of 59345 LinkedIn

Gemeenten kampen met vacatureproblemen

Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

 

Knelpunten

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction en Intelligence Group. In opdracht van A+O fonds Gemeenten voerden zij een verkenning uit naar de belangrijkste knelpunten die gemeenten ervaren bij vervullen van vacatures en het werven van nieuw personeel. Ook verkenden ze welke activiteiten gemeenten ontplooien voor het werven van personeel, en waar er eventueel behoefte is aan ondersteuning door het A+O fonds voor de versterking van deze activiteiten. Aan het onderzoek werkten ruim honderd gemeenten mee.

 

Belangrijkste knelpunten

De krapte op de arbeidsmarkt in het algemeen noemen gemeenten als belangrijkste knelpunt: 14 procent van alle vacatures staat langer dan een half jaar open. Onbekendheid met de gemeente als werkgever bij kandidaten, onervarenheid met werven in een krappe markt en een gebrek aan actuele arbeidsmarktinformatie blijken gemeenten in belangrijke mate parten te spelen. Ongeveer zes op de tien gemeenten hebben behoefte aan een algemene campagne om de gemeente als werkgever onder de aandacht van kandidaten te brengen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Goede primaire arbeidsvoorwaarden zijn uiteraard belangrijk, maar gemeenten kunnen volgens de onderzoekers meer bereiken met secundaire arbeidsvoorwaarden. Zaak is het goed naar de behoeften van de doelgroep te kijken. Zo is werksfeer bijvoorbeeld voor jongeren één van de belangrijkste factoren in hun werk.

Een andere tip van de onderzoekers is niet te scheutig te zijn met het aantal functie-eisen: hoe meer die worden gevraagd, hoe meer het aantal potentiële kandidaten wordt verkleind. ‘Stel daarom altijd de vraag: wat is écht nodig voor de functie en wat valt er te leren? Door concessies te doen, wordt de visvijver groter’, adviseren de onderzoekers.

De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘Waar haal je ze vandaan?’ 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Zolang de overheid absurd hoge eisen stelt en absurd lage lonen betaald zal niemand reageren op de vacatures. Ik vraag me af wanneer de overheid (het zijn niet alleen de gemeenten) eens een keer wakker wordt.
Door Inge op
Ik ben 50 plus HBO-er. Ik wil mij graag laten omscholen naar vakgebied ROM. Helaas wil mij gemeente enkel vacatures invullen met medewerkers met ervaring....Ik mag aan de slag als junior...functieschaal naar beneden dus....Waar is nu dat investeren in het personeel gebleven vraag ik mij af.
Door Karin op
@peter. Je slaat de spijker op zijn kop. Op deze site zie je rechtsboven bij vacatures de voorbeelden. Den Haag zoekt een interim p en o adviseur, Veenhuizen een interim loopbaan adviseur, etc. De gemeente is inderdaad ziek.
Door Peter op
De overheid is ziek gemaakt door de VVD. Er is snoeihard bezuinigd, de salarissen en pensioenen zitten op de 0 lijn en er is een negatief beeld ontwikkeld ten aanzien van ambtenaarschap.

Zelfs als er een poging wordt gedaan om personeel te werven dan wordt dit veelal uitbesteed aan een bedrijf...... men kan zelfs al zelf niet meer werven. Leve de marktwerking!
Door Pascale op
Logisch. Arbeidsvoorwaarden zijn echt minder dan in het bedrijfsleven en de werkdruk is net zo hoog en zelfs hoger. Als ambtenaar raad ik hoogopgeleide mensen van jonge en op middelbare leeftijd ook aan om eerst in het bedrijfsleven te gaan werken. Bouw je een financiële buffer op.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Ik heb 2 studerende kinderen, beiden met een behoorlijke vriendenkring. Echt helemaal niemand uit hun kringen zou ooit bij overheid willen werken, hoewel het bij sommigen qua studie (rechten, bouwkunde, civiele techniek) best logisch zou zijn. Ik heb het ze zelf ook altijd afgeraden.
Door p op
Ach bij een hoop bedrijven staat ook veel open
Door Henk op
Gemeenten trekken geen 50 plussers meer aan. Die vinden ze te oud of te duur. Jongeren willen niet bij de gemeente werken omdat ze niet tussen al die oudjes willen zitten. Daarnaast is het voor een manager makkelijker om duur extern personeel in te huren. Dan is het probleem weer even opgelost. Inmiddels bestaat ons personeelsbestand uit pakweg 40 % extern, of tijdelijk personeel. Vreemd dat de raad dit accepteert.
Door Bas (projectleider-beleidsmedewerker verkeer en wegen) op
Als verkeerskundige/verkeersplanoloog met 20 jaar ervaring bij een gemeente kan ik overal aan de slag in het bedrijfsleven. Gemeenten blijven echter maar een relatief laag salaris bieden om het voor mij aantrekkelijk te maken om over te stappen (afgelopen jaar 3x een aanbod gehad van een gemeente dat niet verder gaat dan een tijdelijk contract met hetzelfde salaris).
Op het moment dat het slecht ging met de economie werd van iedere ambtenaar zijn voorwaarden verslechterd maar nu het beter gaat zijn veel gemeenten niet in staat om mee te bewegen. Vervolgens klagen ze dan dat ze geen geschikt personeel kunnen vinden. Ze huren liever peperduur tijdelijke krachten in of nemen genoegen met een ongeschikte kandidaat waarvan ze hopen dat deze zich ontwikkeld.
Door Babette Hooijer (Stafmedewerker) op
Zie heel vaak interessante vacatures, maar daar staan zoveel eisen in, vooral mbt kennis van bepaalde programma's waar gemeenten mee werken. Hierdoor zullen zelden mensen van buiten een gemeentelijke organisatie op reageren. Wanneer dit minder als eis en meer als pre wordt gesteld, zal het de mobiliteit vergroten! Voor nu heel jammer, want hierdoor missen veel gemeenten de aansluiting met geschikte kandidaten!