/4/2021, is best terecht en begrijpelijk. Men vergeet echter één punt: wanneer iedereen de volledige inflatie gecompenseerd wil krijgen, belanden we in een loon-prijsspiraal en de gevolgen dáárvan kunnen uiteindelijk zo desastreus zijn, dat we blij mogen zijn als we uberhaupt onze baan kunnen behouden. Ik denk dat je het grote plaatje onder ogen moet zien. En ja: die dreigementen om FNV-lidmaatschap op te zeggen, da's allemaal een beetje potsierlijk. Wie denk je daarmee te raken? Een hoop mensen snappen niet zo goed hoe bevoorrecht ze eigenlijk zijn...
Paul Roozekrans / Adviseur Management Accounting
Volgens de huidige afspraken hebben wij 22 dagen en Goede vrijdag en 5 mei derhalve 24 dagen naast de mogelijke extra dag van max schaal 9 en 2 leeftijdsdagen van 35 jaar (voor diegenen die voor 1 mei 1998 in dienst waren), van 45 jaar 2 leeftijdsdagen en van 55 jaar 2 leeftijdsdagen.



In het huidige akkoord gaan wij terug naar 20 + 6 = 26 dagen.



Nu kan de medewerker 22 + 2 + 1 + 6 = 31 dagen hebben indien deze medewerker al een oudgediende is.

Recapitulerend gaan wij van 22 naar 20 dagen, zijn Goede vrijdag en 5 mei verdwenen, die ooit zijn vastgesteld als vaste vrije dagen uit de toen gebruikelijke 24 dagen en max schaal 9 verdwijnt ook voor een aantal collega's. Voor de leeftijdsdagen vervallen er ook 2 dagen.

Hoe is het misgegaan in deze onderhandelingen over de vakantiedagen waarbij er toch 5 dagen zijn verdwenen¿

de jong / ambtenaar
@peter over de loon-prijsspiraal. Ten eerst hoeft niet elke compensatie voor prijsstijgingen tot een prijsstijging te leiden. Het kan ook ten koste gaan van de winstmarges of opgevangen worden door een verhoging van de productiviteit. Het is een standaardreactie van de werkgevers op inflatiecompensatie. Ten tweede: waar staat geschreven dat de ambtenaren bij uitstek verantwoordelijk zijn voor het doorbreken van die eventuele loon-prijsspiraal. Nergens volgens mij. Als alle Cao's een inflatiecompensatie kennen behalve die van ons dan hebben we dus wel de prijsstijgingen maar niet de compensatie. Ambtenaren moeten ophouden met dit gekke Henkie gedrag. We zijn loonslaven en moet pakken wat ons toekomt want krijgen doe je het niet. We werken bij en niet voor de overheid.
E / Businesscontroller
We moeten langer doorwerken en vitaal blijven. Wat wordt er in het CAO afgesproken minder vrije dagen. Hele week verlof wordt ons ontnomen. Staat een beetje haaks op langer door werken en vitaal blijven. Uiteindelijk betaal je jouw eigen verhoging, je moet meer werken.
Joost
Een beetje liegen en bedriegen moet wel kunnen volgens de VNG. In het bestuur zitten immers veel ex politici.

Het resultaat weer een knappe sigaar uit eigen doos. De vakbond kan weer verder slapen.??

Wanneer wordt de werkkosten vergoeding alleen voor ambtenaren gebruikt en niet meer afgeroomd door de vergoedingen aan de Raadsleden. De vergoedingen moeten toch gelijk zijn aan het bedrijfsleven?

Peter Claassen / Beleidsmedewerker R.O.
@ Paul Roozekrans. Uw berekening klopt niet. Gemeente-ambtenaren hebben 20 dagen basisverlof. In uw voorbeeld nog 2 plaatselijke dagen erbij = 22.

