of 60715 LinkedIn

Grapperhaus: geen wapenstok of pepperspray voor boa’s

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) krijgen geen wapenstok of pepperspray, liet minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagavond weten. ‘Het is ingewikkelde materie. Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen. Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken.’
10 reacties

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) krijgen geen wapenstok of pepperspray, liet minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandagavond weten. ‘Het is ingewikkelde materie. Aan het bewapenen zitten nogal wat haken en ogen. Het gaat onder meer om opleidingseisen en aansprakelijkheden van gemeentes. De politie heeft het geweldsmonopolie in Nederland. Alleen zij mogen geweld gebruiken.’

Noodknop en bodycams
De minister wil de handhavers wel beter beschermen. ‘Ik trek mij hun zorg aan. Wij kijken naar een goede noodknop en bodycams. Die camera's hebben vaak al een afschrikwekkend effect. Het lokale gezag moet er bovendien voor zorgen dat boa’s meteen politiebijstand krijgen als zij bescherming nodig hebben.’ Grapperhaus sprak zijn afschuw uit over het incident onlangs in IJmuiden. ‘Het is belachelijk en schandalig dat strandbezoekers boa's hebben aangevallen. Zij hebben geen begrip voor hoe het in de samenleving werkt.’

Protest in ruim 20 steden
Het protest van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) is dinsdag in meer dan twintig steden. In acht van die steden is een korte, zichtbare protestbijeenkomst. Het gaat om Amsterdam, Den Haag, Ede, Rijswijk, Leeuwarden, Den Bosch, Beverwijk en Velsen. In minimaal twaalf andere steden en plaatsen zullen boa's op hetzelfde tijdstip op een andere wijze hun steun betuigen aan deze actie. Dat gebeurt in ieder geval in Haarlem, Smallingerland, Drachten, Zonder, Hilversum, Dongen, Zoetermeer, Zwijndrecht, Roosendaal, Hulst, Krimpen aan den IJssel, en Kerkrade.

Bonden willen verdedigingsmiddelen
De actie wordt gehouden naar aanleiding van de mishandeling van boa's in IJmuiden op Hemelvaartsdag. ‘Wij spreken zichtbaar onze afschuw uit over het geweld tegen boa’s, zoals recent in IJmuiden. Dit is een treffend voorbeeld van de omstandigheden waaronder boa’s hun werk moeten doen. Het kan zomaar ineens mis gaan en dan hebben ze geen enkel middel. Agressie en geweld tegen handhavers moet eens afgelopen zijn. Wij moeten handhaven, dat staat notabene op onze rug en we zijn vaak als eerste ter plaatse, dan moeten wij ons minstens kunnen verdedigen. Wij eisen dat wij zo snel mogelijk over verdedigingsmiddelen beschikken’, aldus de BOA Bond.

Hardere acties op 1 juni

De bonden noemen het ‘onacceptabel’ dat minister Grapperhaus vindt dat een noodknop en bodycam goede beschermingsmiddelen zijn voor de handhavers. ‘We worden geschopt, geslagen en bespuwd. Elke dag zonder beschermingsmiddelen handhaven is er een teveel’, aldus een boa bij de actie in Amsterdam. De vakbonden gaan op 1 juni actievoeren. In meerdere steden worden geen bonnen uitgeschreven, zoals onlangs in Rotterdam al gebeurde. Ook denken ze na over hardere acties. ‘De beuk erin’, zeggen leden tegen ons, meldt voorzitter Ruud Kuin van de BOA Bond. Op 1 juni mogen de terrassen weer open die vanwege de coronamaatregelen dicht waren en worden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Over hardere acties overleggen de bonden  nog met hun achterban, aldus Kuin. Richard Gerrits, voorzitter vakbond BOA-ACP: ‘We hebben in bepaalde omstandigheden beschermingsmiddelen nodig. Ik denk dat we 1 juni wel een mooie actie kunnen verzinnen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marion (adviseur) op
Aan Keijzer (28-5): wat een merkwaardige vergelijking met huisartsen en vroedvrouwen. Overigens: het waren eerst en vooral de vroedvrouwen die de bevallingen begeleidden, al eeuwen lang. Pas later zijn de huisartsen dit gaan overnemen.
Door Spijker (n.v.t.) op
1. Zowel de NATIONALE POLITIE als de BOA's moeten worden ingezet op hun eigen taken en beleidsterreinen.
2. Op de grijze gebieden worden BOÁ's ingezet samen met een politieagent.
Hoe moeilijk kunnen we het maken in Overheidsland.
Door Keijzer op
@criticus
Eigenlijk zegt u dat de reactie van minister niet consistent is.

Politie steekt in veel situaties de nek uit, maar is tenminste nog bewapend. In deze tijd van verhuftering en anti-gezag, kun je geen ongewapende BOA's op pad sturen, behalve dan voor vaststellen van illegale vuilstorting, of dat soort zaken. Hoeveel risicoloze taken hou je daarnaast nog over?

De hele publieke sector komt al sinds Paars II mensen en middelen tekort en de straat is er niet beter op geworden. Dus gaat men op de goedkopere toer en onbewapende BOA's op pad sturen, die gemolesteerd kunnen worden, bespuugd etc. etc. Zelfs ambulance personeel wordt aangevallen! Laat dat eens inzinken...

Men kan geen blik IC personeel open trekken en ook geen blik agenten. Ga vervolgend dan mensen niet onbeschermd naar zeer wel mogelijke onveilige situaties sturen, vanuit beton gehouwen principes, uit tijden tot de jaren 60 van de vorige eeuw, wetende wat al decennia gaande is aan hufterigheid, of erger!
Het zal je partner, zoon of dochter maar zijn zeg!

