of 62812 LinkedIn

Groene golf ambtenaar in Kaag en Braassem

Een groene golf ambtenaar moet in de gemeente Kaag en Braassem inwoners gaan helpen bij maatschappelijke initiatieven. Bij het vaststellen van de Omgevingsvisie werd het voorstel van D66 maandag overgenomen door het college. ‘Het is nog weleens moeilijk om de juiste weg te vinden in het gemeentehuis.’

De gemeente Kaag en Braassem krijgt een groene golf ambtenaar om inwoners te helpen bij maatschappelijke initiatieven. Bij het vaststellen van de Omgevingsvisie werd het voorstel van D66 maandagavond overgenomen door het college. ‘Het is nog weleens moeilijk om de juiste weg te vinden in het gemeentehuis.’

Ambtenaar als sparringpartner
‘Gebleken is dat mensen die met een initiatief naar de gemeente komen vaak niet weten hoe men dit moet aanpakken en soms het gevoel hebben tegen muren aan te lopen’, aldus D66-raadslid Guido Westerman. ‘Daar willen wij iets aan doen en daarom komen wij met de groene golf ambtenaar.’ Na het invoeren van de Omgevingsvisie zal er per maatschappelijk initiatief een coördinerende ambtenaar worden toegewezen die het hele traject aanspreekpunt moet blijven. Deze groene golf ambtenaar moet inwoners als sparringpartner ondersteunen en helpen de juiste stappen op het juiste moment te zetten. De partij hoopt hierdoor te bereiken dat het succesvol inbrengen van initiatieven minder afhankelijk wordt van de kennis van de initiatiefnemer over het te lopen proces.

Cultuurverandering
De D66-fractie wijst erop dat bij maatschappelijke initiatieven meerdere ambtenaren zijn betrokken, waardoor het werk soms moet worden overgedragen. Voor initiatiefnemers is dan niet altijd duidelijk wat er van hen wordt verwacht en wat er nodig is om het initiatief tot een succes te maken. Volgens fractievoorzitter Nick van Egmond betekent dit niet dat alle initiatieven zomaar kunnen, maar wel dat het proces op een goede en duidelijke manier wordt doorgelopen. In zijn bijdrage verwees hij maandag naar een eerder uitgebracht filmpje door de gemeente, waarin ambtenaren zichzelf op de hak nemen en een cultuurverandering in samenwerking met burgers aankondigt met de nieuwe Omgevingsvisie:Geef groene golf ambtenaar mandaat

Van Egmond noemt de groene golf ambtenaar een mooi vervolg op ‘het filmpje’ dat in de gemeente al een begrip lijkt te zijn. In een motie vroeg hij het college om met de Omgevingvisie ook de rol van de groene golf ambtenaar in te stellen en deze rol ook mandaat te geven met voldoende handelsruimte. Ook vroeg hij het college initiatieven te herkennen waar een groene golf ambtenaar nodig is en het gelopen proces regelmatig te evalueren en te verbeteren en de raad hierover te informeren in de voortgangsmonitor.

College ondersteunt initiatief
Tijdens de digitale raadsvergadering zegde wethouder Floris Schoonderwoerd toe dat het college dit initiatief overneemt. ‘Dit proces is in lijn met wat we in de toekomst gaan doen. Een coördinerend ambtenaar in een onafhankelijke rol.’ Hij wees erop dat ‘dit gedachtengoed’ al door het college is geaccepteerd tijdens een eerdere dienstverleningsavond. Met deze duidelijkere toezegging was Van Egmond tevreden, waarop hij de motie weer introk.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank (ambtenaar) op
Goh, grappig Robin. Maar dit is wel degelijk een goed idee. De ambtelijke molens zijn voor buitenstaanders vaak niet te begrijpen en een contactpersoon die hen van binnenuit helpt is enorm nuttig.
let ook op de formulering: het is niet de bedoeling dat deze ambtenaar koste wat kost elk initiatief helpt realiseren, maar wel er voor zorgt dat het proces goed loopt. Dit zou elke gemeente moeten doen.
Door Robin (influencer) op
Goh, leuke entree op een verjaardag of receptie. Wat doe jij? Wie, ik? Ja, jij. Oh,Ik ben groene golf ambtenaar.