Iemand die nog geen 30 jaar oud is (en dus nog geen leeftijdsdagen heeft) gaat er dus 4 dagen op vooruit (hoezo doen de bonden niets voor de jongeren?). Iemand van 50 (had 4 leeftijdsdagen) blijft gelijk, iemand van 55 gaat er 1 dag op achteruit. Voor iemand van boven de 60 blijven de bestaande rechten gelden.
Willem de Horde / Bestuurder FDO-MHA (CMHF)
JOUW STEM TELT PRINCIPEAKKOORD CAO GEMEENTEN 2021-2022

Op 3 november 2021 hebben de gezamenlijke bonden en de VNG een principeakkoord gesloten voor de cao gemeenten 2021 – 2022, zie di@LOog 26-2021 verzonden 4 november 2021.



Om meer uitleg te geven over de inhoud van het principeakkoord organiseren de bonden drie digitale bijeenkomsten. We geven dan uitleg over het proces, het principeakkoord en er is ruimte voor vragen, zoals bijvoorbeeld over het hoofdstuk Vitaliteit & Verlof en de € 14,-.



Je kunt aansluiten bij één van de volgende digitale bijeenkomsten:

18 november, 23 november en 25 november 2021.

Alle online bijeenkomsten zijn van 09.30 tot 11.30 uur.



Je kunt je hier registreren voor één van de drie bijeenkomsten. Uiterlijk 1 dag voor de door jou gekozen bijeenkomst ontvang je de link naar de bijeenkomst.



En dan is het aan onze leden! Van 22 november tot 19 december kunnen leden van de vakbonden hun stem uitbrengen. Alleen met een meerderheid van stemmen is er sprake van de nieuwe cao en kan je rekenen op alle (financiële) voordelen die zijn overeengekomen. Laat deze kans dus niet voorbij gaan, word lid en stem mee!



Graag tot bij één van de online bijeenkomsten!



Gezina ten Hove CMHF

Marieke Manschot en Fred Bos FNV Overheid

Juan Schot CNV Overheid
Gerben
Onderzoek nu eens of de gemeenteambtenaren dezelfde CAO zou willen als de ambtenaren en hun werkgevers bij het Rijk. Triest om weer te constateren dat we nog verder achter gaan lopen op de hele markt.
Dave / beleidsambtenaar
Dit is een heel riant bod, de inkomens zijn m.i. heel goed geworden bij de gemeente i.r.t. risico en werk. Ik werk zowel voor zorginstellingen als gemeenten. Als ik zie hoe de mensen die in de frontlinie staan worden betaald en wat zij wel/niet aan bonussen krijgen, i.r.t. thuiswerkende ambtenaren die sindsdien in een aantal situaties slecht bereikbaar zijn en door thuiswerken juist risico's mijden, is dit heel riant.
jan
Beste Dave,



Je haalt m.i. 2 zaken door elkaar.

Ik kom zelf uit de zorg en de salarissen maken daar al jaren een inhaalslag t.o.v. de gemeenten. De verschillen tussen overheid en commerciële partijen groeien schrikbarend snel. Dit is een breder probleem. Desalniettemin doe je met je vergelijking iets wat we helaas zien; je vergelijkt een willekeurige groep met een andere en stelt dan met een kortzichtige conclusie dat het allemaal wel mee valt. Je creëert hierbij tegenstellingen en scherpt deze aan. Door te stellen dat ambtenaren thuis zitten en slecht bereikbaar zouden zijn (lees: ze doen niets?) is je conclusie dat in relatie tot de zorg de ambtenaren een goed bod krijgen. Mooie conclusie Dave.. is appels met peren vergelijken en daarbij is dit incorrect. Ken je bijvoorbeeld de CAO sociaal werk? Heeft dezelfde IKB en een breder loopbaanbudget. Uitstekende vakantieregelingen. Dat de loonstijgingen achterblijven is iets van de gehele zorg/overheidssector. Ik vergeet daarbij voor het gemak het onderwijs even en dan voornamelijk de opvang.

Het aanbod is alles behalve riant. Kijk bijv naar de jeugdzorg; vergelijk dit met de cao gemeenten en je ziet veel overeenkomsten ook in loon. Het bod van 2% over 2021 is naar de vuilnisbak verwezen door de vakbonden en werden alleen geaccepteerd bij een bod van 5% loonstijging in 2022. Logisch daar de inflatie 3.4% is over 2021 en verder stijgt in 2022. De stijgingen in loon zouden een reële afspiegeling moeten zijn van de inflatie in de samenleving om te stellen dat het een riant bod is. Dat is dit niet. Behalve de 14 euro per uur minimum.
joeri
Helemaal eens Jan.

