Advertentie
carrière / Nieuws

Generatiepact in gevaar door beleidswijziging

Gemeenten willen door gebruik te maken van een generatiepact jongeren werven. Maar dat is niet meer mogelijk, omdat ze zich vanaf dit jaar niet meer alleen op jongeren mogen richten. Samen met de vakbonden roepen ze het kabinet op dit op te lossen, meldt de VNG.

20 februari 2018

Gemeenten willen door gebruik te maken van een generatiepact jongeren werven. Maar dat is niet meer mogelijk, omdat ze zich vanaf dit jaar niet meer alleen op jongeren mogen richten. Samen met de vakbonden roepen ze het kabinet op dit op te lossen, meldt de VNG.

Verboden
Gemeenten die een generatiepact uitvoeren konden de afgelopen jaren in vacatureteksten specifiek jongeren vragen te solliciteren. Normaalgesproken is het verboden een voorkeur voor leeftijd uit te spreken, maar dat dit de afgelopen jaren wel mocht, stond geregeld in de Aanpak Jeugdwerkloosheid uit de Rijksbegrotingswet SZW. Nu de werkgelegenheid gestegen is, heeft het nieuwe kabinet besloten deze aanpak niet te verlengen. In een advertentietekst op te nemen dat gezocht wordt naar kandidaten tussen 18 en 27 jaar is daarom nu weer verboden.

Ontheffing
Gemeenten die een generatiepact hebben afgesloten – waarbij oudere werknemers vaak minder gaan werken om zo ‘ruimte’ te maken voor jongeren – komen in de problemen nu dus in de problemen. De VNG en de bonden willen dat het kabinet met een algemene maatregel van bestuur komt of dat er voorlopig ontheffingen worden afgegeven voor gemeenten met een generatiepact. Totdat duidelijk is wat het kabinet gaat doen, adviseert de VNG geen specifieke uitingen of teksten van een leeftijdsgrens of leeftijdsgroepen in vacatureteksten en wervingscampagnes op te nemen.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ambtenaar / gemeenteambtenaar
Laat de bonden en vng zorgen dat mensen van rond de 65 met een goede regeling kunnen vertrekken tot aan pensioen gerechtigde leeftijd dan genoeg plekken voor jongeren . En dan geen dakpan constructie maar gewoon helemaal klaar . Ik ken er genoeg die willen stoppen en ik reken mezelf daar ook bij . Ik word in mei 65 en moet tot 66 en 4 maanden velen zoals ik zijn het zat en willen eruit en zo plaats te maken voor jongeren wij hebben genoeg bijgedragen op alle fronten
Pierre / ambtenaar
Zorg voor een algemene regeling, opgenomen in de cao. Nu is het afhankelijk bij welke gemeente je werkt of er een generatiepactregeling is en wat daarvan de inhoud is. Dit heeft rechtsongelijkheid tot gevolg.
Anna / Adviseur
Ik ben van een gemeente naar een omgevingsdienst gemoeten. De arbeidsvoorwaarden zijn daar minder. En helaas geen Generatiepact en alleen op papier ouderenbeleid. Dat terwijl je gewoon ambtenaar bent. Dus helemaal eens met Pierre.

Is het werken met een traineeship misschien een goede tijdelijke oplossing voor de instroom van jongeren in de plekken die vrijkomen met het generatiepact? Na een traineeship ben je interne kandidaat. Overigens ben je wel erg snel oud als je de bovengrens op 27 jaar stelt. Waarom niet 40 (die moeten nog 28 jaar werken).
Norbert van Nieuwenhoven / Pensioenadviseur
Als specialist op het gebied van het Generatiepact wil ik graag aangeven, dat gunstig (in inkomen) afbouwen op latere leeftijd gewoon mogelijk blijft. Ondanks deze wijziging in het beleid. Dat er nu niet alleen maar op instroom van jongeren meer gericht wordt is voor hen en de werkgever misschien anders geworden. Eerder stoppen of afbouwen met werken is al tijden mogelijk. Het blijft ruimte scheppen voor hen die nu zonder baan zitten. Ongeacht de leeftijd... Dat houdt zowel de werknemer als de werkgever vitaal.. Open en juiste communicatie binnen de organisatie is daarbij van groot belang..
Martin
Gemeenten hebben doorgaans veel moeite om mensen te vinden van hbo en wo-niveau (en vast te houden, gezien de matige salarissen t.o.v. de commerciële sector). Lichtelijk ironisch om dan de 'maximale' leeftijd op 27 te zetten. Het gros van de universitaire studenten studeert af op z'n 25ste.



Kunnen ze twee jaar bij een gemeente ervaring opdoen in een traineeship voor een hongerloontje om vervolgens bij een consultancy bureau te gaan werken voor dubbel zoveel geld en een auto van de zaak.



Geef ze eens ongelijk.
HH
Helemaal eens met Pierre. Zo'n optionele mogelijkheid zoals het generatiepact nu is leidt tot forse rechtsongelijkheid. Dus opnemen in CAO en snel.
Joukje Lubbers / senior toezichthouder milieu
Als er in de CAO een goede afbouwregeling wordt opgenomen voor ambtenaren boven de 60 of desnoods 62 jaar is er niks aan de hand en is de rechtsongelijkheid tussen ambtenaren waar wel wat voor geregeld is en waar niks voor is geregeld ook van de baan. Wij zijn verplicht overgegaan naar een omgevingsdienst en de latende organisatie heeft wel een generatiepact ingevoerd en wij hebben dat dus niet. Jammer.
Gezond Verstand / Zzp
Het generatiepact is gelegaliseerde discriminatie.

Iedereen, van welke leeftijd, geslacht, kleur heeft recht om met gelijke kansen op een baan te solliciteren! Zonder uitsluiting.

Waarom mag de overheid doen, wat geen enkel ander bedrijf mag doen? Mooie namen verzinnen voor discriminerende maatregelen is een glijdende schaal.
henk
De gemeente Apeldoorn heeft geen generatiepact, begint er eindelijk een beetje over te denken en nu dit. Fijne werkgever die overheid.
Akke / Sociale dienst
Generatiepact heeft mij mooi te pakken... al bijna 4 jaar (toen was ik 30) wordt ik ingehuurd via payroll...nee hoor geen vaste uren mogelijk.... nu generatiepact uren worden opgevuld door een jongere persoon en die uren hebben ook nog eens voorang op mijn uren mocht er afgeschaald worden.... hoe krom is dit? Dus mensen van net boven de 30 worden eeuwig vergeten!!!! Wat vinden jullie hiervan?
Fred Smit
@ Norbert, mee eens dat afbouwen mogelijk blijft, maar dat de invulling van de vrijvallende capaciteit niet meer leeftijd gebonden mag zijn.

TERECHT, zoals gezond verstand ook zegt, iedereen moet gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt!! Leeftijd is nooit een onderwerp van een functiebeschrijving.
Advertentie