Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeentesecretaris Bergen op Zoom weg

Gemeentesecretaris Theo Wingens vertrekt bij de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente maakte bekend dat is besloten ‘in goed overleg’ uit elkaar te gaan.

28 december 2020
stadhuis-bergen-op-zoom.jpg

Gemeentesecretaris Theo Wingens vertrekt bij de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente maakte bekend dat is besloten ‘in goed overleg’ uit elkaar te gaan.

Enorme opgave

In een verklaring op de website van de gemeente Bergen op Zoom stelt wethouder Mignon van der Zwan, die onder meer verantwoordelijk is voor de portefeuille Personeel en Organisatie:  ‘Dit is een erg moeilijk besluit, want we willen beiden een slagvaardige en effectieve organisatie. Toch hebben we als gemeentebestuur de conclusie getrokken dat het beter is dat er iemand anders ‘voor de ambtelijke troepen’ komt te staan. We hebben een enorme opgave liggen, waarbij we niet alleen financieel weer gezond moeten worden, maar ook de cultuur in de volle breedte en de kwaliteit van de organisatie moeten verbeteren. We gaan op een zorgvuldige manier uit elkaar.’

Afscheid

In dezelfde verklaring zegt Theo Wingens:  ‘Ik had graag mijn werk afgemaakt in Bergen op Zoom. Helaas lopen zaken soms anders dan je hoopt. Met pijn in het hart neem ik, na 15 jaar, afscheid van Bergen op Zoom. De komende tijd ga ik me rustig voorbereiden op een nieuwe uitdaging.’

 

Tekorten

Bergen op Zoom staat voor zware uitdagingen. De gemeente kijkt aan tegen een tekort aan van 10 miljoen euro, op een totale begroting van 240 miljoen. De tekorten worden vooral veroorzaakt door problemen in het sociaal domein, maar ook door een hoge schuldenpositie. De gemeenteraad heeft daarop ingegrepen met een bezuinigingsprogramma, waarbij ook in eigen vlees moet worden gesneden. Op personeel moet vijf tot zes miljoen euro worden bezuinigd.  


Traject

Bergen op Zoom stelt dat ‘in goed overleg’ is besloten afscheid van de gemeentesecretaris te nemen. Eerder meldde BN/De Stem op basis van verklaringen van ambtenaren dat de gemeentesecretaris te horen had gekregen dat als hij niet ‘vrijwillig’ zou vertrekken, een traject in gang gezet zou worden om hem weg te krijgen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Ik ken BoZ niet. Was er één keer per vergissing tijdens een vakantieweek. Dus moet ik gissen naar de echte problemen. Blijkbaar gaat het niet om de uitdaging want die zijn er dankzij financieel (wan)beleid genoeg; net als in tig andere gemeenten.

Maar opvallend is dat dan altijd de secretaris moet vertrekken. Lijken wel trainers van voetbal-kluppies die niet presteren. Ook al staat er brandhout op het veld, de trainer vertrekt bij verlies.
Mark
Dat is dan voorlopig geen baan accepteren in BoZ
Jan
Vijf tot zes miljoen bezuinigen op het personeel. Reken maar dat deze gemeentesecretaris een goede afvloeiingsregeling krijgt. Ik schat in: volledig salaris tot aan zijn pensioen. Daar gaat het eerste miljoen dus wel. Dus het wordt nu zes tot zeven miljoen snijden in het overige personeel. Was een cursus reorganiseren voor gemeentesecretarissen niet wat goedkoper geweest?
Advertentie