Daarnaast kan ik me ook goed vinden in de stelling van Gerben. Doe onderzoek naar of CAO rijk en gemeenten 1 kan worden. Let maar op de CAO rijk verloopt in maart 2022 en zij hebben over 2021 2% erbij gekregen.

Let maar op dat dit een sterk verbeterde aanbieding is over 2 jaar (2021/2022) die de gemeenten bieden.
daan
Mijn stem zal TEGEN worden.. Vooral het bod over 2021 is diep en diep triest. De 2.4% lijkt er dan nog iets van te maken maar kijk goed naar de cijfers; het valt erg tegen. Vergelijkbare cao's worden allemaal voor 2021 afgesloten omdat men weet dat 2022 de inflatie verder zal stijgen. Slim gedaan van VNG. Wachten, wachten en dan stellen dat er een cao voor 2022 nodig is zodat er duidelijkheid komt. Toen de onderhandelingen begonnen was NIEMAND akkoord gegaan met 1.5% ingaand op 1 december. Men lijkt dit ineens vergeten. De vakbonden wilde 3.5 % met terugwerkende kracht ingaand op 1 januari 2021 en het is nu 1.5 % per 1 december 2021. En mensen spreken van een goed bod????????????
JW / Adviseur
Je hoort de bonden niet meer over een collectief generatiepact terwijl dit wel 1 van de speerpunten was.

Vreemd. En het financieel bod is natuurlijk belachelijk. In 2021 zelf pas per december ,,, alsof die 11 maanden ervoor niet tellen.

Vanuit Den Haag van alles verwachten van lagere overheden in Coronatijd, maar daar mag niets tegenover staan! Ik zeg NEE !!!

VNG PAK JE VERANTWOORDELIJKHEID !!!

Arjan
De supermarktmedewerker krijgt er de komende jaren 9% bij.. lijkt erop dat we met een paar jaar mooi gelijk oplopen met het loon. Al heel veel gelezen over het voorstel van de VNG maar hoe je het ook brengt of ziet we gaan er netto verschrikkelijk op achteruit.
Bart / zzp bij overheid
De titel klopt niet: 'gros ambtenaren stemt in met de CAO.' Het blijkt slechts een peiling volgens het magazine.



Veel vakbondsleden zijn negatief. Ze voelen zich enorm bedonderd doordat VNG pas vanaf december wil indexeren met een deel van het koopkrachtverlies. Daarnaast wordt mooie sier gemaakt met bruto bedragen die honderden euro's te weinig zijn voor inrichten werkplek en thuiswerkverwarming. Dat kost gemiddeld 900 euro.



Bert Spierings / Meddwerker SZW Den Haag
Hele magere CAO. Goeddeels ingegeven door bonden die gewoon bijna een jaar niets hebben gedaan. Hadden in januari op moeten roepen tot acties. Niet in oktober. De CAO voor 2023 zal wel ergens in november van dat jaar worden afgesloten. Met dezelfde uitkomst als deze CAO. Dus met ingang van december van dat jaar. Dat is toch te bezopen voor woorden? De werkgever, pakt dan even een heel jaar mee. Gratis, gewoon omdat het kan. En nee, ik word geen lid meer van de bond. Kan iedereen hoog en laag springen, maar daar ben ik na 30 jaar trouw contributie betalen wel klaar mee. En met dit soort resultaten zal de leegloop alleen maar verder gaan. En ja, ik sta in de frontlinie, of onderhand beter g gezegd vuurlinie. Ik werk niet vanuit huis. Maar sta de burger dag in dag uit te woord. Face to face...
Charly
Het is in principe een droevige cao, de financiële tegemoetkoming is een lachertje t.o.v. de stijgende kosten en inflatie. En over de verlofharmonisatie helemaal maar te zwijgen. Het is om te huilen, er heerst een grote werkdruk en met dit voorstel nemen ze de mensen de verlofdagen ook nog af en.... verlof sparen? Waarvan? Al met al heeft de VNG de bonden mooi te grazen genomen en stappen eer nog met open ogen in ook. Droevig!!!
ambtenaar / ambtenaar
Wat een flauwekul van binnenlandsbestuur.... die peiling is pure bullshit en ingegeven door onze werkgeversorganisatie. Het is gewoon een droevige cao. minimale verhoging, en als je het verlies aan verlof meerekend kom je helemaal laag uit. Net resultaat CAO UMC's gezien... dat is zoals het hoort.