Ofwel geen ongewapende BOA's naar mogelijke onveilige situaties en dus wachten tot er genoeg agenten zijn opgeleid, ofwel, desnoods als tijdelijke overbrugging, wel beschermingsmiddelen als wapenstok en pepperspray, of geschikte BOA's als politieassistenten opleiden met specifieke taken en bevoegdheden, maar zijn wel gekleed als agent met pepperspray en wapenstok en met een wapen. Kunnen dan wellicht ook nog doorstromen met verdere opleiding, als volledig bevoegd agent.

IC personeel stelt, dat alle hulp extra op IC's natuurlijk welkom waren om te assisteren, maar ook dit een noodgreep was en niet de optimale zorg kon worden geboden zoals in pre-corona-, zogenaamde "normale" tijden, die ik in veel opzichten niet eens normaal te noemen vond.

Hier gaat het ook om mensenlevens en veiligheid en dan mag nood wel wet breken. Over consistent gesproken...Er is nog een spreekwoord: als het tij keert verzet men de bakens! Dat is voor mensen, die onbeschermd naar potentieel gevaarlijke situaties gestuurd worden, hoog nodig. Het is zelfs m.i. schuldig verzuim als overheid dat niet doet. Elk bedrijf moet zorgen voor een veilige werkomgeving, gaat de overheid daar nu zelf onderuit glibberen en blijkbaar met steun, lees ik hier.
Door Hans op
Vorig jaar juli stond zo'n boa een parkeerboete (beter gezegd: belastingnaheffing) uit te schrijven bij mijn auto. Toen hij klaar was, vroeg ik hem waarom. Antwoord: uw vergunning is niet zichtbaar. Ik: meneer, wij hebben in deze straat allemaal een brief van de gemeente gekregen dat dat vanaf 1 juni digitaal en per camera zou gaan: geen papiertje meer nodig. Antwoord: oh, toen was ik met vakantie. Ik praat er niet eens meer mee.
Door Criticus op
Volstrekt consistente reactie van de Minister: net zoals in vele dossiers worden de taken overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten, maar zonder de benodigde middelen. Soms is dat geld, in dit geval concrete zaken. Vraag is wel waarom, als dat geweldsmonopolie zo belangrijk en principieel is, de wijkagenten zijn wegbezuinigd en de taken verschoven zijn naar de gemeenten....
Door Keijzer op
@Mark

Dit is een gebrek aan selectie en opleiding, of heldere orders.

Zoals ik al schreef in mijn eerdere post, er zullen geschikte mensen bij zitten, om opgeleid te worden voor politieassistenten, met hetzelfde uniform, maar specifieke taken en met wapenstok, pepperspray en wapen.

Een algemeen probleem is al, dat zelfs politie te weinig gezag heeft.

Bij grenzeloos gedrag door vaak een groep, of groepje, door groepsdynamiek, door primitieve impulsen, al of niet door drank of drugs, zul je handhavers moeten voorzien van middelen, om zichzelf in uiterste geval te beschermen. Dat is te vergelijken met zorgpersoneel geen beschermingsmiddelen geven bij een pandemie.

Plus het grote Nederlandse probleem in het algemeen, dat er heel veel in Nederland aan regels bedacht worden, maar tegelijk een gigantisch gebrek blijft aan mensen voor adequate handhaving.
Door Jan op
Geheel eens met Ben. Hoe je het ook wendt of keert: BOA's zijn nu eenmaal van lager allooi dan agenten. De meesten zouden nooit aangenomen zijn als agent. Dan moet je ze ook geen geweldmiddelen geven, ook al noemen ze die verdedigingsmiddelen.
Door Mark op
De BOA's hebben zich de afgelopen maanden niet echt sympathiek gedragen naar burgers. Ik was voorstander nu even niet meer.
Door Ben (jurist) op
Een heel god besluit. Het geweldsmonopolie ligt in Nederland bij de politie. Agenten moeten daarbij voldoen aan opleidingseisen en bekwaamheden zoals de escaleren en hoe om te gaan met een wapen (lees: als ultimum remedium). BOA's waren voor lichtere taken bedoeld waarbij de inzet van geweld niet vereist was. Je kunt niet zomaar wapens uitdelen aan mensen die daarvoor niet gekwalificeerd zijn, dat is vragen om excessen. dat de heer Van Vollenhoven het heeft over vuurwapens valt me tegen van hem. Ik wil niets afdoen aan BOA's en ik begrijp de achterliggende emotie maar dit is niet de oplossing. Laat de politie BOA's vergezellen bij acties waarbij agressie wordt verwacht. Zelfs bij de politie, waar in Nederland het gelukkig goed geregeld is in geweldsinstructies en onderzoek achteraf gaat het af en toe nog mis, kijk naar Mitch Henriquez. Geweld namens de staat is soms helaas noodzakelijk maar laten we er alsjeblieft heel behoedzaam mee omgaan.
Door Keijzer op
In vroegere tijden deden huisartsen bevallingen, daarna kreeg je vroedvrouwen.

Je hebt onderwijzers en onderwijsassistenten nu. Waarom geen politie en politieassistenten en die laatste groep nu BOA is. Je specialiseert op handhaving in een opleiding en bij gebleken bekwaamheid krijg je wapenstok en pepperspray, of wat verder ter ondersteuning kan dienen.

Je zet BOA's in op niveau van hun bekwaamheid t.o.v. werkplek en dus risico situaties.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!