Advertentie
carrière / Nieuws

Gevaar pensioenverlaging niet geweken

Hoewel de dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP stijgt, is het nog niet uitgesloten dat er in de komende jaren alsnog een pensioenverlaging plaats gaat vinden.

02 augustus 2017

Het gaat beter met de pensioenfondsen, de dekkingsgraad gaat weer langzaam omhoog. Bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, waar alle ambtenaren zijn aangesloten, is de dekkingsgraad gestegen naar 101,3 procent. De beleidsdekkingsgraad was 96,3 procent. Toch blijft de situatie penibel: ‘De kans dat ABP de pensioenen in 2018 of volgende jaren moet verlagen blijft aanwezig’, aldus ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

Ouder worden
De laatste jaren ging het niet goed met de pensioenfondsen, de tijd dat pensioenen elk jaar automatisch meebewogen met de loon- of prijsindex is voorbij. Het feit dat mensen steeds ouder worden is een belangrijke factor. Wortmann-Kool in een eerder interview met Binnenlands Bestuur: ‘Neem als voorbeeld mensen die nu met pensioen zijn. Toen zij hun pensioen opbouwden, lag de levensverwachting jaren lager dan die nu feitelijk is. Gepensioneerden krijgen daardoor een aantal jaren langer pensioen uitgekeerd dan berekend was.’


Rente

Maar de belangrijkste factor is de rente. ‘We hebben een stelsel waarin we een uitkering toezeggen. Voor de komende 60 jaar moeten we berekenen of we de pensioenverplichtingen kunnen nakomen. En dat moeten we doen met de huidige lage rente. Dat is de Achilleshiel van dit stelsel’, aldus de bestuurvoorzitter.


Pensioenhervorming

Er wordt al geruime tijd gediscussieerd over een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Dat is nodig om het hele systeem ondanks veranderingen in de samenleving toch toekomstbestendig te houden. In die discussie lijkt vooralsnog veel belangstelling te bestaan voor een systeem waarbij mensen een persoonlijk pensioenpotje opbouwen maar waar toch collectief gedeelde risico's blijven bestaan.


Positief

‘De dekkingsgraad kruipt langzaam verder omhoog en dat is op zich positief. ABP ziet wel de noodzaak van modernisering van ons pensioenstelsel en steunt daarom de inmiddels bekende contouren van het SER-plan. Ik hoop van harte dat het nieuwe kabinet de juiste randvoorwaarden schept om dit mogelijk te maken.’ aldus bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Van Soest / Gepensioneerd
Al jaren lang verbaas ik mij over het gedraai van het ABP.

Toen wij 23 jaar geleden naar Frankrijk verhuisden waren ons aow en pensioen geljkIn die jaren hebben wij 3 keer een bedrag uitgekeerd gekregen daarna nimmer meer een cent erbij gekregenOok de opmerking dat er minstens 5 jaar niet geindexeerd word t maakt mij nijdig heeft het ABP soms een glazen bol het is wel het geld van de gepensioneerden,
veestapel
Alle pensioenen smelten als sneeuw voor de Europese zon, leer ermee leven.
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Wat worden er weer sprookjes verteld, we zouden er bijna weer in gaan geloven. Flauwekul van de zijde ABP, er is zat geld voor nu en de toekomst, mits er maar geen grepen in de kas worden gedaan door de onbetrouwbare overheid. En mochten we dan geld te kort komen, kom dan als overheid eens eerlijk over de brug met het geld, welke ze al in de jaren 90 achterover gedrukt hebben ! Met dank aan de politiek !

Jan
Natuurlijk is die kunstmatig lage rente een belangrijke factor. Maar de beroerde beleggingsresultaten van het ABP spelen ook een rol. Schaf die peperdure externe "beleggingsexperts" af en beleg alleen nog in indextrackers. De beursindex wordt toch nooit verslagen.
Bertus / Observant
1. Die hogere levensverwachting komt niet uit de lucht vallen (rekenmeesters?)

2. Die lagere rente ook niet; Rutte moet het renteverlies maar bij Draghi declareren;

3. We gaan 4 jaar langer werken;

4. We gaan dus 4 jaar langer premie betalen;

5. We gaan dus 4 jaar korter pensioen ontvangen.



Mevrouw Wortman, ik ben al die smoesjes zat! Punt 4 en 5 levert zo ongelofelijk veel geld op! Bovendien kan de levensverwachting weer naar beneden worden bijgesteld door dat langere werken.
Frank Engelman
Tja, Mevrouw Wortman blijft natuurlijk trouw aan haar politieke partij en stelt het partijbelang boven dat van de deelnemers van het ABP. Het moment dat de fictief lage rekenrente nu eindelijk eens naar boven wordt gesteld, verdwijnt het dekkinggraad probleem als sneeuw voor de zon....maar dat past natuurlijk niet in de plannen die as we speak gesmeed worden door het Ministerie van Financiën, de SER en de Algemene Rekenkamer. Bovendien is het CDA weer eens partij in de Formatie. Met persoonlijke pensioenpotjes is het aanzienlijk makkelijker om fiscale maatregelen te treffen die van de huidige pensioenpot ad 1400 miljard behoorlijk wat kan afromen...Haar oud partijgenoot Maxime Verhagen lanceerde ook al wat onzedige gedachten om gebruik te gaan maken van de pensioenpot https://www.vno-ncw.nl/column/laat-kapitaal-werk …

