Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenten kampen met vacatureproblemen

Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

11 december 2018

Eén op de zeven vacatures bij gemeenten staat langer dan een half jaar open. Het gaat met name om hbo- en wo-functies in de functiegebieden ‘Automatisering en ICT’, Ruimtelijke ordening en milieu’, ‘Bouw en civiele techniek’, ‘Financieel en economisch’ en ‘Welzijn en jeugdzorg’.

Knelpunten

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction en Intelligence Group. In opdracht van A+O fonds Gemeenten voerden zij een verkenning uit naar de belangrijkste knelpunten die gemeenten ervaren bij vervullen van vacatures en het werven van nieuw personeel. Ook verkenden ze welke activiteiten gemeenten ontplooien voor het werven van personeel, en waar er eventueel behoefte is aan ondersteuning door het A+O fonds voor de versterking van deze activiteiten. Aan het onderzoek werkten ruim honderd gemeenten mee.

Belangrijkste knelpunten

De krapte op de arbeidsmarkt in het algemeen noemen gemeenten als belangrijkste knelpunt: 14 procent van alle vacatures staat langer dan een half jaar open. Onbekendheid met de gemeente als werkgever bij kandidaten, onervarenheid met werven in een krappe markt en een gebrek aan actuele arbeidsmarktinformatie blijken gemeenten in belangrijke mate parten te spelen. Ongeveer zes op de tien gemeenten hebben behoefte aan een algemene campagne om de gemeente als werkgever onder de aandacht van kandidaten te brengen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Goede primaire arbeidsvoorwaarden zijn uiteraard belangrijk, maar gemeenten kunnen volgens de onderzoekers meer bereiken met secundaire arbeidsvoorwaarden. Zaak is het goed naar de behoeften van de doelgroep te kijken. Zo is werksfeer bijvoorbeeld voor jongeren één van de belangrijkste factoren in hun werk.

Een andere tip van de onderzoekers is niet te scheutig te zijn met het aantal functie-eisen: hoe meer die worden gevraagd, hoe meer het aantal potentiële kandidaten wordt verkleind. ‘Stel daarom altijd de vraag: wat is écht nodig voor de functie en wat valt er te leren? Door concessies te doen, wordt de visvijver groter’, adviseren de onderzoekers.

De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘Waar haal je ze vandaan?’ 

Reacties: 24

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pieter
Met mijn 41 wil ik graag vanuit mijn maatschappelijke achtergrond aan het werk bij een gemeente en zou daar veel kunnen bijdragen, maar je komt er zonder kruiwagen niet tussen...
Hoekstra / Ambtenaar
Ik werk ruim 30 bij de lokale overheid. In 30 jaar tijd is beroep van ambtenaar uitgekleed, belachelijk gemaakt en gereduceerd tot een hoogst noodzakelijk kwaad. Inderdaad, vooral door de VVD en aanverwante artikelen. De bek valt me open: gemeenten kunnen meer bereiken met secundaire arbeidsvoorwaarden. Pardon? Welke mogen dat dan wel zijn? Niet alleen het relatief lage loon is een reden maar vooral en met name dat je bijkans door je broodheren (de politiek) uitgekotst wordt maakt dat ik jongeren oproep: blijf bij de overheid vandaan. Ga er niet werken, zoek het heil ergens anders.
cdb / stafmedewerker
Ik heb 37 jaar bij een gemeente gewerkt, veel intern gesolliciteerd vanaf mijn 40e maar toen al te oud ook al werd dat niet gezegd. Moest met functie mee naar nieuwe organisatie maar wil weer bij gemeente werken maar ik word niet eens uitgenodigd. Je bent TE OUD, zeggen ze niet maar dat weet ik gewoon want in de afwijzing staat altijd weer dezelfde standaardtekst. Ik breng ervaring mee, werkethos maar dat is allemaal niet belangrijk meer blijkbaar.
doeterniettoe / -
Betere secundaire voorwaarden?

Lijkt er meer op dat men naar een acceptabele oplossing heeft gezocht om het onderzoek positief te laten overkomen en die politiek welgevallig is. Want wil je verbetering zal je er simpelweg geld bij moeten doen: meer salaris, meer en betere secundaire arbeidsvoorwaarden, überhaupt meer personeel en investeren in systemen en automatisering.

Maar Nederland kent al heel wat jaren een zeer negatieve teneur tegenover 'de ambtenaar'. En alhoewel iedereen wel de moppen en vooroordelen zal kennen is het vooral de politiek die schuld is aan de teneur, die steeds meer werk verzet wil zien worden van een hogere kwaliteit maar wel met veel minder geld, en passant eenzijdig de status aanpast zonder überhaupt daarover met de ander te willen praten (WNRA) en vooral door blijft kakelen in de eigen bubbel.

