of 61441 LinkedIn

‘Genormaliseerde’ en begrijpelijke cao in de maak

In eenvoudiger taal, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om hun rechten na kijken. Dat is een van de veranderingen die de VNG en de vakbonden willen doorvoeren bij de aanpassing van de rechtspositieregeling van gemeenteambtenaren. Die afspraken staan in de CAR-UWO maar moeten ‘genormaliseerd’ worden nu de ambtenaren per 2020 onder het burgerlijk recht komen te vallen.

In eenvoudiger taal, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om hun rechten na kijken. Dat is een van de veranderingen die de VNG en de vakbonden willen doorvoeren bij de aanpassing van de rechtspositieregeling van gemeenteambtenaren. Die afspraken staan in de CAR-UWO maar moeten ‘genormaliseerd’ worden nu de ambtenaren per 2020 onder het burgerlijk recht komen te vallen.

Rechten en plichten
De VNG en de vakbonden, vertegenwoordigd in het LOGA, pakken het herschrijftraject samen op. De partijen hebben inmiddels de eerste stappen gezet naar een nieuwe cao Gemeenten. ‘Uitgangspunt voor het omzetten van de CAR-UWO naar een cao is dat de rechten en plichten die werkgevers en medewerkers hebben niet wijzigen’, aldus de VNG. Ook de tekst en de structuur wordt gemoderniseerd. ‘De nieuwe Cao Gemeenten moet modern, begrijpelijk en herkenbaar zijn’, vinden de partijen, ‘eenvoudiger teksten maken het voor werkgevers en medewerkers makkelijker om hun rechten en plichten in de cao te raadplegen’.


Miner bureaucratie

Ambtenaren hadden altijd een aparte status om hen te beschermen tegen onder meer politieke willekeur. Eind vorig jaar is besloten de rechtspositie met de rest van de beroepsbevolking gelijk te trekken. Volgens voorstanders van normalisering heeft afschaffing ervan nauwelijks nadelen, maar wel veel voordelen. Het zou makkelijker worden voor ambtenaren om over te stappen naar de marktsector en vice versa. Ook zou het schrappen van de speciale positie leiden tot minder bureaucratie. Andere veranderingen zijn dat de bestuursrechtelijke regels rond bezwaar en beroep in ambtenarenzaken komen te vervallen en de regels voor het arbeidsvoorwaardenoverleg worden vervangen door het normale cao-recht.


Modern en herkenbaar

Werkgevers en medewerkers moeten zich tijdig kunnen voorbereiden op de nieuwe cao Gemeenten vindt de VNG en bonden. De planning van het herschrijfproces is erop ingericht om vóór 1 januari 2019 de CAR-UWO te hebben omgezet. Dat is een jaar voordat de cao gaat gelden. ‘De partijen zijn vol vertrouwen en energiek aan de slag om een moderne, herkenbare en begrijpelijke cao Gemeenten te maken’, aldus de verklaring van het samenwerkingsverband LOGA.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door HH op
Pak het dan meteen goed aan door er één CAO van te maken voor alle ambtenaren, en inderdaad, neem meteen een goede generatiepactregeling op in die CAO.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
In eenvoudiger taal, zodat het voor iedereen gemakkelijker is om hun rechten na kijken- Het gaat toch niet primair,- die indruk krijg je-; om de taal maar om de wettelijke inhoud d.w.z. rechten en plichten. Komt er nog een verklaring in het Fries en het Arabisch c.q. Engels? Het staat leuk zo een een popiejopie regeling maar heb je er ook iets aan? Kun je het niet goed doorgronden dan kun je het altijd navragen. Niet iedereen is goed in het doorgronden van alles (gelukkig maar anders waren er nog meer werklozen).
Door Pierre (ambtenaar) op
Neem dan ook de zogenaamde generatiepact op in de cao. Sommige gemeenten hebben een redelijke tot goede regeling. Anderen hebben er geen of een regeling die de naam niet waard is.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!