of 60831 LinkedIn

Gemiddelde leeftijd ambtenaar stijgt niet meer

Ambtenaren worden niet langer ‘steeds ouder’. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A en O fonds.

Ambtenaren worden niet langer ‘steeds ouder’. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A en O fonds.

Samenstelling
De afgelopen jaren steeg de gemiddelde leeftijd gestaag richting de 50. Maar voor het eerst sinds jaren is die leeftijd nu niet gestegen. De gemiddelde leeftijd is 48,3 jaar. Dit betekent niet dat dat de samenstelling van het personeelsbestand gelijk is gebleven. Achter dit stabiele gemiddelde zit een toename van zowel het aantal medewerkers ouder dan 60 jaar als het aantal jonger dan 35 jaar. Het aandeel personen tussen de 35 en 60 jaar nam af. Ondanks de hogere in stroom van jongeren zijn er binnen de muren van het gemeentehuis nog altijd meer 60-plussers dan 35-minners. En dus blijft het streven naar behouden van jongeren belangrijk, aldus A en O.

Meer vrouwen
In 2016 waren er 157.210 mensen werkzaam bij gemeenten, daarmee komt de daling van de gemeentelijke bezetting tot stilstand. Er is zelfs sprake van een stijging van 0,8 procent. De bezuinigingen lijken grotendeels achter de rug en 80% van de gemeenten verwacht stabiliteit of groei in hun formatie. Opvallend is dat waar voorheen de gemeente vooral een mannenbolwerk was, er nu evenveel mannen als vrouwen werkzaam zijn bij gemeenten. Over de gehele sector genomen werken er voor het eerst evenveel mannen als vrouwen bij gemeenten. Alleen bij de G4 is het aandeel mannen nog altijd iets groter dan dat van vrouwen, 52 om 48 procent. Het verzuim van ambtenaren is gestegen. Met name als gevolg van een stijging van het langdurig verzuim. Het ziekteverzuimpercentage bij gemeenten is in 2016 met  0,3 procentpunt gestegen naar 5,6 procent. Het lang verzuim steeg nog meer: van 0,6 naar 0,9 procent. Het ziekteverzuim bij gemeenten ligt nog altijd ruim hoger dan het landelijke cijfer.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door kawan op
@T.Faber al die negatieve aannames over de 'oude garde' zijn zeker nog niet verdwenen, ondanks het schoonschip die ze gemaakt hebben - een paar jaar terug -door zoveel mogelijk 50+ te ontslaan. Daarvoor in de plaats de "jonge goden" die alleen maar bezig zijn met zichzelf en €-teken voorop. Zelfs zo cheap zijn, bij elk aanbod waar zij een euro'tje meer kunnen verdienen, gelijk weg zijn. En dan heb je het over "Veel te dure" werknemers..? Het is wel het deel van de bevolking waar de afgelopen 30 jaar de hele verzorgingsstaat op teerde en ik moet nog zien of jij / jouw generatie dit op wil brengen. Diezelfde werknemers moeten nog zien of ze een oudedagvoorziening krijgen, als waar zij al die jaren aan bijgedragen hebben. Gezien jouw toonzetting vrees ik het ergste. Niet zo hoog van de toren blazen, want ook jij teert op al datgene wat de oude garde heeft opgebouwd. Ik behoor tot de jonge garde, maar ben altijd opgevoed om ook respect te hebben voor de ouderen en ze niet als oud vuil te behandelen of af te schilderen.
Door ernst (beschouwer) op
@T. Faber. Geweldige grap! Je komt de door jou genoemde aannames nog erg veel tegen. Vooral onder oudere bestuurders en managers.
Door t. faber op
Het licht gloort eindelijk aan de horizon! We raken zo langzamerhand verlost van die niet-flexibele, verstarde, trage, niet ,positief ingestelde, en niet te vergeten veel te dure oudere werknemers bij de overheid. De weg komt eindelijk vrij voor onze jonge goden, die niet behept zijn met deze en de vele andere kwalijke eigenschappen van de ouderen. Die - idealistisch als ze zijn - genoegen nemen met een symbolisch inkomen en for ever young zullen blijven, in tegenstelling tot hun fossiele voorgangers.
Door Fred Jansen op
@Anneke in de volledige monitor die op AenO.nl terug te vinden staat ook de man vrouw verdeling over schalen en het bruto maandsalaris naar geslacht en leetijd
Door Anneke op
Het eenzijdige mannen-plaatje klopt gelukkig niet bij de cijfers. Ben overigens ook benieuwd naar de verdeling man-vrouw in functieschalen. Is dat ook bekend?
Door Opmerker op
Eindelijk positpraat dus goedpraat. Blijstem.