Frits
Zoooo, de nieuwe IZA premie is bekend. Is natuurlijk weer een dikke 15 euro per maand duurder. Nu nog de energierekening, de boodschappen, tanken en ga zo maar door op jaarbasis doorrekenen. Dan zit je met 1,5% in december en 2,4% april volgend jaar al op koopkrachtverlies. Neem je daar de wegonderhandelde vrije dagen bij en de coronabonus die netto gezien niet eens de gemaakte kosten dekt van 2021 en 2022 dan weet je zeker dat je in de min zit.



Maar je hebt gelijk hoor Dave en andere reaguurders: de gemeenteambtenaren moeten niet zeuren want voor hun geldt natuurlijk dat ze geen last hebben van de inflatie. Of zo.



Dus nogmaals een hartelijk dank voor de uitknijpende werkgever en de beroerd onderhandelende vakbonden.
ambtenaar / medewerker
Pure stemmingmakerij en ongewenste be"invloeding van bonden en vng. Ik kreeg net een mail van de CNV waar je kon opgeven voor een informatie bijeenkomst. In de toelichting staat de zin Uit een peiling van Binnenlands Bestuur blijkt dat 57% van de ambtenaren heeft aangegeven in te stemmen met het akkoord. Heb jij nog geen keuze gemaakt, heb je vragen of behoefte aan een toelichting?" Dit is gewoon nep en een vooropgezet plan van bonden en VNG op te beinvloeden. Laat Binnenlandsbestuur maar even aantonen dat ze daadwerkelijk een representatieve (!) steekproef hebben gehouden met deze uitkomst. Bonden en VNG spelen onder 1 hoedje en zitten samen de boel te belazeren!

doeterniettoe / -
@Arjen: die supermarkt-cao is ook een feest voor de werkgevers: de weekend-/zondagtoeslag wordt minder. Leuk dat ze er 9% bij krijgen, maar veel jongeren werken in het weekend en die gaan er dus zwaar op achteruit.

Je kan er vergif op innemen dat bij andere sectoren dit nu wordt gebruikt om daar ook de weekend-/zondagtoeslag te verlagen of af te schaffen. Verworven rechten moet je simpelweg niet weggeven.



En dat is wat met de nieuwe gemeente-cao ook gaat gebeuren: de landelijke verlofregeling maakt het voor de werknemers overal even slecht. Voor de werkgevers wordt het gunstiger.
Pietje / HR
@ Arnold, kun je de 900 euro onderbouwen? Zeker ook in relatie met de 2 euro netto per dag en de coronabonus die er in de cao staat?
H. Wiersma / gepens.
En.....dan nog even dit. De grondslag voor je aanvullend pensioen is, net als voor de gepensioneerden, ook al 13-20 jaar niet meer geïndexeerd (terugslag ca. 20%). De vraag of het aanvullend pensioen per 1 januari 2022 eindelijk omhoog gaat is afhankelijk van een dekkingspercentage van 105%. Tel uit je winst.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Met de huidige inflatiecijfers (3,42%) gaat de gehele Nederlandse bevolking er zwaar op achteruit komend jaar. Leve de ECB die dit allemaal (indirect) voor ons regelt. zie https://www.homefinance.nl/economie/inflatie/inf …
Geert / Stafadviseur
Minimum loon gaat voor iedereen naar €14 staat er vandaag in de media….komt door Macron ??
Martin
Is het wachten tot 27-1-2022 dat het VNG-bestuur bij elkaar komt om eventueel het principeakkoord definitief te maken? Valt me nog mee dat het in 2022 is en niet nog later. Kom op zeg, dat moet eerder kunnen.
Advertentie