We hebben het beste pensioen systeem van de wereld en dat moeten we ook zo zien te houden niet enkel voor de huidige pensionado's maar zeker ook voor de jeugd .
henk
Wortman heeft niet het resultaat bereikt wat nodig is voor het ABP en dat is het op peil houden van de rendementen en de koopkracht voor je pensioen. Zij faalt dus en moet vertrekken. Daarnaast doet het ABP allerlei dingen met mijn geld onder de vlag "maatschappelijk verantwoord" beleggen (bijvoorbeeld in windmolens). Verkeerde beleggingen dus omdat het te weinig oplevert. De winsten gaan naar de NUoN, Shell en ABN/Rabo. Voor het ABp levert dit geldt slecht 1% op :(
Dirk van Haaren / gepensioneerd
Gisteren heb ik een reactie gepost en zou vervolgens na enig geduld geplaatst geplaatst worden en dat is niet gebeurd. Mijn vraag waarom niet??
Dirk van Haaren / gepensioneerd
Gisteren heb ik een reactie gepost en zou vervolgens na enig geduld geplaatst geplaatst worden en dat is niet gebeurd. Mijn vraag waarom niet??
H. Wiersma / gepens.
1. Het ABP kan beter eens met een reactie komen wat ze er aan doen/gedaan hebben om de achterlijke rekenrente van de DNB (Klaas Knot) op een normaal niveau te krijgen. De gunstiger rekenrente, die voor verzekeringsmaatschappijen geldt, behoort sowieso ook voor het ABP te gelden.

2. Het ABP moet stoppen om mee te werken aan inkomens - en arbeidspolitiek (m.a.w. pensioenen niet gebruiken voor salarissen van werkenden; in tegeldeel dit geld zo snel mogelijk terughalen). Dat beleid heeft namelijk niets te maken met pensioenen.

3. Het ABP behoort de pensioenpremies eens richting het gewenste niveau van ca. 24% voor werkgever/werknemer brengen, net als in het verleden. Dan kunnen gepensioneerden eindelijk eens het hun in het verleden beloofde waardevaste pensioen ontvangen. De achterstand van gepensioneerden is inmiddels opgelopen tot ca. 12% of meer.

Het rendement van het ABP over de laatste 20 jaar bedroeg gemiddeld 6 - 7%. Dus daar kan het niet aan liggen, alhoewel ik ook mijn twijfels heb over sommige investeringen die het ABP op dit moment doet. Het belang van de pensioenen behoort in alle gevallen voorop te staan.
t. faber / gepensioneerd
Dit geheel van schimmige manipulaties door de Haagse Hunnenhorden laat zich in één treffende benaming vertalen: DIEFSTAL.
Wim
Misschien is het een veel beter idee om zélf verantwoordelijk te zijn voor je pensioen. De enige die er dan mee manipuleert ben je zelf! Het is te belachelijk voor woorden dat het geld, wat van jezelf is, dat je 'in bewaring' geeft op zo'n onverantwoorde manier wordt beheerd. Bij alles waar ons geld mee gemoeid is, gezondheidszorg, energiekosten etc., worden we om de tuin geleid. Het is beslist waar wat ik kortgeleden las: Wij laten alles gedwee over ons heenkomen en accepteren wat ons door de strot wordt geduwd!
Wim den Boer / gepensioneerd en maatsch. actief
Het vermogen van het ABP is al jaren zo stabiel dat er 35 jaar pensioen of meer kan worden uitgekeerd. De gemiddelde sterfdatum ligt echt niet op 102 jaar. En het vermogen groeit nu alleen maar. Wanneer houden die gekunstelde rekentrucs nu eens op. Maar ja, gepensioneerden kunnen niet staken he?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Er kan een win-winsituatie ontstaan als vooral de vakbonden af zouden stappen van oude dogma's en niet alles blokkeren. Geef pensioenfondsen een wat ruimere beleggingsspreiding en kijk naar de rendementen. Daarmee accepteer je jaarlijkse fluctuaties in de pensioenuitkering.
Jan / adviseur
Als je gekeken hebt naar het programma "Zwarte Zwanen" van Max dan weet je genoeg hoe er met ons pensioengeld gesjoemeld wordt. De winst valt niet bij ons, het verlies wel.
Advertentie