Om het helemaal scherp te stellen: er ligt een dik rapport van Remkes over de gevaren van de democratie van Nederland. Een goed functionerende overheid hoort daar zeker ook bij.
peter
Oproep aan alle jongeren: ga nooit bij een gemeente werken. Deze zijn al jaren ziek. Ziek gemaakt door de VVD , door de hrm ers die doen wat de leiding wil en het wegvallen van een fatsoenlijke CAO. Bovendien staat ook het Pensioen al jaren op de nul lijn. Daar hoef je dus ook niet voor te komen. Ga lekker werken bij een bedrijf waar ze een goede cao hebben, een 13e maand, dividend uitkeringen, lease auto en een fatsoenlijke reiskosten vergoeding.
Arjan / Softwareontwikkelaar bij lokale overheid
Ik heb drie jaar bij een gemeente gewerkt als softwareontwikkelaar, en de arbeidsvoorwaarden voor die functie waren meer dan prima.



Ja, er was nijd over de willekeur waardoor anderen in hoger ingeschaalde functies nog meer verdienen, om maar te zwijgen over de kosten van langlopende inhuur. Maar 60k/jaar voor 4x9 uur wordt in het bedrijfsleven écht niet geboden aan mensen met middelmatige kennis en een 9-tot-5 mentaliteit.



Inderdaad, ook ik vond dat de organisatie ziek was. Maar dat ligt volgens mij niet (alleen) aan management; er zijn gewoon teveel mensen die niet doen waarvoor ze zijn aangenomen, misbruik maken van de flexibele werktijden, en/of schijt hebben aan wat collega's en burgers nodig hebben, waardoor mijn werk uiteindelijk bijzonder ineffectief was. Omdat die mensen lekker blijven zitten heb ik een goede baan opgezegd, en daar voel ik nog steeds een beetje frustratie bij.
Peter de Pagter / Afdelingsbestuurder Abvakabo
In Haarlem zijn de wachttijden voor een Wmo-voorziening inmiddels opgelopen tot 6 maanden. Maatschappelijk gezien onaanvaardbaar.
Arianne Van de Gein / Pr medewerker
Misschien eens minder star vasthouden aan opkeidingseisen en kijken welk niveau de kandidaten door werkervaring hebben bereikt!
Gerrit
"Onbekendheid met de gemeente als werkgever" hoe verzin je het!



De nieuwe generatie is juist gewaarschuwd en bekend met de gemeente als een onbetrouwbare werkgever, die ronduit slecht voor zijn personeel zorgt. En dat is niet iets van vandaag, maar al sinds 2003 een feit.



Immers waar blijft de CAO? VNG? Want medewerkers van de gemeente waren toch eindelijk een keer aan de beurt.



Voortdurend steeds verder uitkleden van de secundaire arbeidsvoorwaarden dat is wat gaande is en de bonden laten het gebeuren.
J. Homan
Ik kan me voorstellen dag de gemeenten hierdoor huiverig zijn voor collectieve invoering van het generatiepact in de nieuwe CAO; in de praktijk zijn het vooral de hoopopgeleiden en beter verdienende gemeenteambtenaren die hier gebruik van (zullen) maken en die zijn op de huidige arbeidsmarkt met een tekort aan geschikte hoogopgeleide jongeren niet goed vervangbaar zijn !
Babette Hooijer / Stafmedewerker
Zie heel vaak interessante vacatures, maar daar staan zoveel eisen in, vooral mbt kennis van bepaalde programma's waar gemeenten mee werken. Hierdoor zullen zelden mensen van buiten een gemeentelijke organisatie op reageren. Wanneer dit minder als eis en meer als pre wordt gesteld, zal het de mobiliteit vergroten! Voor nu heel jammer, want hierdoor missen veel gemeenten de aansluiting met geschikte kandidaten!
ambtenaar / beleidsmedewerker
Als verkeerskundige/verkeersplanoloog met 20 jaar ervaring bij een gemeente kan ik overal aan de slag in het bedrijfsleven. Gemeenten blijven echter maar een relatief laag salaris bieden om het voor mij aantrekkelijk te maken om over te stappen (afgelopen jaar 3x een aanbod gehad van een gemeente dat niet verder gaat dan een tijdelijk contract met hetzelfde salaris).

Op het moment dat het slecht ging met de economie werd van iedere ambtenaar zijn voorwaarden verslechterd maar nu het beter gaat zijn veel gemeenten niet in staat om mee te bewegen. Vervolgens klagen ze dan dat ze geen geschikt personeel kunnen vinden. Ze huren liever peperduur tijdelijke krachten in of nemen genoegen met een ongeschikte kandidaat waarvan ze hopen dat deze zich ontwikkeld.
henk
Gemeenten trekken geen 50 plussers meer aan. Die vinden ze te oud of te duur. Jongeren willen niet bij de gemeente werken omdat ze niet tussen al die oudjes willen zitten. Daarnaast is het voor een manager makkelijker om duur extern personeel in te huren. Dan is het probleem weer even opgelost. Inmiddels bestaat ons personeelsbestand uit pakweg 40 % extern, of tijdelijk personeel. Vreemd dat de raad dit accepteert.

