of 59345 LinkedIn

Gemeenten kampen met vacatureproblemen

Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

 

Knelpunten

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction en Intelligence Group. In opdracht van A+O fonds Gemeenten voerden zij een verkenning uit naar de belangrijkste knelpunten die gemeenten ervaren bij vervullen van vacatures en het werven van nieuw personeel. Ook verkenden ze welke activiteiten gemeenten ontplooien voor het werven van personeel, en waar er eventueel behoefte is aan ondersteuning door het A+O fonds voor de versterking van deze activiteiten. Aan het onderzoek werkten ruim honderd gemeenten mee.

 

Belangrijkste knelpunten

De krapte op de arbeidsmarkt in het algemeen noemen gemeenten als belangrijkste knelpunt: 14 procent van alle vacatures staat langer dan een half jaar open. Onbekendheid met de gemeente als werkgever bij kandidaten, onervarenheid met werven in een krappe markt en een gebrek aan actuele arbeidsmarktinformatie blijken gemeenten in belangrijke mate parten te spelen. Ongeveer zes op de tien gemeenten hebben behoefte aan een algemene campagne om de gemeente als werkgever onder de aandacht van kandidaten te brengen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Goede primaire arbeidsvoorwaarden zijn uiteraard belangrijk, maar gemeenten kunnen volgens de onderzoekers meer bereiken met secundaire arbeidsvoorwaarden. Zaak is het goed naar de behoeften van de doelgroep te kijken. Zo is werksfeer bijvoorbeeld voor jongeren één van de belangrijkste factoren in hun werk.

Een andere tip van de onderzoekers is niet te scheutig te zijn met het aantal functie-eisen: hoe meer die worden gevraagd, hoe meer het aantal potentiële kandidaten wordt verkleind. ‘Stel daarom altijd de vraag: wat is écht nodig voor de functie en wat valt er te leren? Door concessies te doen, wordt de visvijver groter’, adviseren de onderzoekers.

De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘Waar haal je ze vandaan?’ 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Ik kan me voorstellen dag de gemeenten hierdoor huiverig zijn voor collectieve invoering van het generatiepact in de nieuwe CAO; in de praktijk zijn het vooral de hoopopgeleiden en beter verdienende gemeenteambtenaren die hier gebruik van (zullen) maken en die zijn op de huidige arbeidsmarkt met een tekort aan geschikte hoogopgeleide jongeren niet goed vervangbaar zijn !
Door Gerben op
"Onbekendheid met de gemeente als werkgever" hoe verzin je het!

De nieuwe generatie is juist gewaarschuwd en bekend met de gemeente als een onbetrouwbare werkgever, die ronduit slecht voor zijn personeel zorgt. En dat is niet iets van vandaag, maar al sinds 2003 een feit.

Immers waar blijft de CAO? VNG? Want medewerkers van de gemeente waren toch eindelijk een keer aan de beurt.

Voortdurend steeds verder uitkleden van de secundaire arbeidsvoorwaarden dat is wat gaande is en de bonden laten het gebeuren.
Door Arianne Van de Gein (Pr medewerker) op
Misschien eens minder star vasthouden aan opkeidingseisen en kijken welk niveau de kandidaten door werkervaring hebben bereikt!
Door Peter de Pagter (Onafhankelijke cliëntondersteuner Wmo.) op
In Haarlem zijn de wachttijden voor een Wmo-voorziening inmiddels opgelopen tot 6 maanden. Maatschappelijk gezien onaanvaardbaar.