Advertentie
carrière / Nieuws

Gennep doet aangifte van lek uit besloten vergadering

De gemeenteraad van Gennep gaat aangifte doen van het lekken uit de besloten raadsvergadering waarin raadsleden werden bijgepraat over de redenen voor het opstappen van burgemeester Peter de Koning. Onlangs kwam naar buiten dat een woede-uitbarsting van de burgemeester de druppel was.

10 oktober 2019

De gemeenteraad van Gennep gaat aangifte doen van het lekken uit de besloten raadsvergadering waarin raadsleden werden bijgepraat over de redenen voor het opstappen van burgemeester Peter de Koning. Onlangs kwam naar buiten dat een woede-uitbarsting van de burgemeester de druppel was.

Woede-uitbarsting
In die vergadering op 16 september j.l. werd vertrouwelijkheid afgesproken om te voorkomen dat de partijen waarom het gaat beschadigd zouden raken, vertelt voorzitter van de vertrouwenscommissie Twan Reintjes aan De Gelderlander. Die krant bracht onlangs het nieuws dat een woede-uitbarsting van De Koning de druppel was bij diens gedwongen vertrek en baseerde zich daarbij op een bron ‘die vertrouwelijk is bijgepraat’ over de kwestie. Voor de vertrouwenscommissie, waarin leden van alle vijf partijen in de raad zijn afgevaardigd, is dit voldoende bewijs dat de afspraak is geschonden.

Bemoeizuchtig
In het verhaal dat De Gelderlander  bracht stelde de bron dat De Koning werd verweten dat hij zeer bemoeizuchtig was en hij de wethouders te weinig ruimte had gegeven. Ook zou hij raadsleden onder druk hebben gezet in één-op-één-gesprekken en zou hij op het stadhuis voor een angstcultuur hebben gezorgd. Zo zouden ambtenaren hem na de bewuste woede-uitbarsting niet meer durven aanspreken. De Koning zei na de besloten raadsvergadering, waarvoor hij niet was uitgenodigd en hij dus niet bij aanwezig was, dat de raad eenzijdig was ingelicht over zijn vertrek. Hij zei later in een interview met Binnenlands Bestuur nog steeds niet te weten wat hij had misdaan.

Ga zo door, Peter
Wel reageerde hij in het interview op aantijgingen dat hij een 'hork' en 'hard' en een 'bemoeial' kan zijn. 'Ik kan begrijpen dat een Limburger mij zakelijk vindt. Ik kan mij ook nog voorstellen dat hij mij hard vindt. Ik ben een Schiedamse jeneverneus. In Schiedam heerst de mentaliteit van de haven. Klaar, naar huis. Nee is ook een antwoord. Vooral dat laatste moet je in Limburg anders inkleden. Ronduit nee is te confronterend. Ik heb geleerd om daarmee om te gaan en ik heb een Limburgse vrouw.’ Later vroeg hij in een klankbordgesprek met de vertrouwenscommissie voor zijn herbenoeming of wat in de profielschets uit 2011 stond nog steeds was wat zij van hem verwachten. 'Als het anders is, vertel het mij, dan houd ik daar rekening mee. Het antwoord was altijd: 'Ga zo door Peter; het gaat goed'.’

Niemand heeft zich gemeld
Het lekken uit de besloten raadsvergadering is maandag besproken in de vertrouwenscommissie die vervolgens de leden de opdracht gaf om alle raadsleden in te lichten dat aangifte zou worden gedaan als niemand zich binnen 24 uur zou hebben gemeld. Niemand heeft zich gemeld binnen deze termijn en dus zal formeel de gemeenteraad waarschijnlijk nog deze week aangifte doen. Reintjes zegt in De Gelderlander te beseffen dat aangifte een zwaar middel is. ‘Dat doe je niet zomaar. Maar we willen dat het stopt. Dat geen verdere informatie naar buiten komt over hetgeen er besproken is. Wat er gebeurd is, is al vervelend genoeg.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zandkruuer
Na 'Den Haag' wil ik ook de inwoners, ambtenaren en raadsleden van Gennep 'feliciteren' (NOT) met dit lek. Jullie kunnen t.z.t. een goede kandidaat voor een kroonbenoemde burgemeester wel op de buik schrijven. Want wie gaat er solliciteren als de kans op uitlekken van de namen heel groot is? Voor het betrokken lekkende raadslid of ambtenaar veel wijsheid toegewenst!
Advertentie