Paul / projectleider
Ach bij een hoop bedrijven staat ook veel open
Hans / afdelingsmanager
Ik heb 2 studerende kinderen, beiden met een behoorlijke vriendenkring. Echt helemaal niemand uit hun kringen zou ooit bij overheid willen werken, hoewel het bij sommigen qua studie (rechten, bouwkunde, civiele techniek) best logisch zou zijn. Ik heb het ze zelf ook altijd afgeraden.
Mark
Logisch. Arbeidsvoorwaarden zijn echt minder dan in het bedrijfsleven en de werkdruk is net zo hoog en zelfs hoger. Als ambtenaar raad ik hoogopgeleide mensen van jonge en op middelbare leeftijd ook aan om eerst in het bedrijfsleven te gaan werken. Bouw je een financiële buffer op.
peter
De overheid is ziek gemaakt door de VVD. Er is snoeihard bezuinigd, de salarissen en pensioenen zitten op de 0 lijn en er is een negatief beeld ontwikkeld ten aanzien van ambtenaarschap.



Zelfs als er een poging wordt gedaan om personeel te werven dan wordt dit veelal uitbesteed aan een bedrijf...... men kan zelfs al zelf niet meer werven. Leve de marktwerking!
Karin
@peter. Je slaat de spijker op zijn kop. Op deze site zie je rechtsboven bij vacatures de voorbeelden. Den Haag zoekt een interim p en o adviseur, Veenhuizen een interim loopbaan adviseur, etc. De gemeente is inderdaad ziek.
Inge
Ik ben 50 plus HBO-er. Ik wil mij graag laten omscholen naar vakgebied ROM. Helaas wil mij gemeente enkel vacatures invullen met medewerkers met ervaring....Ik mag aan de slag als junior...functieschaal naar beneden dus....Waar is nu dat investeren in het personeel gebleven vraag ik mij af.
Annemarie / Handhaver
Zolang de overheid absurd hoge eisen stelt en absurd lage lonen betaald zal niemand reageren op de vacatures. Ik vraag me af wanneer de overheid (het zijn niet alleen de gemeenten) eens een keer wakker wordt.
Peter / Projectmanager
Wéér een onderzoek en opnieuw weinig verrassende resultaten.

Het roept echter wél dringend de vraag op wat al die - vaak duur ingehuurde - P&O-functionarissen al de afgelopen jaren hebben uitgevoerd. En wat gemeentesecretaris en en B&W aan sturing hebben ingebracht.



En nu dus een rapport op je-en-jij-toon door en voor P&O-functionarissen en zij die bij dat werkveld betrokken zijn. Met uitkomsten als even zovele schuurdeuren. De 'Top-3 instroommaatregelen' voor jongeren als treurig faalvoorbeeld. Het suggereren van interne doorgroeimogelijkheden als aanfluiting. En optimaliseringsmaatregelen als 'exit-interviews' en 'vacaturetekst-beoordelingen' als klappen op de vuurpijl.



Jongeren zijn slim genoeg om zich niet te laten gebruiken voor wat doorgaans weinig anders is dan een uitbuitconstructie met weinig zekerheid voor de toekomst. Gebrek aan doorgroeimogelijkheden is vaak aanleiding tot vertrek. Vertrekkers hebben doorgaans een goede reden voor hun vertrek en daarbij weinig behoefte hun oude werkgever nog wijzer te maken door ze te helpen. Vacaturetekst-beoordelingen door communicatie'deskundigen' leidt nog steeds tot tergende teksten als "Ben jij onze nieuwe enthousiaste, gedreven, leuke collega?" en functie-omschrijvingen die het gebrek aan inhoudelijke kennis bij de opsteller pijnlijk duidelijk maken.



Het illustreert het basale niveau van de discussie en de afstand tot de realiteit.

Toch lees ik in het rapport genoeg voor een 'Outside-the-box'-aanpak. "88% van de gemeenten heeft behoefte aan ondersteuning", dat is dus bij de huidige invulling van de P&O-functie.

Ook dát - en ervaringen uit het verleden - geeft al aan dat de oplossing niet bij P&O-functie gezocht moet worden.
Bert
Voordat je solliciteert altijd eerst informatie zoeken over de werkgever via Google. Kijk in alle rubrieken. Schets vaak een helder beeld qua cultuur.
Slome, start je eigen bedrijf
De goede/slimme gasten vertrekken snel, de slechte blijven zitten en willen niet anders. Een onwerkbare situatie voor goed willende.



Dus zoek het uit met zijn allen en o.a. de onderstaande reactie zijn dus terecht. De ambtenaren welke niet willen, zijn dus vals en trachten mensen onterecht in de hoek te zetten. Als ze dan terecht op hun flikker krijgen van de burger lopen ze te janken met die lange tenen. Zielige stumpers, sodemieter op en maak plaats voor goede krachten van buiten. Tip i.p.v. saboteren start je eigen bedrijf.
Herbert Broeke
Eigen Schuld, dikke bult. Ik heb al minstens 10 x gesolliciteerd bij een gemeente. Steeds weer wordt ik afgewezen omdat ik geen ambtelijke ervaring bij een gemeente heb. Hoog tijd om de recruiters is duidelijkere/betere instructies op dit gebied te geven.
Advertentie